Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харків'янка випустить книгу про боротьбу з раком

Алена Воробьева. Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
Восени Олена Воробйова представить арт-бук "Мистецтво жити під час хіміотерапії".

До арт-бук увійшли роботи десяти професійних фотографів і щоденникові записи харків'янки Олени Воробйової, зроблені в той час, коли вона лікувалася від раку.

Ця книга про те, що рак може відібрати майбутнє, але не здатність любити життя. Вона починається зі слів: "Моїй мамі і іншим жінкам, яким страшно. Було чи буде".

За словами Олени Воробйової, "Мистецтво жити під час хіміотерапії" — історія не тільки про хвороби, а хіміотерапія тут виступає метафорою. У книзі читачеві розповідають про страхи смерті, болю, самотності, про їх владу над людьми і про те, який потенціал для розвитку вони можуть дати. Це незвичний, світлий і життєствердний погляд на таку страшну хворобу як рак, щоб підтримати інших онкохворих і допомогти їх близьким. Арт-бук вийде цієї осені у видавництві "Віват".

Книга

Багато харків'ян знають Олену Воробйову як арт-директора культурного центру ART AREA ДК, організатора численних концертів, фестивалів і культурних подій. Коли вона повідомила в Facebook про те, що їй діагностували рак молочної залози, то отримала відгуки сотні артистів, письменників, художників та інших творчих людей з різних країн. В її підтримку друзі з арт-середовища проводили аукціони, продавали свої роботи, організовували концерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найрідніший концерт. Як Жадан, Бабкін та інші артисти об'єдналися в боротьбі проти раку

Олена Воробйова захворіла на рак в 38 років, як і колись її мама. Але мама відмовилася лікуватися, злякавшись хіміотерапії, наслідків, втрати волосся, а з ними — жіночності. Олені було 16 років, і вона добре пам'ятає жах і страх, які переживала її мама. Коли Олена дізналася про свій діагноз, вже її старшій доньці було 16, а сама вона зіткнулася з тим же страхом: "без волосся я буду не жінка, не зовсім жінка". Однак вона не могла дозволити собі злякатися і програти. Адже не з чуток знала, як страшно буває дітям, коли їх мама вмирає.

Курс хіміотерапії тривав вісім місяців. З самого початку Олені Воробйовій не вистачало інформації про те, наскільки важко психологічно пережити хіміотерапію, до кого і куди звернутися за допомогою. Виникало багато питань, які не було кому поставити. Вона вважає, що система медицини в Україні націлена на відновлення тіла і мало піклується про психологічний стан —  в той час як емоційні реакції часто критично впливають на здоров'я.

"У мене було розуміння, що все, що я відчуваю, треба записувати, щоб хтось наступний, коли почне рух цим шляхом, не йшов у темряві, як я. Немов я беру за руку іншу жінку і веду її за собою. тому що так — там буде страшно, буде боляче і самотньо, але там же буде і багато всього, за що ти будеш вдячна: пізнання себе, трансформація поглядів, нові цінності і неймовірний потенціал", — розповіла Олена. 

Перед першим курсом хіміотерапії її подруга, фотограф Вікторія Агуреєва, запропонувала зробити
фотосесію, щоб відволіктися від хвороби і зберегти пам'ять про її волосся як для неї самої, так і для дочок. Пізніше традицію фотосесій продовжили ще дев'ять фотографів: Катерина Переверзєва, Каміла Давлятшіна, Владислав Краснощок, Ігор Чекачков, Марго Колобова, Валентин Кузан, Анна Семенова, Тетяна Булгакова і Дмитро Чирик. За порадою друзів Альона Воробйова вирішила об'єднати фото і текст. Так з'явився арт-бук "Мистецтво жити під час хіміотерапії".

"Піднімати через наші книги питання, важливі для суспільства, ми вважаємо одним із своїх завдань. Тема онкозахворювань — одна з таких і мені вона, на жаль, близька — з цією хворобою зараз бореться і моя мама. Знаю, що ця книга допоможе зіткнулися з таким діагнозом їх рідним. Я читаю Олену на Facebook і захоплююся нею. Мені здається, що якби Олена не звернулася в наше видавництво, ми б самі бігали за нею і пропонували випустити арт-бук "Мистецтво жити під
час хіміотерапії" саме у нас" — пояснила директор видавництва "Віват" Юлія Орлова.

Алена Воробьева

500 примірників книги побачать світ восени. Створення арт-бука підтримав Український культурний
фонд. Всі книги передадуть онкологічним центрам, бібліотекам і галереям у всіх областях України. На сторінках проєкту в соцмережах опублікують повний список місць, де всі бажаючі зможуть подивитися і почитати арт-бук абсолютно безкоштовно.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.