Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Кладовище — в Безлюдівці, крематорій — в Києві: як в Харкові ховають померлих від коронавірусу

Людей, які померли від ускладнень коронавірусу, ховають у закритій труні. Бути присутнім на кладовищі можуть максимум 10 чоловік.

Кремувати в харківському крематорії померлих від COVID-19 відмовляються, а похорон на цвинтарі в Безлюдівці коштуватиме близько 20 000 гривень.

Померлих від ускладнень коронавірусу харківське комунальне підприємство "Ритуал" пропонує або ховати на Безлюдівському кладовищі, або везти до Києва на кремацію. Про це повідомляють жителі міста.

Саме на Безлюдівському кладовищі минулого тижня поховали харків'янку Ірину. Її з позитивним тестом на коронавірус відмовлялися забирати до лікарні через основний онкологічний діагноз. Родичі все-таки додзвонилися до Міністерства охорони здоров'я і тільки тоді жінку госпіталізували, але було пізно, сатурація у неї була дуже низька, наступного дня хвора померла.

В "Ритуалі" сім'ї запропонували два варіанти — ховати на спеціально відведеному Безлюдівському кладовищі або кремувати в Києві.

"Ми вибрали перший. Ніхто не був готовий до такого жаху. Попрощатися навіть не дали, віддали тіло в закритій труні. Особливо складно було змиритися з цим жахом моїй тещі, мамі дружини", — розповів KHARKIV Today вдівець.

Схожу історію розповіла журналістка Інна Поляк. 30 жовтня в Харкові поховали сестру її батька, яка померла від ускладнень COVID-19. Похорон родички став серйозною проблемою.

"Померлих від корони в Харкові не ховають. Або везіть до київського крематорію, і це вам обійдеться десь в 14 тисяч гривень. Або на спеціально відведене кладовище в Безлюдівці. І це вже 20 тисяч гривень !!! А яке законне і наукове обґрунтування такого п * здеця ?! Це ж не сибірська виразка, яка століттями в землі живе. Чому аж 20 тисяч, там що спецумови поховання, металеві склепи або що?", — написала харків'янка на своїй сторінці в Facebook.

KHARKIV Today спробував розібратися, чи дійсно поховати або кремувати померлу від коронавірусу людину в Харкові так складно і дорого.

КЛАДОВИЩА

У монопольному підприємстві КП "Ритуал", яке "приватизувало" весь ритуальний ринок Харкова понад десять років тому, і самих кладовищах дали зрозуміти: ніяких обмежень по похованню людей, які померли від ускладнень COVID-19, на міських кладовищах немає.

Черговий Сергій на кладовищі №3, яке розташоване на вулиці Академіка Павлова, спростував інформацію про те, що померлих з таким діагнозом не ховають.

"Ховаємо ковідних. Вони в пакетах, в закритих трунах, які оброблені спеціальним дезінфікуючим засобом. На похоронах — не більше десяти осіб. Всі в захисних масках і рукавичках, за цим суворо стежать співробітники кладовища", — зазначив чоловік.

На кладовищі №5, яке знаходиться на проспекті Гагаріна, теж заперечують, що людей, які померли від ускладнень коронавірусу, не ховають в межах міста.

"Спеціальні костюми, захисні труни. Рукавички, маски, все як годиться. І люди, як правило, стоять на великій відстані від труни і один від одного", — зазначив адміністратор Олександр.

На питання про те, чи правда, що коронавірусних хворих ховають тільки на Безлюдівському кладовищі, чоловік відповів наступне: "Я вам можу пояснити. Якщо у людей є місце на цьому кладовищі, то без проблем ховають біля родичів. Тут немає ніяких обмежень, яка причина смерті. Якщо ж немає родичів, то тільки на новому кладовищі, де є місця".

На 18-му (Безлюдівському) кладовищі повідомили те ж саме — на кладовищі ховають тому, що воно, на відміну від інших, є відкритим.

У КП "Ритуал" повідомили, що вартість ями на Безлюдівському кладовищі — 4 600 гривень, решта суми залежить від того, "що вибере клієнт". Додаткові витрати — це копання могили, розчищення місця та інші нюанси, обговорювати вартість яких по телефону в "Ритуалі" відмовилися.

КРЕМАТОРІЇ

У Жихаріському крематорії KHARKIV Today повідомили, що померлих від коронавірусу в Харкові не кремують.

"Не приймаємо. Тільки київський крематорій і 18-е кладовище в Безлюдівці. Решта кладовищ закриті, у нас відкрите тільки 18-е. Якщо є місце на іншому кладовищі, є можливість поховати біля родича, то підходьте до завідуючого", — зазначила співробітниця Олена .

а
У Харківському крематорії кремувати померлих від COVID-19 відмовляються.

За її словами, в Харкові коронавірусних хворих не кремують, тому що в столичному крематорії "є спеціальна піч і все обробляється".

"А у нас мало того, що одна піч, так ще й черга ... Все зайнято вже, можна записати людину на кремацію тільки на суботу (7 листопада, тобто через чотири дні)", — повідомили в крематорії.

У київському крематорії KHARKIV Today не змогли сказати, про яку спеціальну піч і унікальні методи обробки йдеться. На питання про те, як оформити кремацію з Харкова, в столиці відповіли — звертатися до КП "Ритуал".

"Ви там будете транспорт замовляти, вони все знають. Ви до них звертайтеся, вони вам все розкажуть", — зазначила адміністратор. За її словами, в Києві, якщо ковідних померлих оформляти через міську ритуальну службу, процес кремації безкоштовний.

"Якщо через приватну фірму, то в залежності від того, яку урну вирішили оформити родичі. Якщо урна звичайна, то приблизно 1 600 гривень, якщо урна дорожча — від 2 000 до 2 500 гривень. Якщо від харківського КП "Ритуал" замовляти кремацію, то все залежить від урни", — зазначила адміністратор столичного крематорію.

мм
Кремують харків'ян з коронавірусом тут в столичному крематорії.

У київському крематорії черг немає. З померлими від коронавірусу не прощаються, після кремації урну віддають або протягом десяти днів, або протягом року. Щоб урну видали прискорено, тобто через чотири години після того, як привезли тіло, доведеться заплатити 2 000 гривень.

KHARKIV Today послухався поради і звернувся до комунального підприємства "Ритуал". Там охоче поділилися номером Михайла Лимаря — приватного підприємця, директора організації "Ритуальний помічник".

"Перевезення померлого до Києва на кремацію і повернення праху обійдеться в 18 тисяч гривень. Це загальна вартість: труна, машина, кремація, урна. Все відбувається максимально швидко — машина приїжджає, очікує, поки кремація відбувається, забирає і через добу ви отримуєте урну. Урна стандартна у них йде, пластикова. В принципі, у них є вибір і інших урн. Якщо це необхідно, ми можемо з водієм зістикуватися і на місці відкоригувати вибір урни. Іноді можна заощадити, ми зараз часто возимо і суму можна оптимізувати, приблизно на дві тисячі зменшити. Коли у вас буде розуміння дати, тоді я зміг би відкоригувати загальну ціну в меншу сторону", — розповів Михайло Лимар.

Автор: Богдан Затула

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.