Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Корпоративи онлайн і костюм коронавірусу: як Харків готується до Нового року?

Веселитися доведеться біля монітора.

В цьому році корпоративних гулянь майже не буде, в школах відміняються маскаради, а в ресторанах — шоу-програми. Проте, харків'яни знаходять спосіб повеселитися навіть під час карантину.

З 19 грудня уряд запровадив нові карантинні обмеження, які дуже засмутили рестораторів і тих людей, які вже запланували корпоративи на передостанній тиждень року. Але з цієї суботи банкети і розважальні заходи в ресторанах заборонені.

На онлайн-вечірку з котом

Як правило, більшість компаній в Харкові проводять корпоративи для своїх співробітників в кінці року. План таких свят приблизно однаковий: співробітники йдуть до кафе або ресторану, де для них накритий банкетний стіл, керівник виступає і розповідає про підсумки року, а потім відбуваються конкурси, танці та привітання Діда Мороза. У коронавірусному 2020-му все буде по-іншому.

Багато корпорацій, де співробітників більше сотні, відмовилися від великих гулянь для всіх. Кожен відділ святкуватиме сам по собі. Так буде і у великій IT-компанії, де працює Java розробник Максим Воловик.

"Ейчари вже попередили, що вечірок не буде і запропонували кожній команді вибрати собі активність якусь. Ми вибрали боулінг, зіграємо в цю суботу. Крім того, у нас є цікава традиція — Секретний Санта. Кожен тягне квиток з номером іншого співробітника і купує йому якусь приємну дрібницю. Може, ще замовимо в офіс піцу і пиво в останній робочий день", — розповів Максим KHARKIV Today.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Встигнути до локдауна: як бізнес і культура Харкова виживають між карантинами

Інші компанії і зовсім перенесли свято у віртуальний простір. Івент-агентства всього світу в цьому році придумали новий вид вечірок — онлайн. Власниця івент-агентства Дарина Ейфорія випробувала формат онлайн-вечірки ще влітку, вона пройшла успішно, і зараз її агентство влаштовує такі вечірки для декількох харківських корпорацій.

"Це проходить так: кожному співробітнику відправили пляшку шампанського і запрошення на зустріч. І ось в призначений час вони ошатні всі включилися: з Харкова, з Києва, з Америки. Вийшов такий телеміст, вони один одного побачили, і у людей залишилося почуття свята", — розповіла Дарина.

Така вечірка проходить дві години. Івент-менеджери розрахували, що за цей час люди встигнуть поспілкуватися і не втомляться від відеоформату. Як і під час справжнього корпоративу, на онлайн-святі передбачено і привітання від начальника, і виступ артистів, які так само, як і інші, включаються в конференцію і співають наживо.

Є в онлайн-корпоративах і свої переваги. Якщо на звичайні офісні свята люди рідко беруть свою сім'ю, то на таке можна "з'явитися" і з чоловіком або дружиною, і з дітьми, і навіть з котиком.

Костюм коронавірусу не хочуть

Харків'яни в цьому році не налаштовані ходити на маскаради — ні онлайн, ні офлайн. У сервісі прокату карнавальних костюмів "Балаган" KHARKIV Today розповіли, що бажаючих взяти костюм на прокат в цьому році в рази менше, ніж в минулому.

"Зазвичай, беруть дитячі костюми, тому що в дитсадках все-таки будуть якісь свята, хоч і без батьків. В цьому році, як і завжди, користуються популярністю сніговики, сніжинки, грибочки, принцеси. Що стосується дорослих, то є одиничні замовлення костюмів Діда Мороза і Снігуроньки", — розповіла співробітниця компанії.

костюм
Костюм коронавірусу. Фото: "Балаган"

В цьому році в прокат надійшла новинка: костюм коронавірусу. Він являє собою рожевий кігурумі в синіх коронах і синю маску. Але популярністю у харків'ян таке вбрання не користується. Хоча його прокат коштує не більше, ніж інші костюми (300 грн на добу), ніхто поки не захотів постати на вечірці в образі ненависного вірусу.

В костюмі чи без, але з 19 грудня, згідно з постановою уряду, не можна збиратися на корпоратив у ресторані, тому що за новими правилами за одним столом може сидіти не більше чотирьох чоловік, відстань між столиками має бути не менше двох метрів, а святкові заходи ( законодавець не пояснив, що має на увазі під цим) і зовсім заборонені. Ресторатори ламають голову над тим, як все ж провести корпоратив для компаній, які вже забронювали час і внесли передоплату.

"Їх потрібно переносити на інший час, потрібно регулювати розміщення. Якщо люди працюють в одній організації, то вони просять об'єднати столи, вони хочуть почуватися в одній компанії. Це так нелогічно: прийде компанія співробітників, які і так один з одним спілкуються в офісі, а ми повинні їх садовити по залу по 4 людини! Краще ми не зробимо, тому що вони все одно будуть якось спілкуватися між собою", — розповів KHARKIV Today гендиректор сім'ї ресторанів "Альтбір" Сергій Коваленко.

Єдина радість: дозволили працювати до 23:00, а не до 22:00, як зараз. Ресторатори покладають деяку надію на доставку, яка повинна збільшитися в передноворічні дні. Але навіть у тих закладах, де торгівля на винос розвинена, вона приносить лише 10% виручки, яку дає ресторан.

Автор: Олена Павленко
 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.