Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Водій головної комуністки Харкова і дві "сестри": хто створював Telegram-канали під егідою Москви

Двоє підозрюваних знаходяться в Харкові, ще двоє залишаються в Придністров'ї.

KHARKIV Today дізнався імена чотирьох адміністраторів Telegram-каналів, які, за версією СБУ, з моменту створення отримували завдання з Росії і розміщували контент на 12 каналах для дестабілізації ситуації в Україні.

За офіційною інформацією, Генштаб Росії поставив завдання створити телеграм-канали в 2018 році. Адміністратори не тільки публікували замовний вміст, а й брали гроші за публікацію постів. Мова про канали "Легітимний" і "Резидент", які на двох мають близько 280 тисяч передплатників, а також про майданчики "Картель", "Пліткарка", "Чорний квартал", "Політичний розклад", "Нетипове Запоріжжя", "Тремпель Харків","Одеський фраєр","Дніпро live","Миколаїв live" і "Херсон live".

Співробітники СБУ змогли затримати тільки двох підозрюваних — 1 лютого Київський районний суд Харкова обрав запобіжний захід одеситці Вікторії Даскалиці ​​і харків'янці Вікторії Повелиці, яких підозрюють у зраді. Чоловіки, які стояли за ними, знаходяться в базі "Миротворця" і переховуються за кордоном.

Один з них — харків'янин Станіслав Ратай. У 2013-2014 роках він був найближчим помічником і водієм колишньої керівниці Харківської обласної організації Комуністичної партії України Алли Александровської. На його діях і свідченнях засноване затримання і підозра комуністці. Станіслав Ратай — творець паблік "Типовий Харків" Вконтакті. У базі "Миротворець" зазначено, що він втік з України в 2016 році. Станіслава Ратая звинувачують за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), і ч. 3 ст. 369 (дача хабара службовій особі). СБУ вважає, що він був адміністратором телеграм-каналів, створених для дестабілізації ситуації в Україні.

Станислав Ратай. Фото: Facebook
Станіслав Ратай. Фото: Facebook

Головним телеграмної схеми вважають одесита Артема Давидченка — він безпосередньо комунікував з Росією і отримував завдання про зміст текстів у телеграм-каналах. За часів Майдану Давидченко був одним з організаторів масових заворушень і одним з лідерів руху "Куликове поле".

Після подій 2 травня 2014 року (пожежа в будинку Профспілок) в Одесі він знаходиться в розшуку. За інформацією СБУ, Артем Давидченко переховується у Придністров'ї.

Артем Давидченко. Фото: соцсети
Артем Давидченко. Фото: соцмережі

У Києві затримали його цивільну дружину Вікторію Даскалицю. У базі "Миротворець" її називають агентом російських спецслужб, антиукраїнським пропагандистом і пособником російських окупантів. Київський районний суд Харкова відправив її під варту. За версією слідства, на її рахунки приходили гроші від авторів замовних публікацій.

Виктория Даскалица. Фото: Facebook / Валентин Рыбин
Вікторія Даскалиця. Фото: Facebook / Валентин Рибін

Харків'янку Вікторію Повелицю, яку затримали разом з Вікторією Даскаліцею, відправили під цілодобовий домашній арешт. У СБУ вважають, що на її банківські картки також надходили гроші від авторів замовних публікацій.

Адвокатом обох дівчат став відомий у вузьких колах київський адвокат Валентин Рибін. Він захищає громадян Росії і українців, які були засуджені або очікують вироків у справах, пов'язаних з тероризмом і державною зрадою. Наприклад, він був одним з адвокатів російських спецназівців Євгена Єрофєєва і Олександра Александрова, на яких в травні 2016 року обміняли Надію Савченко.

За словами Валентина Рибіна, 31 січня обидві дівчини — родички (одеситка дружина Давидченка, харків’янка — сестра), прилетіли до Києва з Домінікани, де були у відпустці, і збиралися додому до Одеси. В аеропорту їм сказали, що багаж не прибув, і безкоштовно поселили в готелі "Україна". Вночі співробітники СБУ їх затримали і відвезли до Харкова.

Співробітники Служби безпеки України викрили 12 Telegram-каналів, які трозміщували пости, спрямовані на дестабілізацію ситуації в Україні. Агентурну мережу створив так званий 85 Головний центр спеціальної служби Головного управління Генерального штабу Збройних Сил РФ. Адміністраторами стали громадяни України.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.