Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харківська область змінює кордони. Райони переділять вже цього літа

Депутати повинні проголосувати за зміни меж районів до 15 липня.

Було 27 районів — стане 7. Перед місцевими виборами Харківська область змінить територіальний устрій. Далеко не всі райони готові приєднуватися до інших, але часу на зміни вже не залишилося.

Богодухівський район не бажає підкорятися Люботину, Нововодолазька ОТГ противиться приєднання до Красноградського району, а зміївчани скаржаться, що їм незручно буде добиратися до нового райцентру, Чугуєва. Територіальною реформою незадоволені багато, але автори концепції говорять — все могло бути набагато гірше.

Не хочуть об'єднуватися

Райцентрів залишиться всього сім: Харків, Чугуїв, Куп'янськ, Ізюм, Лозова, Красноград і Люботин. Навколо найбільших міст області об'єднали по три-чотири райони. І багато колишніх центрів незадоволені втратою статусу.

Неабияка суперечка за звання головного міста району розгорілася між Люботином і Богодуховом. Кілька років тому в одному з варіантів реформи передбачалося створити 9 районів, і тоді центром північно-західних земель був Богодухів. Люботинці були дуже незадоволені, тому що до цього часу їх місто має статус міста обласного підпорядкування, та й за кількістю населення Люботин більше Богодухова. Коли Харківську область в черговий раз "перекроїли", вже на сім районів, виявилося, що Богодухів більше не центр, його перенесли до Люботина.

"Богодухів рівновіддалений від усіх населених пунктів, він знаходиться в центрі району. Люботин знаходиться на околиці району, і це незручно. Що стосується історичного моменту: раніше і Краснокутський, і частина Золочівського району входили до складу Богодухівського району. Ми спілкувалися з ними, вони говорять, що їм не підходить Люботин до складу", — заявив голова Богодухівської райради Володимир Шаров під час публічного обговорення проєкту.

Богодухів включився в боротьбу. Місцеві депутати звернулися до депутата облради Миколи Пушкаря, той звернувся з листом до прем'єр-міністра і попросив зробити центром Богодухів. Його звернення в Кабміні розглянуть протягом 10 днів. Люботин тим часом продовжує переконувати "протестантів" в тому, що в новому районі їм буде добре.

"Місто Люботин відповідає всім вимогам, ми будемо більш продуктивними і будемо працювати для того, щоб наш район був краще. Більшість голів ОТГ схиляються до того, що Люботин більше підходить. Траса Київ — Довжанський проходить поруч, є великий залізничний вузол, це дає можливість всім зручно приїхати до центру району", — говорить майбутнім землякам Люботинський міський голова Леонід Лазуренко.

Ще один конфлікт назріває в Зміївському районі, який не бажає приєднуватися до Чугуївського. У райраді нарікають на те, що їздити незручно, та й дороги толком немає.

карта
Так буде виглядати карта області. Фото: "Слобідський край"

"У нас немає транспортного сполучення з Чугуєвом, туди немає дороги з твердим покриттям. У нас ніколи не було зв'язків з Чугуєвом. Наприклад, з Таранівки до Чугуєва їхати 83 кілометри. Наша пропозиція: Зміївський район + Балаклійський район + Безлюдівська ОТГ або до Харківського району", — заявила Тетяна Тімофєєва, голова Зміївської райради.

Найбільше районів увійшло в новостворений Красноградський: власне, сам Красноградський район, Сахновщинський, Кегичівський, Зачепилівський і Нововодолазький. В останньому є незадоволені таким рішенням. Зараз в районі утворилися дві ОТГ: Нововодолазька і Старовірівська, і між їхніми мешканцями немає єдності в думці, до кого приєднуватися.

"Нововодолазьку ОТГ потрібно відокремити від Красноградського району, а Старовірівську залишити, з нею вона історично пов'язана. Нова Водолага далеко від Краснограда. До Люботина від Нової Водолаги 17 км, до Харкова — 48 кілометрів, а до Харкова — 62 кілометри. Ніяк не буде зручно", — стверджує житель Нової Водолаги, почесний голова Асоціації сільських та селищних рад України Віктор Слиш.

Його пропозиція, швидше за все, не буде прийнята. Красноградський район, один з найбільших за площею, в той же час — один з найменших за чисельністю населення. Там живе всього 131 тисяча осіб. Якщо з нього прибрати ще одну ОТГ, район доведеться розформувати зовсім. 

Малонаселена область

Мало жителів в районі — основна проблема, з якою зіткнулися фахівці Харківських обласної державної адміністрації та облради, коли складали план переформатування області. Вони запропонували Мінрегіонрозвитку 9 районів, але виявилося, що майже всі ці райони не дотягують до стандарту: більше 150 тисяч жителів. Міністерство, в свою чергу, запропонувало залишити всього 4 райони."150 тисяч в одному районі — це рекомендації Євросоюзу, і Мінрегіонрозвитку орієнтується на них, тому що були прецеденти, коли в маленьких областях намагалися створити дуже багато районів. Наша особливість: велика площа територій та невелика щільність населення. Ми змогли переконати Мінрегіонрозвитку в тому, що Красноградський і Куп'янський райони не набагато менші за населенням, ніж 150 тисяч. Зате всі інші критерії були витримані. У нас 93% населених пунктів розташовані від центру в радіусі 60 км, а 78% взагалі в межах 30 км, це один з кращих показників в Україні. Бюджет буде приблизно однаковим зведений, всюди буде приблизно по 70 шкіл", — розповів KHARKIV Today один з авторів територіально розподілу районів області, віце-президент Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Микола Тітов.

красноград
Красноградський район ледь відстояли. Фото: Красноградська райрада

Багато жителів Харківської області побоюються, що після об'єднання районів їм буде далеко і незручно їздити до нового райцентру за всілякими довідками, проте заступник голови облдержадміністрації Тарас Пастух запевняє, що робити цього не доведеться.

"Район — це не про надання послуг громадянам, це рівень управління в частині державних програм. Якщо будуть префекти замість голів адміністрацій, у них, швидше, буде функція контролю. Вони будуть займатися комунікацією з керівниками ОТГ від імені держави. Якщо ми говоримо про суди , прокуратуру, поліцію, ДСНС, вони повинні залишатися доступними для людей. Очевидно, вони далі збережуть свої локальні підрозділи", — пояснив він під час відкритого обговорення проєкту.

Швидше за все, Кабмін, а за ним і народні депутати затвердять новий план територіального устрою Харківської області. Вони поспішать це зробити, щоб Центрвиборчком встиг сформувати виборчі округи відповідно до нової нарізки районів. Це треба зробити до кінця поточної сесії, тобто, до 15 липня.

Державні адміністрації в нинішніх 27 районах залишаться працювати до кінця 2020-го року, за цей час вони повинні будуть передати повноваження в нові центри. Пізніше на їх місці, швидше за все, будуть представництва нових районних адміністрацій або префектів, якщо їх інститут буде введений.

Автор: Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.