Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харківську область знову очолить жінка. Хто така Айна Тимчук

Айна Тимчук с дочерью. Фото: соцсети
Айна Тимчук вже працювала в Харкові.

В Офісі президента знайшли нового керівника ХОДА замість Олексія Кучера. Кандидатка колись була заступницею Кернеса і могла очолити департамент в Офісі президента.

За старою українською традицією, губернаторів по виборах рахують. Низький рейтинг "Слуг народу" погано закінчився для керівника облдержадміністрації, який балотувався на посаду Харківського міського голови та з великим відривом прийшов лише третім. Олексій Кучер нещодавно відзначив першу річницю в кріслі керівника ОДА, вона ж стала для нього і останньою. Кабмін погодив нового кандидата.

Друге пришестя

Харківську область може очолити найдосвідченіша і найбагатша чиновниця Дніпропетровської облдержадміністрації — Айна Тимчук. За освітою вона — економіст. У чиновницьке крісло 47-річна керівниця апарату Дніпропетровської ОДА сіла більше 20 років тому. Починала вона зі зв'язків з громадськістю в Дніпровській мерії, в 2000-х перейшла на роботу до адміністрації, де керувала апаратом і була заступником губернатора.

айна
Айна Тимчук (Риженко) під час роботи в Харкові. 2011 рік. Фото: Харківська міськрада

Дніпровську чиновницю добре пам'ятають старожили харківської політики. У 2010-му році, коли Геннадій Кернес вперше виграв вибори мера, він покликав Айну в свою команду: спочатку радницею, потім — керуючою справами виконкому. Тоді Айна ще носила прізвище Риженко. Її першим чоловіком був Сергій Риженко, який працював заступником міністра охорони здоров'я і головним санітарним лікарем України, зараз він — головний лікар лікарні ім. Мечникова в Дніпрі.

У 2010-му році ЗМІ називали її людиною-загадкою: незважаючи на близькість до влади, про сім'ю Риженко майже не було жодної публічної інформації. Ця звичка жити в тіні збереглася у Айни до нинішнього часу: в мережі дуже мало її особистих фото.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я розумію цей регіон ": перші слова майбутньої голови Харківської ОДА

За чотири роки роботи в Харкові Айна Тимчук практично не виходила на публіку. Вона провела кілька прес-конференцій, в яких звітувала про роботу канцелярії, а потім повернулася до Дніпропетровської обладміністрації, де керує апаратом до теперішнього часу. У листопаді 2020 року, коли в Офісі президента звільнили Сергія Трофимова і призначили головним за регіони Кирила Тимошенка, Айні Тимчук пророкували посаду керівника департаменту регіональної політики. Але потім було прийнято рішення про звільнення Олексія Кучера.

У Айни Тимчук є дві дорослі дочки. Старша, Любов Гордієнко, закінчила Київський інститут міжнародних відносин, працює юристом. Молодша пішла по батькових стопах, вчиться в Київському медичному університеті. Обидві дівчини живуть в Києві.

айна
Айна Тимчук с дочками. Фото: соцмережі

Айна Тимчук була одружена з директором департаменту екології та природних ресурсів ХОДА Андрієм Тимчуком, який судився з Юлією Світличною за ліквідацію департаменту і звільнення з посади. Коли в адміністрацію прийшов Олексій Кучер, він відновив і департамент, і Тимчука. Андрій Тимчук вдруге став депутатом Харківської міськради: восени 2020 року він балотувався до Харківської міськради з партією "Слуга народу" (був в партійному списку під номером 4). У 2015 році він намагався зайти до міськради з "ЄС", але не зміг, а в 2010, за даними "ЧЕСНО", був депутатом Харківської міськради від Партії регіонів.

1

Майно на дітях і бабусі

Айна Тимчук відома в Дніпрі як найбагатша обласна чиновниця. Живучи все життя на зарплату держслужбовця, вона до 2010 року накопичила 80 000 доларів США та 7 300 000 гривень. Держслужбовиця любить дорогі швейцарські годинники марок Ulysse Nardin і Chopard, вартість яких починається від 6 тисяч доларів.

В останній свіжій декларації Айни Тимчук автомобіль не вказано. У декларації 2017 року значився продаж автомобіля Mercedes-Benz GL 550 за 300 тисяч гривень, хоча його реальна ринкова ціна була вищою в два рази.

Чиновниці щастило з подарунками. За чотири роки роботи в Харкові вона заробила не тільки зарплату, але і 172-метровий будинок в місті. У 2013-му році їй подарували готель в Алушті. З курйозів: до походу у владу чоловік Айни Андрій Тимчук був бізнесменом.У 2012 і 2013 році він вийшов зі складу засновників двох своїх компаній "Експрес-2001" і "Промекологія і метал" і переписав цей бізнес на 83-річну бабусю.

Айна Тимчук вже пройшла співбесіду в Кабміні, тепер слово — за президентом. Нагадаємо, що серед 10 голів Харківської облдержадміністрації з часів Незалежності жінка була тільки одна — Юлія Світлична.

Автор: Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.