Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Кулеба хоче, щоб український чайник продавався в німецькому супермаркеті

За словами віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, підписання промислового безвізу з Європейським Союзом може відбутися вже на початку 2021 року.

Віце-прем'єр-міністр Дмитро Кулеба зізнався, що європейські партнери із самого початку не були у захваті від ідеї промислового безвізу з Україною. Однак ситуація змінилася на краще.

Про це він повідомив 13 лютого під час візиту до Харкова.

"ЄС має промисловий безвіз тільки з однією країною —  Ізраїлем. Для Європейського Союзу зайти в таку історію з третьою країною, тим більше, такою великою, як Україна  — це дуже амбітне і ризиковане завдання. Тому я підтверджую, що спочатку ми не зустрічали великого захоплення від наших європейських партнерів з цього приводу. Ми дуже активно співпрацювали з ЄС, роз'яснювали їм переваги цього. Нам вдалося докорінно змінити позицію ЄС ", — пояснив Кулеба.

Віце-прем'єр-міністр уточнив, до кінця року в Україні планують впровадити технічні регламенти та реформувати інституції.

"На початок наступного року розраховуємо на підписання, планувати рано. Це не відразу запрацює для всієї промисловості, будуть поступові включення, але перша група товарів, на яку буде поширений договір — низьковольтне обладнання. А також, перш за все, побутова техніка, тобто те, що може виготовлятися для масового ринку. Умовно кажучи, щоб український чайник вільно продавався в німецькому супермаркеті і користувався там попитом ", — сказав Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба розповів, коли в Харкові відкриється офіс євроінтеграції

Він додав — у промислового безвізу є й інша мета.

"По-перше, стане вигідно розміщувати виробництво в Україні для подальшого експорту в Європейський Союз — це залучення інвестицій, відродження промисловості. А по-друге, український товар, сертифікат якого автоматично визнається в Європейському Союзі, однозначно матиме додаткові конкурентні переваги в світі, тому що це буде знак якості. Цей процес займе певний час, він буде складним і тривалим, але уряд рішуче налаштований його пройти і створити нові можливості для української промисловості ",— сказав Кулеба.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.