Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Противники дороги через "Барабашово": будівництво ведеться без дозвільних документів

Сторонники строительства дороги через "Барабашово". Фото: Богдан Затула/KHARKIV Today
На місці, де хочуть побудувати дорогу, сьогодні знову проводився мітинг, але поліція його достроково припинила.

Будівництво дороги триває третій день і супроводжується дрібними конфліктами.

У четвер, 23 липня, на місці будівництва майбутньої дороги через ринок "Барабашово" в районі станції метро "Київська" працюють близько шести одиниць техніки — чотири трактори та два вантажних автомобілі. Зараз вони вирівнюють ландшафт для подальшого будівництва дороги.

Противники будівництва в білих жилетах "Стоп-дорога" на місці з самого ранку. Там же і ті, кого вони називають "тітушками" — молоді люди, переважно в чорному одязі, що приховують обличчя за сонцезахисними окулярами і медичними масками. Обидві групи — десь по 20 осіб у кожній. Між ними стільки ж співробітників поліції.

Один з противників будівництва, Олексій, каже, що це саме ті люди, які днями знесли намет. За його словами, сьогодні конфліктів не було, але поліція явно на боці забудовника і "тітушок".

дорога
На місці  — прихильники, противники дороги і правоохоронці. Фото: Богдан Затула/KHARKIV Today

"У нас мітинг санкціонований, з документами, все як годиться. Всіх сповістили про нашу акцію, але поліція дивним чином не була сповіщена, перший раз в житті зустрічаю таке. Протестуємо проти спорудження дороги, тому що вона була розпочата без будь-яких документів. Не можу сказати, що сьогодні була конфліктна ситуація з молодими людьми. Але правоохоронці явно на боці цих хлопців, вони явно між собою знайомі, як знайомі ці хлопці і з будівельниками. Ми не можемо зайти на територію так званого будмайданчика, у якого немає документів, а їх туди без проблем пускають", —розповідає противник дороги.

В Україні складність об'єкта будівництва ділиться на три категорії (класу наслідків): СС1, СС2 і СС3. При рівні складності вище СС1 для початку робіт необхідно отримати дозвіл на їх проведення від органу державного архітектурно-будівельного контролю. За словами противників дороги, клас наслідків для даного об'єкта — СС2. У цьому випадку інформація про виданий дозвіл, а також про клас наслідків повинна розміщуватися на паспорті об'єкта. Однак і те, і інше на паспорті відсутнє. Це, зокрема, і стало підставою для проведення мітингу.

паспорт
Паспорт об'єкта будівництва дороги. Фото: Богдан Затула/KHARKIV Today

За словами Олексія, мітинг хотіли проводити на одній з височин, розташованій на території умовного будмайданчика. Коли вони його почали, на місце приїхав КОРД, противників дороги "попросили" не заважати будівельній техніці, а люди в чорному в цей час вигукували провокаційні слова.

"Молоді люди не втручалися, але всіляко намагалися провокувати, говорити, що ми навпаки провокуємо поліцію на якісь дії. Ми показали начальнику КОРДу всі документи. Ми законослухняні громадяни, після вимог поліції (в даному випадку я вважаю їх незаконними), ми спустилися з цієї височини, після чого конфліктна ситуація згасла. Після цього вони вирішили, що треба натягнути лінію обмежувальну хоч якусь, натягували її з незрозумілої причини правоохоронні органи, а не підрядник. Ми знаходимося тепер тут, не заважаємо техніці на проїжджій частині", — розповів він.

противники
Противники дороги через "Барабашово". Фото: Богдан Затула/KHARKIV Today

Противники дороги відзначають, що серед її прихильників помічені люди з "Муніципальної охорони" і "бойовики Олександра Ярославського".

"Люди в чорному" з журналістами спілкуються неохоче і наполегливо просять їх не знімати, але з KHARKIV Today поспілкуватися все ж погодилися.

"Я можу пояснити, чому я в чорному. Ці люди приїжджаютьщодня. Я коли побачив в понеділок пістолет у чоловіка, який представився депутатом міської ради, дістав пістолет, говорив, що він нічого не боїться ... Так ми ж теж нічого не боїмося. Зброї боятися? Є ось хлопці, які нас захистять. Ми не боїмося зброї, навіщо нам зброя. У нас є наша позиція — ми жителі цього міста, цієї території. Це — міська територія. Тут роблять те, що потрібно — прибрали це звалище, про яке неодноразово писалося, що потрібно прибирати, зробіть хоч що-небудь", — повідомив один з "людей в чорному"  Олександр.

Він запевняє, що ним і його товаришами ніхто не керує. Прийшов він нібито тому, що живе в одному з приватних будинків по сусідству. Хоче сприяти розвитку інфраструктури та облагородження території. "Тітушками" він називає противників будівництва дороги.

"Було проведено тендер, ніхто не виступав. Зараз почалося будівництво — вони привели людей. Подивіться на них. Їм же багатьом немає 18 років. Це діти, багато з них не харківські, я впевнений. Я запитав у них, чому вони тут, і вони не змогли нічого сказати. Їм навіть не пояснили, навіщо їх сюди привели", — розповів Олександр і пообіцяв приходити сюди щодня.

Як писав KHARKIV Today, в Харкові мітингували проти будівництва дороги через "Барабашово".

Близько ста учасників мітингу зібралися 20 липня на місці будівництва дороги через "Барабашово". Поліцейським, які були на місці мітингу, показали дозвільні документи на будівництво дороги, заяв мітингувальники не писали.

Нагадаємо, на початку липня розпочались роботи в районі нової дороги, яка з'єднає Салтівку і центр міста. Без офіційного оголошення і попереджень — зі зворотної від ринку "Барабашово" сторони.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.