Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Настрої виборців Харкова: ставлять "трійку", але готові голосувати за Кернеса, "слуг" і "ОПЗЖ"

Фото: KHARKIV Today
Намічається битва на проросійському електоральному полі.

Шосте українське муніципальне опитування показало, що харків'яни оцінюють якість комунальних послуг на трійку, але 68% з них схвалюють роботу міського голови.

Соціологічна група "Рейтинг" на замовлення центру соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту провела опитування жителів обласних центрів України, включаючи Маріуполь і Сєвєродонецьк. У людей запитували, чи задоволені вони якістю послуг, як оцінюють роботу мера і міськради, за кого будуть голосувати на місцевих виборах. Соціологи опитали приблизно по 800 чоловік в кожному місті.

Медовий місяць з президентом минув

Дослідження проводиться в шостий раз. Експерти відзначили дві загальні тенденції 2020- го року: перша — зниження популярності партії "Слуга народу", а також президента і парламенту в порівнянні з торішніми настроями.

Респондентів попросили оцінити роботу Володимира Зеленського за шкалою від 0 до 3. Харків'яни поставили йому 1,6 бала, в минулому році оцінка наближалася до 2,5. Оцінка парламенту за кілька місяців впала в два рази: з 2 до 1. Подібні тенденції спостерігаються і в інших обласних центрах і не дивують соціологів.

"На відміну від попереднього опитування, оцінка розвитку міст вища, ніж оцінка розвитку країни. У 2019 ситуація була зворотною. В минулому році опитування проводилося після президентських і парламентських виборів, і певна поствиборна ейфорія вплинула на оцінки громадян: вони покладали більше надій на центральну владу і більш критично ставилися до місцевої влади. Зараз ейфорія проходить", — розповів Любомир Мисів, заступник директора соціологічної групи "Рейтинг".

рейтинг
Дослідженя групи "Рейтинг"

Друга тенденція — посилення регіонального контексту. Дослідники говорять: якщо раніше можна було вивести усереднену картину по Україні, то в 2020-му році оцінки відрізняються від міста до міста. Наприклад, свого міського голову абсолютно схвалює 54% жителів Хмельницького (найвищий показник), і тільки 2% жителів Сєвєродонецька (найнижчий показник), 43% харків'ян тепло і дуже тепло ставляться до Росії, тоді як в Тернополі їх — тільки 3%.

Експерти вважають, що регіональні відмінності дуже вплинуть на результати місцевих виборів в регіонах. Велику роль зіграють локальні партії.

Бурчать на комуналку, але довіряють Кернесу

Харків'яни інколи давали на запитання інтерв'юерів парадоксальні відповіді. Наприклад, городяни поставили дуже низьку оцінку комунальним підприємствам. Ця оцінка залишається приблизно однаковою протягом останніх п'яти років. 23% харків'ян вважають поганими і жахливими тротуари на вулицях, 50% називають такими медичні установи, 33% — дороги. Високі бали набрали парки і сквери — 51% вважає їх хорошими, а 31% — прекрасними.

Харків'яни негативно оцінюють корупцію в міськраді. 69% респондентів вважають корупцію на рівні міської влади дуже суттєвою проблемою. Парадоксально, що ті ж 69% оцінили роботу мера як хорошу або дуже хорошу. Городяни, які не задоволені комунальними підприємствами, лікарнями, школами і вулицями, стурбовані корупцією, при цьому продовжують підтримувати Кернеса.

голова
Дослідження групи "Рейтинг"

Політолог Антон Авксентьєв вважає, що причиною такого суперечливого соціологічного результату могли бути деякі похибки при складанні питань і в спілкуванні з респондентами.

"Фінансує опитування канадський уряд, тому в нього включають багато ідеологічних питань про те, як люди освоїли демократичні цінності. Крім того, спрацьовує ефект інтерв'юера: коли респондент хоче здатися розумнішим і демократичнішим, він, звичайно, скаже, що корупція — важлива проблема. Але саме голосування показує, що ні, це в Харкові не так і важливо. І якщо виборцеві доведеться вибирати між людиною, яка умовно "краде, але робить" і антикорупціонером, у якого немає ресурсу щось робити, перевагу віддадуть першому. Ми в Харкові це бачимо від виборів до виборів", — пояснив експерт KHARKIV Today.

Незважаючи на електоральну терпимість до хронічного злодійства, на виборах восени 2020- го року Кернесу буде важко зібрати абсолютну більшість в міськраді, як це було в 2015 році. На його полі в цей раз "пасеться" дуже багато конкурентів.

Битва на проросійському полі

Зараз Кернес може проводити будь-які рішення через міськраду — опозиція в особі фракції "Самопоміч" мізерно мала. Восени 2020- го року меру хотілося б закріпити статус-кво, не тільки перемігши на виборах, а й провівши до міськради монобільшість. Це буде вкрай важким завданням.

Опитування "Рейтингу" показує, що харків'яни готові голосувати за партію Кернеса, як би він не назвав її до виборів. 25% однозначно готові підтримати партію, яку очолить міський голова, ще 26% — скоріше готові. Це зовсім не означає, що Кернес проведе в міськраду 50% "кнопок".

"Кернес дуже хоче монобільшість, але це малоймовірно. Ось ті люди, які сказали, що швидше за все підтримали б партію міра, якби їх запитали, чи подобається їм "Слуга народу", вони могли б сказати "так". Є перетин симпатій, а в опитуванні не ставився вибір: хто вам більше подобається, мер або ОПЗЖ, наприклад", — говорить Антон Авксентьєв.

выборы
Дослідження групи "Рейтинг"

Конкуренція на умовно проросійському електоральному полі намічається чимала. За даними "Рейтингу", 24% харків'ян готові голосувати за "Опозиційний блок — за Життя". Ця партія всього на 1% відстає за популярністю від "Слуги народу", яка виграла парламентські вибори в Харкові на всіх округах. Їх електорати майже не перетинаються, оскільки "слуг" вибирали громадяни, серед яких був високий запит на зміни, а до ОПЗЖ тяжіють прорадянськи налаштовані виборці.

Умовну партію Кернеса в опитування не включили, оскільки список був єдиним для всіх обласних центрів. Мер співтовариші на іміджі паркового господарника може відкусити потроху виборців і у "ОПЗЖ", і у "слуг". У спину цим антимайданним мастодонтам дихає Анатолій Шарій, партія якого цілком може набрати 5% і пройти в міськраду. За нього проголосують молоді антимайданні харків'яни. Приблизно стільки ж може набрати "євросолідарность" Петра Порошенка, у якій практично не залишилося конкурентів на харківському промайданному електоральному полі, якщо не брати до уваги умовну партію Юлії Світличної, яка може взяти участь у виборах зі своїм проєктом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голодні вибори. За чий рахунок будемо обирати мера і депутатів?

Антон Авксентьєв не виключає появи до виборів нової партії, подібної "Волонтерській", яка під проводом Ігоря Балути провалила вибори в 2015 році. Політолог припускає, що якщо умовні волонтери-активісти виберуть своїм лідером яскраву, харизматичну і популярну людину, Сергія Жадана, наприклад, у цієї політичної сили будуть шанси взяти трохи крісел в міськраді.

Автор Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.