Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Зеленський розповів про війну з Росією, переворот, Ахметова, Єрмака і про себе самого

Фото: Офис президента.
Президент підозрює найбагатшого українця у підготовці державного перевороту.

На екваторі президентського терміну Володимир Зеленський поговорив із журналістами про підсумки та плани.

На третьому році президентства Зеленський дедалі менше схожий на всенародного улюбленця зі стадіону, і все більше на збірний образ усіх українських президентів. Як і всі попередники, він бурчить на журналістів, звинувачує політичних опонентів у держзраді, не любить гострих питань і шалено захищає близьких друзів, яким відкрив дорогу у велику політику. Його улюблені слова зараз — "відверто" і "потужно". На запитання він відповідав як українською, так і російською мовами, часто поєднуючи їх в одному реченні.

Зеленський про можливий наступ Росії

"Ми у стані війни вже 8 років. Імовірність ескалації буде щодня. Але сьогодні йде залякування з деяких майданчиків. Це залякування, накопичення військ — підійшли, відійшли, снайпери пішли по всій лінії розмежування напружувати ситуацію. Імовірність атаки може бути, висока ймовірність, йдуть провокації. Якщо ми на провокацію дуже сильно відповімо — ймовірність ескалації буде вищою. Ситуація точно не гірша, ніж вона була навесні, кількість військових там зараз менша, менша, ніж у момент припинення вогню, про який ми домовлялися. Ми часто бачимо ротації — це саме для того, щоб показувати нам, для супутника, що йде нагромадження військ.

Коли Росія каже, що Україна зриває Мінські угоди, це ще один важливий сигнал. Кажуть, що "українці розпочинають ескалацію". Цей момент мені дуже не подобається. Україна ніколи не нападала на Росію, у нас у голові ніколи такого не було, у людей.

Ми повністю контролюємо наші кордони та повністю готові. Армія у нас потужна, облаштовуємо новою технікою, піднімаємо зарплату — ми зараз ухвалили рішення, що буде збільшення”.

Зеленський про переворот

"Розвідки фіксують цікаві речі. Я отримав інформацію, що 1 грудня у нашій державі буде державний переворот. Обговорюють участь Рената Ахметова. Я вважаю, що його втягують у війну проти держави України, я вважаю, що це буде його велика помилка, тому що не можна воювати проти народу України. Я не Янукович, бігти я нікуди не буду, я не Порошенко — на загибелі людей Небесної сотні підніматись на бульдозер не буду.

през
Фото: Офіс президента

Це не лише агентурна інформація, а й звукова, де представники України з представниками Росії обговорюють участь Ріната Ахметова у державному перевороті в Україні, що буде залучено мільярд доларів. Я вважаю, що це підстава, образа для Ахметова, його залучають до війни проти держави Україна. Вважаю, що це буде його велика помилка, бо не можна воювати проти свого народу та обраного ним президента. Вважаю, що це його оточення залучає його до такої війни. Я вважаю, він може про це не знати. Або знати. Я запрошую Ріната Ахметова на Банкову послухати інформацію, якою можна поділитись. Або до відповідних органів".

Зеленський про зрив операції "Вагнера"

(Ексголова Головного управління розвідки Василь Бурба заявив, що операції з упіймання російських бойовиків зірвав витік інформації з Офісу президента, — ред).

"Приходить товариш Бурба і каже, що він пропонує. Я говорю: "Хочу знати. Літак турецьких авіаліній, що вилітає до Мінська, — там будуть звичайні люди, громадяни Туреччини і не тільки більше ста чоловік. Коли ви пропонуєте, щоб знизився літак і ми його приземлили в Україні, у мене питання: а якщо бойовики захоплять цей літак — можливо, може, а може, що вони заберуть цей літак і всі люди загинуть, навіть краще: ми звинувачуватимемо у цьому інших.

Там були турецькі пасажири, пересічні люди. Ердоган (президент Туреччини – Авт.) ніколи б нам цього не пробачив. Я сказав, що це не наша операція, вона не продумана докладно, я готовий акцептувати будь-яку операцію, навіть цю, якщо буде детально прораховано речі і якщо люди не постраждають. Коли Бурба зрозумів, що його ідеї розколоті Росією, він цю інформацію злив. Ось і вся історія. Мені соромно за цей епізод, ми були слабкими у цій операції”.

Зеленський про Бурбу

"Я хотів його звільнити, тому що розвідники не дуже добре про нього говорили. Він керував транспортом, коли розганяли Майдан. Ви маєте це знати. Петро Олексійович вирішив його зберегти, він поставив його керувати розвідкою, але він не розвідник, він сбушник. Я скептично ставлюся до цієї людини.

Пан Бурба вирішив зберегти своє місце. Тоді пан Бурба, про це навіть депутати вже знають, приніс якусь інформацію щодо ковіду, хто вигадав формулу ковіду, і є навіть формула вакцин. Він назвав мені країну. Він запропонував її передати Росії чи китайським колегам. Це і була операція під назвою "Бурба", впевнений, від товариша Петі, тому що у нас тільки почалися відносини зі США, і з'явився потужний партнер Туреччина. Стало зрозуміло, що він просто хотів пустити якусь торпеду, що це якийсь авантюрист і аферист, дрібна людина. Я зробив висновки, я його звільнив. Звичайно, передав я медикам усі ці формули, вони сказали — це нуль”.

Зеленський про допомогу Німеччини

"У мене вчора була розмова з Ангелою Меркель. Вона вважає, що політика Німеччини щодо підтримки України залишиться незмінною. Я вважаю, що вона має бути кращою, але це будуть уже мої переговори з новим канцлером Німеччини. Я чекаю на рішення, які нам би допомогли і економічно, і в енергетичній незалежності, і у спокої на Донбасі, потужної санкційної політики, поки нам не повернуть території, потужні гарантії щодо енергоресурсів, потужного тиску на Росію щодо війни на Донбасі. Я б хотів, щоб була практична реалізація енергетичної безпеки України. У грудні минулого року ми разом тиснули. Ми разом домовлялися і домовилися з Росією. І тоді Німеччина відіграла велику роль".

Я хотів би розраховувати на цю допомогу, щоб Північний потік був не просто зброєю Росії та бізнесом деяких країн Європи. Для нас це велика трагедія, я хочу, щоб ми були захищені. Ми робимо все, щоб забезпечити енергобезпеку України, але ми самі не зможемо. Важливо досягти домовленості щодо транзиту газу.

Я хотів би, щоб новий канцлер Німеччини був чіткішим щодо членства України у Євросоюзі".

Зеленський про транзит газу

"У нас контракт до 2024 року. Ми за продовження транзиту нашого газу. Ми навіть сказали, що давайте, крім контракту, ми готові збільшити транзит. Це дозволяють наші потужності. Ми сказали: давайте знижувати собівартість транзиту, буде менше за будь-які інші потоки". Ми готові, але Росія на це не пішла. Я чув риторику з російського боку, що вони готові на продовження контракту про транзит. Але, крім цих заяв, нічого не бачив. Предметних зустрічей між нашими людьми не було".

Зеленський про політ на день народження Єрмака

(Відповідь на розслідування "Української правди" про святкування ювілею Андрія Єрмака на держдачі у Карпатах)

"Я маю можливість, не приховуючи це, їхати туди, куди я хочу. Чи був я у Синьогорі? Так. Чи відзначав я там день народження Єрмака? Єрмак зі мною був".

зеленский
"У неділю о 7-й ранку я вилетів на покладання квітів". Фото: Офіс президента

У п'ятницю ввечері після роботи я з сім'єю полетів на один день відпочити, на що маю право. Щоб ви знали, президент ніколи не літає одним вертольотом. Не дозволено мені. Це життя, воно в мене таке. Був вертоліт супроводу. Літак президента не працює, наш директор ДУСа не може виділити гроші, бо кричать медіа  — не дай боже щось виділять на президента! Усі тиснуть, директор ДУСа (Держуправління справами  — ред.) боїться. Усі знають, що немає літака у президента України і він літає гелікоптером. Якщо я лечу на фронт — це плюс два вертольоти. За два дні до цього зламався президентський гелікоптер. ДУС не відремонтував його. Цього разу використали вертоліт ДСНС. Я запитав, чи це законно. Мені відповіли, що так. Ми прилетіли двома військовими та одним вертольотом ДСНС. Я чудово відпочив, працюючи з Чернишовим (міністр розвитку громад та територій, — ред.) у ніч. У суботу у мене вихідний, там був голова офісу та моя родина. У неділю о 7-й ранку я вилетів на покладання квітів двома вертольотами. Після покладання у неділю поїхав на роботу, у вихідний день. Зустрівся з міністром оборони, військовими. Після цього я сів у вертоліт і полетів з Єрмаком та бутербродами до Гути. І наступного дня вилетів на роботу. Циган не викликав, ведмедів не викликав".

Зеленський про Єрмака

"З Єрмаком у діалозі керівництво розвідок різних держав, керівники апаратів різних президентів. Ви порівнюєте Єрмака із Захарченком, я вам відповім: не треба порівнювати історії Захарченка та Єрмака (Віталій Захарченко був міністром МВС у 2013 році і віддавав наказ про силовий розгін Майдану, — ред.). Єрмак не вбивав людей і не давав такі команди. Єрмак повертав людей, яких товариш Петро Порошенко мав повернути додому. Це зробив Єрмак — він повертав людей, займався обміном, провів дуже важливі операції. Недоцільно втрачати таку потужну людину".

Зеленський про реформи

"Інфраструктурна реформа найбільша та вдала за 50 років. Ми вимірюємо успіх у тисячах кілометрів доріг, не одним мостом, а вже 150 мостів будуються. Прибутковою стала "Укрзалізниця", ми запустили національного авіаперевізника, аеропорт "Бориспіль" прибутковий. Це — деолігархізація. Люди не бачать деяких речей, і медіа підтримує: караул, енергетична криза, ковід, помирають люди, і люди не бачать перемог... Але я щодня приймаю 100 рішень. Судову реформу ми тільки розпочали, проголосовані основні закони, це моя ініціатива, голосувала за них партія "Слуга Народу". Є ще кілька законів — про мирових суддів, суд присяжних, онлайн-суд — вони важливі, але найскладніші закони у рамках реформи суду — вони проголосовані".

Зеленський про коронавірус

"Я незадоволений кількістю смертей, можу пояснити, чому така кількість. Люди звертаються в останній момент, за день до смерті, коли вони вдома вже пройшли такий період, коли їм можна було допомогти. Велика кількість людей, які хворіють на інші хвороби, під час перевірки після смерті виявляється, що у них був ще й ковід. Наразі статистика краща, ми вважаємо, що зараз спад цієї складної хвилі "Дельта", яка була в Європі раніше, а до нас прийшла зараз. Наступна хвиля може бути, за статистикою МОЗ, навесні".

Зеленський про другий термін

"Я не прийняв рішення щодо другого терміну. Це буде пов'язано з підтримкою мене народом України, з неманіпулятивними рейтингами. Я виходжу на вулицю і бачу, як до мене ставляться. У мене є діалог, люди відкрито мені кажуть. Я прийматиму це рішення точно з сім'єю, у мене вже дорослі діти, і вони дуже страждають через мою професію. Дочка вже у тому віці, коли їй потрібен простір, свобода, вона не хоче жити з охороною. Я не боротимусь за владу".

Зеленський про себе

"Я емоційна людина, жива, чиста, правдива людина, і я не брешу".

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.