Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харківські пошуковики просять Зеленського полегшити розшук дітей

Зараз оператори мобільного зв'язку можуть надати дані про місцезнаходження дитини тільки за рішенням суду.

До президента звернулися, щоб оперативно отримувати інформацію про приблизне місцезнаходження зниклих дітей. Зараз це займає кілька діб, що знижує ймовірність знайти дитину.

15 лютого на сайті президента з'явилася петиція про спрощення пошуку зниклих дітей. Автор звернення —  декан факультету кіберполіції Харківського національного університету внутрішніх справ В'ячеслав Марков — пропонує створити спеціалізований веб-сайт, куди в автоматичному режимі оператори мобільного зв'язку могли відправляти інформацію, яка допомогла б знайти дитину.

"Частина дітей, які зникли, мали при собі мобільні телефони чи смартфони. У операторів мобільного зв'язку є технічна можливість надати інформацію про останнє приблизне місцезнаходження мобільного телефону і перелік телефонних номерів, з якими контактувала дитина в останні години і дні перед зникненням. Дана інформація може істотно допомогти у встановленні місцезнаходження зниклої дитини та переліку тих, хто міг бути причетний до зникнення. Але відповідно до українського законодавства така інформація може бути передана операторами мобільного зв'язку правоохоронним органам тільки за рішенням суду. В українських реаліях отримання такого рішення може зайняти кілька діб", — пояснив автор петиції.

В'ячеслав Марков пропонує, щоб дозвіл на отримання такої інформації давали батьки або опікуни зниклої дитини, а слідчий подавав заяву на отримання інформації за допомогою цифрового підпису.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загибель Антона — у поліції говорять про травми, характерні для падіння з висоти

У пошуковій групі "Мілена" вважають, що створення спеціалізованого веб-сайту, де відображалася б інформація з телефону того, кого шукають, значно прискорила б пошуки.

"В автоматичному режимі додаток у поліції, не всі будуть мати до нього доступ, тільки певні люди, щоб не використовувати дані в корисливих цілях. Для того, щоб використовувати ці дані, все є. Багато було таких випадків, що просто час було втрачено. А якщо поліція буде отримувати дані в лічені хвилини про телефон зниклої дитини, то це, звичайно, спростить і пошук дитини, зменшиться радіус пошуку. Головний критерій — отримувати інформацію в автоматичному режимі і прискорити час її отримання, тому що чекати немає часу, потрібно діяти відразу", — розповів KHARKIV Today адміністратор "Мілени" Сергій Осман.

Щоб петицію розглянув президент, її повинні підписати 25 тисяч чоловік за три місяці. За чотири дні під зверненням залишили 116 підписів. Підписати петицію можна за посиланням

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.