Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харківську область остаточно поділили на райони: як голосували нардепи

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
В Україні залишили 138 районів замість 490, у Харківській області — сім замість 27.

У Харківській області створили сім районів: Богодухівський, Ізюмський, Красноградський, Куп'янський, Лозівський, Харківський і Чугуївський. Більшість харківських нардепів підтримали проєкт.

17 липня на засіданні Верховної Ради України прийняли проєкт постанови №3650 "Про створення та ліквідацію районів". "За" проголосували 238 нардепів.

За словами міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова, поділ України позитивно оцінили в Європі.

"Реформа адміністративно-територіального устрою зробить адміністративний устрій країни більш дієвим і ефективним. Місцеве самоврядування повинно перейти від декларативного формату до фактичного, а територіальна організація влади — наблизити країну до Європейського вектору, про який ми так багато говоримо на всіх рівнях. Зараз європейські партнери України позитивно оцінили рішення комітету про прийняття цієї постанови. Без формування територіальних громад і районів процес завершення децентралізації стане неможливим", — сказав Чернишов.

Він додав: прийняття постанови відкриє для України можливості для завершення децентралізації і нові перспективи розвитку громад та регіонів, поділ України буде відповідати сучасним вимогам і європейським стандартам.

У залі Верховної Ради виступили нардепи від "Європейської солідарності", "Голосу", "Батьківщини", які закликали не голосувати за проєкт, Юлія Тимошенко пригрозила в разі прийняття йти до суду.

"Сьогодні не просто закладається ядерний вибух під Україну, не просто буде розірвана країна на шматки. Нічого спільного з децентралізацією це не має. Це має пряме відношення до позбавлення людей всіх прав. Те, що там є (прим. — в постанові) порушує Конституцію України. Якщо ви зараз цей злочин зробите, ми йдемо до Конституційного суду і ця вакханалія буде припинена. Закликаю мажоритарників не голосувати", — сказала Тимошенко.

За словами голови підкомітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталія Безгіна, противники прийняття постанови маніпулюють і намагаються залишити владу у місцевих феодалів. Він заспокоїв пенсіонерів: всі послуги будуть надавати поруч з будинком.

"Чуємо міфи — що ми віддаляємо послуги від людей, щоб отримати довідку — доведеться їхати 100-200 кілометрів, що є фейком і спробою зберегти владу місцевим феодалам. Насправді сама реформа наближає послуги до людей. Всі ресурси ми спускаємо вниз в громади. Бабуся, яка живе в будь-якому селі, для того, щоб отримати довідку, не те, що не буде їхати до районного центру, вона буде її отримувати в Центрі надання адміністративних послуг, який буде знаходитися у неї біля будинку. Тому давайте не маніпулювати, чи не перетворювати місцеве самоврядування в хаос, а просто завершимо реформу, яка триває вже шість років", — заявив Безгін.

Голосування проходило під крики нардепів "ганьба". Більшість харківських нардепів підтримали законопроєкт.

"За" проголосували 15 "слуг народу": Дмитро Микиша, Марія Мезенцева, Вікторія Кінзбурська, Микола Кириченко, Олександр Куницький, Олег Бондаренко, Федір Веніславський, Андрій Одарченко, Павло Сушко, Олександр Литвинов, Дмитро Любота, Ганна Колесник, Юрій Здебський, Олександр Бакумов, Павло Якименко (списковик).

Не голосували — Олексій Красов і Євген Пивоваров ( "Слуга народу"), позафракційні Юлія Світлична і Дмитро Шенцев, Олександр Фельдман ("Опоплатформа — За життя").

Проти прийняття закону був один харківський нардеп — Віталій Данилов з "Батьківщини".

Подивитись новий поділ України на райони можна тут.

Як писав KHARKIV Today, 15 липня на засіданні комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування знову повернулися до обговорення районування Харківської області. Нововодолазький район виключили з Красноградського і внесли до Харківського, залишили раніше затверджений варіант з семи районів.

Нагадаємо, розглянути проєкт повинні були 16 липня, проте Верховна Рада так і не дійшла до цього питання. 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.