Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Новий карантин в Харкові: до яких обмежень варто готуватися?

Чиновники обіцяють суворіше стежити за дотриманням маскового режиму.

В облдержадміністрації готуються посилити карантинні заходи. В першу чергу, це торкнеться ресторанів і місць відпочинку. Транспорт пообіцяли не чіпати.

У щоденному зведенні МОЗ Харківську область третій день поспіль відзначають хрестиком. Це означає, що статистика по коронавірусу в регіоні несприятлива, і право на перехід до наступного етапу адаптивного карантину він не заслужив. Більш того: деякі свободи останнього місяця можуть скасувати.

Погані показники

Міністерство охорони здоров'я аналізує готовність областей до переходу на наступний етап карантину за чотирма показниками. За останні 7 днів дані по Харківській області погіршилися. Найменше побоювань викликає перший показник — завантаженість лікарняних ліжок: 19% від загальної кількості. До порогового показника в 50% регіону далеко, хоча в Міністерстві беруть до уваги всі лікарняні ліжка, а не тільки призначені для прийому хворих з коронавірусом. Якщо ж враховувати тільки їх, то місця в лікарнях першої черги в Харкові вже закінчуються.

Другий показник — кількість тестів. У Харківській області за останні 7 днів цей показник становить 39 на 100 тис. населення.

"Тестування проводимо в достатній кількості. Викликає занепокоєння динаміка поширення коронавірусу. Хоча останні три дні випадків стало трохи менше, цей показник рахується за тиждень, і він зростає", — розповіла KHARKIV Today головний санітарний лікар області Любов Махота.

тесты
За кількістю тестів Харківська область в "середнячках". Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

За даними МОЗ, динаміка поширення коронавірусу (на скільки зросла кількість заражених в порівнянні з минулим тижнем) в Харківській області зараз становить 35,5%. Регіон знаходиться на четвертому місці в Україні за темпами зараження, поступаючись лише Хмельницькій області, Києву та Одеській області. Для пом'якшення карантину потрібно, щоб ця цифра була менше 10%. При цьому ситуація з кількістю тестів в Харкові не така і хороша, якщо порівнювати з іншими областями. Наприклад, лідер тестування, Львівська область, робить 113 тестів на 100 тисяч населення, Київ — 79 тестів. Харківська область на тлі інших — середнячок.
Ще один важливий показник для посилення або послаблення карантину — відсоток виявлення нових інфікованих. Він не повинен перевищувати 11%, а в Харківській області показник більше допустимого значення на 0,44%.

"Ми зараз перетнули відповідні критерії, які дозволяють нам послаблювати карантинні заходи. Послаблювати ми точно їх не будемо. Щодо посилення, ми бачимо, що останні три дні ми маємо зменшення. Сьогодні і вчора ми маємо трохи більше 30 випадків. Основна частина хворих людей —це Харків ", — заявив голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер.

За його словами, найближчим часом чиновники приймуть рішення про те, чи варто посилювати карантинні заходи.

Обмежать кафе і торгівлю

Якщо три дні поспіль ситуація в області не відповідає критеріям МОЗ, місцева влада зобов'язана посилити карантинні заходи, сказав міністр охорони здоров'я Максим Степанов. У Києві та Тернопільській області вже пішли на це.

До "жорстких заходів" повертатися не стали, підприємства і транспорт не закрили, обмежилися черговими утисками ресторанів і роздрібної торгівлі. У Києві, наприклад, ресторани і розважальні заклади можуть працювати тільки до 10 вечора. У приміщеннях, де проводяться спортивні, культурні чи релігійні заходи, має бути не більше 10 осіб. Те ж саме зробили в Тернопільській області. До подібних обмежень слід приготуватися і Харкову — з урахуванням того, що Держпотребслужба знайшла порушення в 40% закладів області. 

"Якщо не звертати уваги на статистику, це може призвести до великих проблем. Зараз вже проведено досить заходів, але, на мою думку, потрібно посилювати масковий режим, в тому числі і на вулиці, не тільки в транспорті, а там, де знаходиться велика кількість людей. По-друге, заклади громадського харчування не дотримуються вимог щодо кількості людей на площі, допускають більше чотирьох чоловік за одним столом. Ми повинні посилювати відповідальність для власників таких закладів", — пояснив KHARKIV Today заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Тарас Пастух.

кафе
Час роботи ресторанів можуть обмежити. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Підприємства заступник губернатора пообіцяв не закривати і транспорт не чіпати, хоча саме в транспорті масковий режим і порушується найчастіше. Якщо в метро за масками на пасажирах стежать контролери на вході, то в автобусах, тролейбусах і трамваях в забитому салоні знаходяться, в кращому випадку, двоє пасажирів в масках. Водії не роблять їм зауваження, побоюючись, що їх будуть бити, як це бувало в середині березня, коли карантин тільки ввели.

У приміських електричках також не дотримується ні масковий режим, ні норми за кількістю пасажирів у вагонах.

"У поїзді "Смородино-Люботин" чим далі передмістя, тим менше масок, але і людей небагато. Електрички від Люботина до Харкова забиті, тому що люди на роботу їдуть, тут в масках вже більше людей, хоча кожен четвертий — без неї. Провідники-касири нагадують, оголошення машиніста звучать, але людям все одно. До речі, більшість провідників самі носять маску тільки на роті, носи відкриті, кажуть, що інакше незручно з пасажирами спілкуватися, квитки продавати", — розповіла KHARKIV Today мешканка Богодухівського району Ірина Завгородня, яка часто їздить в приміських поїздах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Кабмін затвердив штрафи за перебування без масок в громадських місцях: кого покарають

Днями прем'єр-міністр Денис Шмигаль пригрозив повернути суворий карантин зразка середини березня, якщо кількість хворих на 100 тисяч населення перевищить 60 осіб. Зважаючи на те, що на носі — старт передвиборчої кампанії на початку вересня, влада навряд чи піде на такі непопулярні заходи, як закриття метро і підприємств, навіть якщо хворих коронавірусом дійсно стане набагато більше.

Автор: Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.