Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харківська СБУ викрила канали "Легітимний" і "Резидент": ними керують з Росії

Канали, до яких причетні куратори з Росії, працюють 1,5-2 роки.

Заблокувати роботу телеграм-каналів не можна. Двох осіб, причетних до їх діяльності, затримали, одному пред'явили підозру за статтею "державна зрада".

Співробітники Служби безпеки України викрили 12 телеграм-каналів, які розміщують пости, спрямовані на дестабілізацію ситуації в Україні. Агентурну мережу створив так званий 85 Головний центр спеціальної служби Головного управління Генерального штабу Збройних Сил РФ. Адміністратором став 34-річний уродженець Одеси (учасник "антимайдану"), до складу групи також входили чоловік, наближений до голови Харківського осередку комуністичної партії і жінки з Харкова і Одеси. Про це повідомив начальник Управління служби безпеки України в Харківській області Роман Дудін.

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Слідство встановило, що телеграм-канали функціонують близько двох років, висвітлюють всі сфери життєдіяльності України. Це національні канали, зокрема "Легітимний" (з 160 000 передплатників), "Резидент" (103 000 передплатників), "Картель", "Пліткарка", "Чорний квартал", "Політичний розклад" і регіональні — "Нетипове Запоріжжя" , "Тремпель Харків", "Одеський фраєр", "Дніпро live", "Миколаїв live", "Херсон live" і "Кривий Ріг онлайн". Вони були зареєстровані з конспіративних номерів телефонів, курирували проєкти російські спецслужби. Локація номерів телефонів в робочий час знаходиться в Москві.

Адміністратор з Одеси знаходиться в розшуку в Україні, зараз він живе в Придністров'ї. За інформацією СБУ, Артем Д. особисто адміністрував 12 телеграм-каналів, особисто спілкувався з замовниками матеріалів, звітував перед кураторами і погоджував з ними розміщення замовних публікацій.

"СБУ встановила, що він адмініструє 12 каналів, звітує перед російськими кураторами. Він особисто займався розкруткою "Резидента" і "Легітимного". Регіональні канали накривають всю Південно-Східну Україну, вона входить до проєкту "Новоросія". Під тегами "інсайд" або "інформація від Офісу президента" можна розміщувати публікації за гроші. Контент спрямований на дестабілізацію ситуації в державі", — пояснив Дудін.

2

На сьогодні співробітники СБУ виявили понад 50 клієнтів, які перерахували гроші за публікацію замовних матеріалів в зазначених телеграм-каналах. Замовляли матеріали майже всі політичні партії — від крайніх лівих до крайніх правих. Заробіток залежав від кількості матеріалів дискредитуючого характеру.

"Якщо раніше ми бачили, що РФ вкладала гроші в проведення на території України диверсійних, терористичних або ще якихось актів чи підготовку до них. Цей проєкт цікавий тим, що фактично після досягнення певної кількості передплатників, він дозволив перейти на самоокупність. Тобто, ці гроші, які отримували за публікації, вони використовували як для власних потреб, так і для залучення нових людей для подальшої діяльності", — розповів начальник Управління СБУ в Харківській області.

Двох фігуранток затримали і вручили підозру в зраді. Організатор отримав поки заочну підозру. Телеграм-канали продовжують працювати. Як пояснили в СБУ, заблокувати їх немає технічної можливості.

До речі, "Легітимний" дуже часто робить пости про Харків. Наприклад, один з останніх —  "По Харькову очередной социологический замер проводят по кейсу будущего мэра Харькова. Сообщается, что в этот раз цифры будут красивые в пользу Терехова, цена вопроса всего 20.000$. Аваков вложился в Терехова и будут пытаться до осени сделать из него медийно крепкого хозяйственника с «железным» рейтингом. Сейчас стоит задача нарисовать рейтинг больше, чем у Добкина".

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.