Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Президента просять заборонити евтаназію безпритульних тварин в Харкові. Місто витрачає на це 6 мільйонів гривень

 Фото: Константин Чегринский / KHARKIV Today
Замість евтаназії для безпритульних тварин пропонують стерилізацію.

У Харкові евтаназією бездомних тварин займається комунальне підприємство "Центр поводження з тваринами". Саме його роботу приводять "в приклад" президенту.

Президента Володимира Зеленського просять заборонити евтаназію як метод контролю чисельності популяції безпритульних тварин в Україні. Відповідна петиція з'явилася на сайті Офісу президента 15 лютого.

Автор звернення Вероніка Гнатюк-Ганич наводить як приклад Харків, де міськрада в кінці 2017 року прийняла "Програму поводження з домашніми тваринами та регулювання їх чисельності на 2018-2022 роки". На її виконання у 2018 році з міського бюджету дали 23 мільйони гривень, тобто близько 6 мільйонів гривень на рік. Замість евтаназії вона пропонує стерилізувати тварин.

"З огляду на те, що стерилізація кота або собаки навіть у приватній клініці коштує 300-600 гривень, то цих коштів було б достатньо для стерилізації та повернення в середовище проживання близько 15 тисяч бездомних тварин. Замість цього КП "Центр поводження з тваринами" в Харкові проводить вилов і жорстоко вбиває близько 6 тисяч безпритульних тварин щороку! Такий стан справ є несумісним з європейськими цінностями, а також має ознаки нецільового витрачання бюджетних коштів", — вказала автор петиції.

Вероніка Гнатюк-Ганич просить президента доручити відповідним органам заборонити жорстоке поводження у всіх притулках України і ввести схему: вилов — стерилізація — повернення. Вона уточнила, така практика діє в більшості розвинених країн світу і деяких містах України.

Автор петиції вважає, що потрібно проконтролювати цільове використання грошей в міських комунальних установах усіх міст України та внести заборону на використання евтаназії як методу контролю чисельності популяції безпритульних тварин.

Щоб звернення розглянув президент, воно повинно набрати 25 тисяч підписів за 90 днів. Поки його підписали 14 осіб. Підписати петицію можна тут

Нагадаємо, в 2021 році на відлов 4600 бездомних тварин Харків витратить понад 6 мільйонів 400 тисяч гривень.

Як писав KHARKIV Today, 20 грудня 2017 року депутати Харківської міськради проголосували за затвердження кошторису на виконання "Програми поводження з домашніми тваринами та врегулювання їх чисельності". На неї з міського бюджету дали 23 мільйони гривень.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.