Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Що означає для України отримання траншу від МВФ

Фото: liga.net
Всього Україна отримає 5 мільярдів доларів. Перший транш вже направили.

З укладенням меморандуму з МВФ Україна продовжить проводити реформи, покращувати інвестиційний клімат, зможе виплачувати борг і поповнить золотовалютні резерви.

9 червня рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила нову програму Stand-by для України на 18 місяців в розмірі 5 мільярдів доларів. Перші 2,1 мільярда доларів траншу вже направили до України. Всі кошти підуть до держбюджету.

"Перший транш в 2,1 мільярда доларів вже направлений в Україну — буде на рахунках уряду з урахуванням тимчасової різниці і швидкості проходження коштів в міжнародних платіжних системах", — пояснив заступник виконавчого директора Міжнародного валютного фонду в Україні Владислав Рашкован.

Другий транш повинен прийти у вересні. Експерти  "Нового времени" відзначають, що співпраця з МВФ передбачає певні зобов'язання і Україна вже відчула на собі його вплив.

"МВФ — кредитор, якій надає хоч і дешеві гроші, але зацікавлений в тому, щоб позичальник був здатний обслуговувати свої борги. Тому перш ніж почати співпрацю, МВФ вимагає визначити попередні умови, так звані prior actions. Наприклад, Україна прийняла закон про ринок землі, всім відомий "антиколомойский закон" про банки, а також ряд інших вимог", — пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ пророкує падіння економіки України в цьому році на 7,7%

Однак це не всі умови. Так, в меморандумі зазначено, що Україна зобов'язується провести бюджетну, податкову, пенсійну, корпоративну, соціальну, медичну, судову і антикорупційну реформи, а також лібералізувати ринок газу і поліпшити інвестиційний клімат. При цьому обіцяють зберегти незалежність Національного банку України, Національного антикорупційного агентства і Антимонопольного комітету.

Експерти "Нового часу" впевнені, що з підписанням меморандуму з МВФ Україні вдасться уникнути дефолту, оскільки відкриті джерела дешевого фінансування від Світового банку і Євросоюзу. Цього року Україна планує отримати 6-7 мільярдів доларів на виплату державного боргу. На погашення і рефінансування боргів в цьому році потрібно 15 мільярдів доларів.

"Якби Україна не досягла угоди з МВФ, то до кінця року золотовалютні резерви країни могли б виснажитися до рівня 19-20 мільярдів доларів. Однак тепер можна стверджувати, що з отриманням коштів від МВФ та інших західних партнерів, резерви Нацбанку України матимуть тенденцію до збільшення", — підкреслили експерти.

Додаткові кошти очікують від виплати "Нафтогазом" дивідендів і податків, а також коштів від "Газпрому" за транзит. Міністерство фінансів України вийде на зовнішні ринки запозичення, що допоможе знову викликати інтерес до облігацій внутрішньої держпозики.

"Єдиним ризиком залишаються зовнішні фактори, через які НБУ необхідно буде проводити валютні інтервенції для утримання курсу гривні від різних падінь", — відзначили в "Новому часі".

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.