Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Мова має значення": в Харкові вийшли на захист української мови

Захід розпочався з виконання Гімну України, потім бажаючі виступали з мікрофоном.

В акції взяли участь від 30 до 50 осіб.

У вівторок, 3 листопада, під вікнами Харківської обласної державної адміністрації відбулася акція на захист мовного закону, легітимність якого цього дня буде розглядати Конституційний Суд України.

Акцію організувала партія "Європейська солідарність", до будівлі ХОДА прийшли від 30 до 50 її прихильників. Люди тримали в руках плакати з написами "Руки геть від мови!", "Харківщіно, захистимо мову!", "Мова має значення", а також державні і червоно-чорні прапори.

Захід розпочався з виконання Гімну України, потім бажаючі виступали з мікрофоном.

"Знову і знову піднімається питання мови. Коли порушується питання мови? Коли відбувається щось жахливе в країні, завжди піднімають питання про мову. 51 народний депутат, серед яких є дуже відомі прізвища: Добкін, Мураєв, Шуфрич, Ківалов, Новинський, Королівська . Ці дуже відомі нам прізвища з партії ОПЗЖ і групи "За майбутнє" подали до Конституційного Суду подання про скасування закону про мову, який нібито є неконституційним. Вони знову намагаються розгойдати і так дуже розгойдану країну. Вони все роблять для того, щоб стала Україна під крило Російської імперії. Ми цього ніколи не допустимо, будемо боротися до кінця!", — заявила керівник "Українського об'єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО в Харківській області" Ярина Чаговець.

Серед присутніх була політолог, кандидат в депутати облради від партії "Європейська солідарність" Галина Куц. На початку своєї промови вона запевнила присутніх, що "активна меншість завжди вирішує, не більшість".

f
Галина Куц. Фото: KHARKIV Today

"Знову зачепили мову! Як тільки якісь проблеми у проросійських сил, вони знають, що конфлікти запускаються проблемою мови. Зараз підняли знову тарифи, потрібно відвернути увагу і сказати:" Ага, російськомовні громадяни, у вас знову забирають мову". І вони лукавлять, бо закон про мову просто регулює мову в державній сфері. Держслужбовці повинні нею користуватися, ніхто не регулює приватний сектор! Це обман і маніпуляція", — зазначила вона.

Куц висловила надію, що Конституційний Суд залишить закон про мову в силі і в тому вигляді, в якому він діє.

Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної", відповідно до якого українська мова обов'язкова для органів державної влади та публічних сфер, діє вже більше року.

Депутати VIII (попереднього) скликання Верховної Ради 21 червня 2019 року подали подання до КСУ про визнання його неконституційним. На їхню думку, він порушує права російськомовних громадян України. Розгляд цього подання КСУ розпочне сьогодні.

KHARKIV Today раніше писав про те, що під консульство Польщі в Харкові прийшли феміністки і чоловіки-консерватори.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.