Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Кілька харківських фірм з орбіти Гіршфельда збанкрутували, щоб не платити мільйонні штрафи

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
АМКУ наклав на харківські фірми більше десяти мільйонів гривень штрафу.

У 2015 році харківські фірми розіграли тендер на закупівлю підшипників для залізниці. Через чотири роки Антимонопольний комітет наклав штрафи, але фірми закрилися.

Фірми "Меганом" і "УПЕК трейдинг" з орбіти харківського бізнесмена Анатолія Гіршфельда припинили свою діяльність до того, як Антимонопольний комітет України стягнув з них 10,4 мільйона гривень штрафу за змову на тендерах "Укрзалізниці". Про це пишуть "Наші гроші" з посиланням на "Лігу антитраста".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Співробітники підшипникового заводу в Харкові блокували роботу підприємства і вимагали зарплату

Ще в 2019 році приватне акціонерне товариство "Харківський підшипниковий завод" фірми "УПЕК трейдинг" і "Меганом" отримали від Антимонопольного комітету України 10,4 мільйона гривень штрафу за узгоджені дії на торгах, проведених "Укрзалізничпостачем" (філія "Укрзалізниці", знаходиться в Києві) в 2015 році. Фірми розіграли чотири тендери на закупівлю підшипників для залізниці на загальну суму 157,6 мільйона гривень.

Антимонопольний комітет побачив у діях цих фірм такі порушення:

  • зв'язок керівного складу, засновників компаній один з одним і іншими суб'єктами господарювання;
  • наявність загальних працівників;
  • загальне використання засобів зв'язку (телефон та e-mail);
  • одночасне отримання (оформлення) документів, наданих у складі пропозицій (фірми надали договори добровільного страхування, де була однакова дата);
  • складання документів пропозицій однією людиною;
  • наявність стійких господарських відносин (компанії надавали одна одній безпроцентну фінансову допомогу);
  • мінімальна конкуренція на торгах між компанія;
  • компанії запропонували до постачання продукцію одного виробника Харківського підшипникового заводу.

У жовтні 2020 року Антимонопольний комітет подав позов до суду, щоб стягнути 14,7 мільйона гривень штрафу і пені з "УПЕК трейдинг", який програв у Верховному Суді рішення про змову. Однак фірма, найімовірніше, кошти вже не заплатить.

"Але компанія навряд чи заплатить кошти до бюджету, адже вже знаходиться в стадії припинення (за інформацією з Єдиного держреєстру, з 9.11.2020 на підставі рішення засновників про припинення її діяльності в результаті ліквідації)", — пояснили в "НГ".

Інша фірма — "Меганом" — також припинила свою діяльність (24 лютого 2020 року) ще до того, як набуло чинності рішення суду першої інстанції про її програш в змові під час проведення тендеру.

Як пишуть "Наші гроші", гроші до держбюджету можуть надійти лише від Харківського підшипникового заводу (4,1 мільйона гривень). У суді по цій справі він теж програв, але про банкрутство або ліквідацію даних поки немає.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.