Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харків'яни, які не споживають газ, платитимуть за доставку палива менше

Фото: KHARKIV Today/Сергей Козлов
У НКРЕКП визнали, що методика розрахунку тарифу за доставку газу була недосконалою.

Відповідний проєкт рішення був прийнятий на засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) 11 лютого.

Українці, які є новими споживачами газу або не споживали його протягом всього попереднього газового року, заплатять за доставку менше за інших споживачів. Проєкт рішення був прийнятий 11 лютого на засіданні комісії.

Тепер вартість обслуговування для тих, хто не споживав газ, складе:

  • 2,8 грн. на місяць (при річному замовленні 39 кубометрів / рік) – для об'єктів, де використовується газова плита;
  • 8,8 грн. на місяць (при річному замовленні 126 кубометрів / рік) – для об'єктів, де використовуються газова плита і колонка;
  • 21,9 грн. на місяць (при річному замовленні 314 кубометрів / рік) – для об'єктів, де використовуються газова плита, колонка і автономне опалення.

"Прийняття зазначеного проєкту рішення НКРЕКП планується найближчим часом, що в подальшому дозволить зменшити фінансове навантаження на нових побутових споживачів і побутових споживачів, які не споживали природний газ у минулому газовому році", – йдеться на сайті НКРЕКП.

Раніше регулятор визнав, що діюча методика формування тарифу недосконала, оскільки змушує переплачувати за доставку газу нових споживачів.

Як писав KHARKIV Today, в лютому харків'яни почали отримувати дві платіжки за газ – звичну і за доставку. Ціну за доставку газу розраховують індивідуально для кожного споживача, вона залежить від використаного обсягу газу в минулому газовому році – з 1 жовтня 2018 року по 30 вересня 2019 року. Щомісячний платіж за доставку газу можна розрахувати, якщо поділити обсяг використаного газу на 12 частин і помножити на діючий тариф доставки газу. З 1 січня 2020 року тариф на доставку блакитного палива – 36 копійок (з ПДВ) за кубометр.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.