Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харківський бізнесмен знімав компромат на брата голови Адміністрації Президента Єрмака

39-річний Дмитро Штанько, власник кількох фінансових компаній, знімав розмови Дениса Єрмака про нібито продаж посад.

39-річний Дмитро Штанько, власник кількох фінансових компаній, знімав розмови Дениса Єрмака про нібито продаж посад. Це змогли з'ясувати розслідувачі "Схем".

"Плівки Єрмака" — під такою умовною назвою  опубліковано розслідування "Схем". Журналісти встановили кількох фігурантів записів, оприлюднених народним депутатом Гео Леросом. "Плівки" свідчать про причетність до корупції брата голови Офісу президента Андрія Єрмака — Дениса.

Раніше, 29 березня, Гео Лерос опублікував у своєму Facebook відео, де Денис Єрмак обговорює питання призначення з різними людьми на державні посади взамін на винагороду.

Так, Денис Єрмак розповідає, що його брат — помічник президента, сам він добре знайомий з Володимиром Зеленським. Кандидатів підшукує його помічник і ще одна людина, вони проходять певний відбір, який знімав Дмитро Штанько.

Журналісти відзначили: на кадрах не видно безпосередньо передачі грошей Єрмаку, але його помічник і автор зйомки детально обговорюють "вартість" тієї чи іншої посади і схему, по якій розподіляють гроші.

Із "плівок" зрозуміло, що у Єрмака була розмова із кандидатами на посади голови Тернопільської райдержадміністрації Русланом Комар-Чорним, проте він так і не був призначений, і заступника голови Одеської обласної державної адміністрації Анатолієм Хмельковським. Останнього також не призначили.

"Схеми" відзначають: другою ключовою фігурою після самого Дениса Єрмака є його помічник —Сергій Шумський. Як виявилося, обидва служили на Донбасі в 2016 році, а після створили громадську організацію "Українське бюро національного розвитку".

Згідно із розслідуванням, третій ключовий фігурант "плівок Єрмака" — чоловік, який робить прихований відеозапис, він же — Дмитро Штанько. Його обличчя частково видно на одному із кадрів.

Крім зйомки, Штанько бере активну участь в організації співбесід і пропонує Шумському претендентів, який в свою чергу оголошує їх Єрмаку. Журналісти відзначили довірчі відносини цих двох учасників схеми.

"Сергій Шумський поводиться з автором зйомки дуже довірливо, в деталях розповідає всі плани і схеми і радиться з ним з фінансових і юридичних питань", — сказано в розслідуванні.

Журналісти з'ясували, що Штанько — родом із Харкова, закінчив Харківський національний університет внутрішніх справ. Йому належать кілька компаній у сфері надання фінансових послуг та в аграрній сфері.

Так, про одну зі своїх агрофірм Штанько згадує на записах. Це датується 23 вересня, після співбесіди кандидата на посаду голови Сарненської податкової служби. Про його інтерес до агросфери свідчить і інший факт: він активно вів переговори про кандидатів на посади голів держпідприємств Національної академії аграрних наук.

Журналісти з'ясували: відео знімали професійною технікою, проте з якою метою Штанько робив записи — поки не відомо. Достовірність записів також під питанням.

"Громадськість дійсно цікавить і інше: чи на плівках — правда? Чи дійсно права рука президента Зеленського Андрій Єрмак організував сімейний підряд і залучив брата до організації роботи тіньового "бек-офісу АП" і чи дійсно вони збагачувалися на пошуку кадрів у владу поза офіційними процедурами ", — підсумували "Схеми".

Відзначимо, в день публікації "плівок", 29 березня, голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що має намір подати заяву в Службу безпеки України і Державне бюро розслідувань про поширення відео з його братом, і пригрозив Гео Леросу, що тому "доведеться відповідати публічно за кожне слово неправди".

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.