Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харківська зарплатня на 74 долари нижча за середньоукраїнську

деньги
Жителі Харкова і області заробляють менше киян і дніпрян, а бізнес скаржиться на корупцію.

Розрив між середньою харківською і українською зарплатами збільшується. Якщо українці в цілому вже подолали психологічний бар'єр в 500 доларів на місяць, харків'яни ледь отримують 400.

Жителі Харкова і області заробляють менше киян, дніпрян, миколаївців і вінничан. Зарплати в регіоні менші, ніж середньоукраїнські. Харківська область за рівнем доходів населення займає 11 позицію в Україні, між Луганською та Львівською областями.

415 доларів на працівника 

Середня зарплата українця за підсумками грудня 2019 року склала 12 264 гривні. Вперше країна подолала психологічну позначку в 500 доларів. Це сталося не тільки завдяки зростанню номінальної зарплати, яка за рік зросла майже на дві тисячі гривень, але і зміцненню національної валюти.
Найбагатші в Україні  — жителі Києва. Згідно Укрстату, вони заробляють 18 869 гривень в місяць. Найбідніші — працівники Чернігівщини з 8854 гривнями щомісячної зарплати. Дохід харків'ян — 10 410 гривень (415 доларів), наша область — в середині рейтингу.

За рік середня зарплата зросла приблизно на 1350 гривень, але, з урахуванням інфляції, реальний дохід харків'ян збільшився тільки на 9%, тобто, практично стоїть на місці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З патрульної поліції звільняється "Капітан Борода" через низьку зарплату

Середня зарплата в Харківській області за останні 10 років завжди була нижче середньоукраїнської, не кажучи вже про київську. Але ще на початку року розрив був не таким великим і становив 13%.

Якщо взяти рейтинг зарплат, який склав портал з працевлаштування work.ua, то картина вийде не такою гнітючою. Середня зарплата по Харкову, за даними вакансій, 11 825 гривень, що всього приблизно на 700 гривень нижче середньоукраїнської. За даними порталу, найбільше в місті заробляють топ-менеджери. Роботодавці готові платити їм в середньому 23 000 на місяць. Цінуються співробітники сфери нерухомості (майже 17 000 грн) і керівники середньої ланки (14 000 грн). Найменші зарплати, як не дивно, пропонують в сфері юриспруденції — 8 375 гривень.

Винна промисловість

Експерти вважають, що у відставанні харківських зарплат винні як структура економіки регіону, так і висока корупційна складова бізнесу в Харківській області.

На розрив між загальноукраїнськими і харківськими зарплатами вплинуло зниження обсягу промислового виробництва. Ця тенденція характерна для всієї України, після трьох років повільного зростання за підсумками 2019-го галузь просіла на 1,8%. У структурі економіки Харківської області — багато промислових підприємств. Падіння за обсягами виробництва в регіоні було більшим, ніж загальноукраїнське — майже 4%.

"Падіння промисловості — це значить, зменшення доходів, що неминуче веде до падіння зарплат. Роботодавці змушені скоротити кількість працюючих людей і зарплат, переходять на чотири робочих дні, на півставки. Візьмемо звичайне харківське промислове підприємство, де працює 3 - 5 тисяч осіб, як ПАТ "ФЕД" або "Турбоатом", якщо у них падіння виробництва складе 10%, то падіння буде і у більш ніж ста підприємств-сателітів, які є їх постачальниками. Відповідно, йдуть на урізання витрат ",— пояснив KHARKIV Today виконавчий директор Об'єднання промисловців і підприємців Харківської області Едуард Набока.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заместители Кернеса зарабатывают больше министров

За його словами, на середню зарплату впливає і те, що у багатьох підприємств є велика заборгованість, роботодавці виплачують її малими частинами. За даними Головного управління статистики, заборгованість із зарплати в Харківській області — 366 мільйонів гривень, з них половина припадає на економічно активні підприємства. Майже 70% з них працюють у сфері промисловості.

Крім цього, роботодавці області скаржаться на досить відчутний "корупційний податок".

"Бізнес несе великі корупційні витрати. У Харківській області реєстрація прав на землю та нерухомість включає корупційну складову. Дуже дороге підключення до мереж — електрика, водовідведення, опалення. Всі ці нелегальні витрати виймають гроші з "білого" обігу, вони йдуть в тінь, і, зрозуміло, це впливають на середню зарплату", — розповів KHARKIV Today глава Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак.

На думку експерта, щоб подолати останню причину низьких зарплат, потрібна тільки політична воля регіонального керівництва.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.