Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Кернес на кульках і розмальовках: харківським школярам роздали тонни політичної реклами

Фото: ХХ
У різних школах асортимент відрізнявся.

1 вересня Харків заряснів зображенням Геннадія Кернеса і логотипом партії "Блок Кернеса — Успішний Харків". За багаторічною традицією міський голова Харкова використовував 1 вересня для свого піару.

Зображення Кернеса вручали школярам різних класів: в молодших — на повітряних кулях і водяних розмальовки, в старших — на блокнотах, екосумках, браслетах і ручках. Продукцію з політичною рекламою, яку роздають у школах, масово публікували користувачі соцмереж. До нового навчального року учні отримали подарунки під брендом "Блок Кернеса — Успішний Харків".

Депутат Харківської міськради Ігор Аріх, незважаючи на карантин, прийшов до школи і роздавав водяні розмальовки, де красувався підпис "Блок Кернеса — Успішний Харків". На своїй сторінці в Facebook він зазначив, що відвідав три школи №22, №125, №150. Хоча МОЗ не рекомендувало пускати до класів тих, хто не причетний до навчального процесу. Також, судячи з фото, Ігор Аріх не скористався захисною маскою.

Фото: Facebook / Игорь Арих
Фото: Facebook / Ігор Аріх 

На лінійки до інших шкіл принесли повітряні кулі, де також красувався Геннадій Кернес і "Блок Кернеса — Успішний Харків".

Фото: ХХ

За словами координатора спостереження громадянської мережі "ОПОРА" за виборами в Харківській області Миколи Зінченка, брендовані подарунки покрили всі школи Харкова. Однак це не можна назвати агітацією, хоча дії чиновників незаконні.

"Якщо брати з точки зору виборчого законодавства, то у нас виборчий процес стартує 5 вересня, офіційна реєстрація кандидатів починається в середині вересня і офіційна агітація кандидатів починається після офіційної реєстрації. Тобто як агітацію ми це сприймати не можемо. Ці матеріали, по суті — політична реклама. Єдиний закон, який її забороняє, це стаття 31 Закону "Про освіту", де прямо говориться, що заборонено розміщення матеріалів політичної реклами в школах і заборонено використання, скажімо так, персоналу установи освіти для поширення матеріалів політичної реклами. Але санкції за порушення цього закону по суті немає", — пояснив він.

Зінченко уточнив, що з подібною проблемою "ОПОРА" вже зверталася до департаменту освіти Харківської міськради, але відповіді поки немає.

"Ми вже зверталися до департаменту освіти з приводу того, що в школах висіли листівки із зображенням Геннадія Кернеса і з підписом "Блок Кернеса — Успішний Харків". Але єдине — листівки познімали на тих школах, по яких ми зверталися, відповідь від департаменту освіти ми так до цього часу і не отримали. Ситуації трохи ідентичні, але у цьому випадку не просто розміщення листівок на фасадах, а вже, по суті, якщо вірити інформації з соціальних мереж, то вчителі і співробітники шкіл самі поширювали серед дітей ці матеріали", — розповів координатор спостереження "ОПОРИ" за виборами в Харківській області.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.