Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Поневіряємося, як жебраки": погорільці з Дворічанського району досі не отримали компенсацію за згорілі будинки

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
У Дворічанській райадміністрації чекають дзвінка з Києва, щоб забрати документи про компенсацію.

Постраждалі на пожежах живуть в орендованих квартирах, у родичів і в сараях, які не згоріли. Компенсації від держави чекають два місяці.

Станом на 9 листопада жоден з потерпілих на пожежах в Дворічанському районі не отримав компенсацію від держави. Про це повідомила KHARKIV Today жителька села Гороб'ївка Тетяна Гряник.

Сьогодні жителі Гороб'ївки їздили до Дворічанської районної державної адміністрації. Керівник апарату Світлана Нейман пояснила: адміністрація вже тиждень чекає сигналу від Києва, документи на розгляді в Міністерстві фінансів України. Навіть приблизної дати старту нарахування компенсацій не називають.

"Нас сьогодні багато людей в адміністрації було. Відправляли взяти довідки про доходи, всі ходили до Пенсійного фонду, тому що всі — пенсіонери. Брали довідку за шість місяців і відносили до адміністрації. Це потрібно для виплат. Сказали, що державні гроші — по 300 тисяч, у кого є документи, на розгляді в Міністерстві фінансів досі в Києві. Вже пройшло більше двох місяців, а вони все розглядають. Вона (прим. — Світлана Нейман) говорить, їй повинні зателефонувати з Києва, сказати, коли їхати забирати документи. Але дзвінка ще не було. Вона цілий тиждень чекає, ніяк не може дочекатися виклику. Після того як забере документи, гроші можна розділити людям. Коли зможемо отримати, вона каже: "Я не знаю", — сказала Тетяна Гряник.

По 20 тисяч гривень компенсації від обласної ради постраждалі на пожежах вже отримали. Гроші пообіцяли виділити тим, у кого немає документів (таких — 13 осіб), і райдержадміністрації. Сесія пройде на цьому тижні, сума поки невідома.

Під час пожеж у Тетяни Гряник повністю згорів будинок і господарство. Документи у неї збереглися. Зараз вона з чоловіком живе в сусідньому селі, орендує житло.

"Будинок повністю згорів, за 15 хвилин — ніби нічого не було. Кури, все, що було, все погоріло. Нічого не встигли врятувати. У сина будинок згорів, свиноферма — 30 свиней живцем. Ми зараз знімаємо у людей квартиру в сусідньому селі (Тавільжанка), платимо гроші за це. Поневіряємося, як жебраки", — розповіла Гряник.

Нагадаємо, пожежа на околиці села Гороб'ївка (Дворічанський район) сталася 2 вересня 2020 року. Жителі не встигли врятувати тварин і речі. Всього згоріло 22 будинки, 33 людини залишилися без житла. Локалізували пожежу вдень, 4 вересня, повністю ліквідували 6 вересня. Причиною пожежі називають підпал.

21 жовтня погорільці вимагали компенсації після лісових пожеж в Харківській області. Мешканка Гороб'ївки Наталія Мостова з зятем мітингувала під будівлею Харківської ОДА. Жінка змушена жити в сараї — єдиній споруді, яка збереглася після пожежі.

Як писав KHARKIV Today, 28 жовтня на засіданні Кабінету міністрів України прийняли рішення про виділення 3,3 мільйона гривень в якості компенсації постраждалим в пожежах в Дворічанському районі. Профільні міністерства повинні були протягом тижня затвердити витрати, пов'язані з компенсацією, до 25 грудня надати звіт про використання коштів.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.