Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харків на карантині. Що подивитися, почитати і вивчити вдома

Фото: TVBoy
Карантин — це можливість присвятити час саморозвитку.

Через півтори години в Харкові зупиниться метро, а багато компаній планують відправити співробітників на віддалену роботу або у відпустку. У харків'ян з'явиться більше часу, щоб зайнятися саморозвитком.

На карантин пішла не тільки Україна, але практично вся Європа і Америка. Знамениті театри, оркестри і університети залишилися без глядачів і слухачів. Саме час проявити солідарність,— вирішили деякі з них і відкрили вільний доступ до своїх відеоархівів. Деякі українські і навіть харківські храми культури і знань брали з них приклад. KHARKIV Today вибрав найцікавіші заняття і видовища.

Навчання

Тисячі українських школярів змушені навчатися вдома. Їм на допомогу Міністерство освіти запустило щоденні онлайн-уроки. Трансляції присвячені тим предметам, по яких буде ЗНО: українська мова та література, англійська мова, історія, математика, біологія.

Розклад уроків:
Віторок: 18:30 — 21:00;
Середа: 8:00 — 9:00 і 18:30 — 21:00;
Четвер: 8:00 — 9:00 і 18:30 — 21:00;
П'ятниця: 8:00 — 9:00 і 18:30 — 21:00;
Субота і неділя: 10:00 — 20:00 (з перервами)

Онлайн-уроки будуть показувати на телеканалі Рада, а також онлайн на YouTube-каналі. Також відео доступно на YouTube-каналі МОН.

Старшокласникам знадобиться курс Підготовка до ЗНО на сайті Prometheus. Там можна підтягнути знання з української мови, математики, історії та англійської. Є чим поживитися на платформі лекцій і дорослим. Вони можуть вибрати із 120 курсів — від англійської мови для вузьких спеціалізацій до новітнього спецкурсу по коронавірусу.

Не уроками єдиними живуть діти. Багато маленьких харків'ян люблять робити іграшки з батьками у майстерні Маленький гараж. Засновники майстерні найближчим часом обіцяють викласти для своїх учнів відеоуроки.

гараж
"Маленький гараж" обіцяє відеоуроки. Фото: Маленький гараж

Для тих, хто знає англійську мову, є платформа edX, де зібрано величезну кількість лекцій від кращих університетів світу, в тому числі Гарварда, Сорбонни і Массачусетського технологічного університету. 

Музика

Першою назустріч меломанам пішла найзнаменитіша в світі Віденська опера. Щодня о 19:00 за київським часом (о 20:00 за українським) проходять трансляції опер, які доступні онлайн ще добу. Щоб подивитися виставу, необхідно зареєструватися. Розклад є на сайті опери. 18 березня, наприклад, будуть давати "Валькірію" Вагнера.

Також побалувати меломанів вирішили в Метрополітен Опері. Щовечора в прямому ефірі можно подивитись класику театру в HD якості. Трансляції стартують о 19:30 (01:30 за українським часом) і доступні для перегляду ще 20 годин. 18 березня можна подивитися "Травіату" Джузеппе Верді з Ганною Нетребко і Дмитром Хворостовським в головних ролях, записану в 2015 році.

Баварська державна опера  Bayerische Staatsoper виклала відеоверсії останніх постановок на своєму сайті. До них є доступ навіть без реєстрації.

В Україні першою вийшла онлайн львівська опера. На своєму  youtube-каналі адміністрація театру буде викладати записи постановок у п'ятницю, суботу та неділю. Ролики будуть доступні добу.

Харківська філармонія на своїй офіційній сторінці в Facebook виклала концерт для фортепіано з оркестром №3 Бетховена. На сторінці Львівської філармонії  такі концерти вже стали регулярними.

Театри

Найгірше на карантині  — театралам. Ніякі відеоспектаклі не замінять для них запах лаштунків і особливу атмосферу. Але, все-таки, карантин можна пересидіти в онлайні. Поки харківські театри не пропонують своїм шанувальникам відеотрансляції вистав, але інші українські та світові театри вже підлаштувалися під карантинне життя.

Київський театр ляльок пропонує маленьким глядачам театр онлайн. Це, правда, не театр, а різні розважальні заходи. Першим із них став конкурс малюнків.

Одеський театр музкомедії запускає  онлайн-трансляцію вистав. Перший показ відбудеться 18 березня о 20:00, театралам пропонують вибрати виставу шляхом голосування.

Найбільше постановок українських театрів зібрано на сайті OpenTheatre. Там можна подивитися майже сотню вистав, в основному київських театрів.

Подорожі та розваги

Через карантин увесь світ сидить вдома, але це можливість відволіктись від загальновизнаних пам'яток і подивитися незвідані місця. Правда, поки тільки онлайн. Проект Blog 360 виклав огляди подорожей українськими містами. Час дізнатися, що цікавого є в Жовкві.

гугл
В музеї — через Google. Фото: seroundtable.com

Музеї закриті, але побачити найкращі твори мистецтва можна на платформі  Google Arts & Culture.

Там зібрали 30 віртуальних турів, 300 тисяч фотографій і 150 інтерактивних виставок із 50 музеїв світу.

Якщо в черзі в магазині вам вдалося урвати пару пляшок вина, ласкаво просимо в  онлайн-бар.

Це віртуальний набір "кімнат" в сервісі Whereby, призначений для відеодзвінків. У будь-яку з них можна запросити друга, скопіювавши спеціальне посилання.

А якщо вже зовсім пощастило, і ви стали щасливим володарем декількох десятків рулонів туалетного паперу, на спеціальному сайті  можно порахувати, чи надовго вам його вистачить.

Веселого вам Апокаліпсису!

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.