Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Найрідніший концерт. Як Жадан, Бабкін та інші артисти об'єдналися у боротьбі проти раку (ВІДЕО)

Найрідніший концерт в Оперному театрі. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today
Музиканти зібралися на одній сцені, аби допомогти Альоні Воробйовій подолати онкологічне захворювання.

Музиканти зібралися на одній сцені, аби допомогти Альоні Воробйовій подолати онкологічне захворювання.

27 січня в Оперному театрі відбувся "Найрідніший концерт". Унікальна подія для Харкова, бо на сцену вперше вийшли разом Сергій Жадан і Марія Чайковська, Хор Самотніх Сердець Сержанта Пеппера і Agata Vilchyk Group, а також Сергій Бабкін та Андрій Запорожець, що знову на якийсь час стали гуртом 5’NIZZA. Їх об'єднало бажання допомогти подрузі, арт-директорці клубу ART AREA ДК  Альоні Воробйовій подолати хворобу.

Читайте цей матеріал також у російській версії

38-річній мамі двох дочок поставили лякаючий діагноз минулого року. З того часу Альона пройшла кілька сеансів хіміотерапії, 29 січня на неї чекає операція. Аби відволіктися від тривожних переживань, вона намагається переосмислити свій новий досвід через мистецтво і разом з друзями-фотографами створює арт-бук – своєрідний щоденник змін на шляху боротьби з раком. Альона взяла на себе частину організації концерту. Все це допомагає зберігати бадьорий настрій. Сам концерт вона називає "артхаусна казка для Попелюшки".

"Я почуваюся принцесою, і я неприпустимо щаслива. Начебто мені й не можна за моїм станом, але я не можу не посміхатися. Моя мама 20 років тому померла від раку. Вона побоялася стати лисою, пройти хімію, увесь цей шлях пройти. Я була тією дочкою, якій мама казала: "Я боюся". Коли я дізналася, що в мене рак, не було варіантів. Я боюся страшенно, але я не можу прийти до своїх дочок і сказати те ж саме", – каже Альона Воробйова.

Поет і письменник Сергій Жадан спеціально для концерту написав новий вірш. Він не вперше бере участь у подібних волонтерських проектах. У 2015 році музиканти і поети також збирали гроші для лікування критика з Чернівців Сашка Бойченка. У харківському арт-середовищі волонтерство прижилося ще раніше.

"Ми з 2013 року, з Майдану, увесь час комусь допомагаємо, на щось збираємо кошти. Є, мені здається, якась харківська сердечність, і це така позитивна риса нашого міста, що свідчить про нього як про місто з величезним людським і громадянським потенціалом", – розповів Жадан.

На концерті зібралося півтори тисячі глядачів. 150 квитків (10%) організатори подарували лікарям і пацієнтам Обласного онкологічного центру. На концерті вони сиділи разом. Кошти від продажу квитків будуть витрачені на допомогу онкоцентру. 

"Нам би хотілося, аби це була не фінальна крапка, а старт для чогось більшого. Ми отримаємо досвід, будемо бачити такі тонкі місця, де зможемо допомагати, і цей процес триватиме", – каже організатор концерту Олександр Онопко.

Для онкоцентру вже замовили венозний сканер і стійки для крапельниць. Точна сума, яку зібрали на концерті, буде відома найближчими днями, ці гроші також витратять на допомогу лікарні. 

Автор: Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.