Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Пам'ятка архітектури в оренду: незаконне горище в старовинному особняку стало офісом

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today
Поки йшов суд, незаконне будівництво завершили.

Скандальна будівля на даху архітектурної пам'ятки в будинку №2 на вулиці Гоголя здається в оренду. Суд визнав мансарду незаконною, але її власники подали апеляцію і, поки йдуть суди, хочуть заробити.

З літа активісти і прокуратура борються з незаконною мансардою, яка виросла на двоповерховому особняку епохи класицизму. У березні має відбутися черговий суд, але господарі приміщення тим часом встигли зробити з нього офісний центр і хочуть здавати його в оренду через агентство нерухомості.

Без пожежного виходу та документів

"Здам офіс 292 квадратних метри в самому центрі міста, вул. Гоголя, 2". Таке оголошення з'явилося на сайті OLX на початку січня. Просять 14 доларів за квадратний метр. На фото — звичайний офіс в стилі лофт, від інших його відрізняє лише похилий дах, в якому пророблені вікна.

Цей офіс — не що інше, як незаконна надбудова над особняком 1818 року відомого архітектора Євгена Васильєва. В кінці минулого року Харківська обласна прокуратура виграла суд першої інстанції, але це не зупинило забудовників.

"Там є всі комунікації, можна зняти кімнату з санвузлом. Спільного санвузла немає, він знаходиться на 3 поверсі. Це не бізнес-центр, а просто офісна будівля", — розповіла менеджер агентства. За її словами, вже є клієнт, який готовий орендувати приміщення повністю.

Вона запевнила, що її офіс не має відношення до незаконної забудови. Але депутат міськради активістка "Save Кharkiv" Ірина Гончарова впевнена: ніяких сумнівів бути не може.

"За цією адресою іншої будівлі просто немає. А майбутні орендарі повинні мати на увазі, що там відсутній пожежний вихід, порушені вимоги техніки пожежної безпеки", — говорить захисниця архітектурної спадщини.

офис
Так виглядає офіс в мансарді на Гоголя, 2.

Про злочин проти старовини активісти групи "Save Кharkiv" заявили першими, ще на початку літа минулого року. Тоді над особняком в стилі класицизму виросли будівельні ліси. Ніяких інформаційних стендів біля будівництва не було, тому захисники старовини викликали поліцію.

Виявилося, що ніяких дозвільних документів на будівництво у забудовників немає. Фірма "ТП-ФОРТЕ" купила приміщення на другому поверсі — це цілком законно. А ось будувати третій і четвертий мансардні поверхи власники будівлі вирішили взагалі без погоджень.

"Департамент будівництва та архітектури облдержадміністрації відправляв їм припис про припинення робіт, про те, що вони повинні все зробити за законом, але вони ні на що не реагують", —  розповідав тоді в пресцентрі KHARKIV Today.

У справу втрутилася Харківська міська прокуратура №2, подала позов до суду і виграла його. Але навіть це не зупинило будівництво.

Продати не можна, здати можна

Прокурор у справі Андрій Размєтаєв вважає, що всьому виною — те, що суд не задовольнив його клопотання і не заборонив проводити будівельні роботи на час розгляду справи. Суддя Окружного адміністративного суду аргументував рішення тим, що наближається осінь, тому не можна залишити старовинний будинок без даху.

Поки йшов суд, фірма-власник безперешкодно добудувала два поверхи. Продати їх власники не можуть, а ось що стосується оренди — закон не забороняє здавати приміщення.

"На майно накладено арешт і заборона на відчуження, тому його не можна продати, подарувати, передати у власність. Не можна зробити будь-які дії в Реєстрі нерухомості, тому що цієї надбудови в Реєстрі немає. Але як такої прямої заборони використовувати конструкцію теж немає", — пояснив прокурор KHARKIV Today.

Той факт, що до приміщення провели каналізацію і світло, викликає у прокурора здивування: оскільки надбудови немає в Реєстрі, то офіційно це зробити неможливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Беззахисний старий Харків: чому руйнуються знамениті будівлі?

Боротьба за старовинний особняк ще йде: забудовники подали апеляцію на рішення суду, слухання має відбутися в березні, але повідомлення з суду до прокуратури поки не дійшло.

Подібні суперечки можуть тягнутися роками. Яскравий приклад: мансарда на будинку Гінзбурга на Пушкінській, 19. У січні 2018-го Харківська місцева прокуратура №2 направила до Окружного адміністративного суду Києва позовну заяву про скасування дозволу ДАБІ України на реконструкцію пам'ятки архітектури в Харкові. Суд визнав реконструкцію законною, це рішення було оскаржене, потім суд прийняв рішення, що прокуратура не може бути позивачем у справі, потім суд вищої інстанції вирішив, що може.

Тяжби тягнуться роками, а Харків поступово втрачає пам'ятки архітектури.

Автор: Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.