Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Кернеса просять підписати Кодекс етичної поведінки на місцевих виборах

У Кодексі зібрані правила поведінки посадових осіб і державних службовців під час виборчого процесу.

Кодекс не дозволяє посадовим особам агітувати своїх співробітників за того чи іншого кандидата, впливати на них, підвищувати зарплати напередодні виборів і використовувати робоче обладнання в передвиборчих цілях.

Громадянська мережа "ОПОРА" просить Харківського міського голову Геннадія Кернеса підписати Кодекс етичної поведінки під час місцевих виборів. Про це повідомили на сайті "ОПОРИ"

"Громадянська мережа" ОПОРА "направила міському голові Харкова лист з пропозицією підписати Кодекс поведінки посадових осіб і державних службовців під час виборчого процесу та дотримуватися його під час місцевих виборів, які пройдуть 25 жовтня", — сказано в повідомленні.

У Кодексі викладаються основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб і державних службовців під час виборів, "щоб уникнути дій, які можуть кваліфікуватися як зловживання адміністративним ресурсом".

У ньому йдеться не тільки про офіційні періоди проведення передвиборчої агітації кандидатами і партіями, а й про всі етапи виборів, в тому числі періоди, що передують початку виборчого процесу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більше половини харків'ян зібралися голосувати на місцевих виборах

Згідно з кодексом, під час виборчого процесу повинні дотримуватися трьох принципів — політичної нейтральності, прозорості та незалежності.

Перший говорить про те, що посадові особи не можуть втручатися в хід виборчого процесу і повинні гарантувати дотримання рівних умов і однакове ставлення до всіх політичних конкурентів.

Принцип прозорості передбачає, що посадові особи зобов'язуються регулярно публікувати відомості і забезпечувати максимальний доступ до інформації про свою діяльність.

Третій принцип говорить, що при виконанні публічних функцій посадові особи повинні бути рівновіддалені від усіх суб'єктів виборчого процесу і не ототожнювати себе з жодними політичними партіями або кандидатами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яку грошову заставу заплатять кандидати на місцевих виборах в Харківській області

Посадові особи дотримуються таких правил під час виборів:

  • не примушують, не погрожують або стимулюють своїх підлеглих брати участь у передвиборчій діяльності на користь або проти кандидатів або партій;
  • не беруть участі і не залучають підлеглих у робочий час брати участь в передвиборчих заходах;
  • не залучають співробітників бюджетних установ до роботи виборчих комісій;
  • не використовують офіційні заходи, пов'язані з виконанням службових повноважень, в передвиборчих цілях;
  • не закликають голосувати "за" або "проти" кандидатів під час виконання посадовими особами своїх обов'язків;
  • не примушують співробітників фінансово підтримувати кандидатів;
  • не використовують в передвиборчих цілях транспортні засоби, телефони, комп'ютери, канцтовари, електронну пошту за місцем роботи;
  • не використовують службову інформацію в передвиборчих цілях;
  • не використовують статус і положення для агітації на користь кандидата.

Крім того, посадові особи не повинні незадовго до старту виборчої кампанії ініціювати бюджетні видатки соціального спрямування або на інфраструктуру без належного обґрунтування, передавати обладнання за рахунок субвенцій соціально-економічного розвитку окремих територій, не підвищують зарплати в державному секторі і пенсії.

Також посадові особи не можуть перешкоджати агітаційній діяльності кандидатів або політичних партій, не залучають правоохоронні органи для примусу до передвиборчих заходів в інтересах окремих кандидатів чи партій, не втручаються в роботу виборчих комісій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харківській області більше шести тисяч чоловік змінили місце голосування

Кодекс передбачає і правила поведінки в соціальних мережах. Посадові особи не можуть, використовуючи своє службове становище, залякувати, ображати, дискримінувати кандидатів або партії. Їм забороняється публікувати пости і коментарі, поширювати публікації з оцінкою кандидатів або партій, замовляти і оплачувати політичну рекламу, модерувати контент публічних сторінок кандидатів. Порушників можуть притягнути до відповідальності.

"Фіксація будь-якого з описаних вище випадків буде оцінюватися як прояв зловживання адміністративним ресурсом, а значить, порушенням демократичних стандартів щодо проведення виборів", — відзначили в "ОПОРІ".

Як писав KHARKIV Today, 5 вересня в Україні стартувала виборча кампанія. Виборцям відправлятимуть запрошення прийти на дільниці до 15 жовтня. Голосування пройде 25 жовтня. Остаточні результати виборів оголосять 3-6 листопада.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.