Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Кернес і його оточення у 2014 році отримали від Росії за здачу Харківської області півмільярда доларів — політолог

Геннадий Кернес и Юрий Димент. Фото: соцсети
Російський політолог переконаний, не всі погодилися повернути гроші, за що і поплатилися.

За інформацією російського політолога, доктора історичних наук Валерія Солов'я, Кремль в 2014 році хотів підкупити Геннадія Кернеса (мера Харкова), Михайла Добкіна (тоді — голову Харківської ОДА) і бізнесменів Юрія Димента і Павла Фукса, йшлося про два мільярди доларів.

Політолог заявив, перший транш — 500 мільйонів доларів представники Владислава Суркова (на той момент він був помічником президента Росії Володимира Путіна) передали меру Харкова Геннадію Кернесу, тодішньому голові Харківської ОДА Михайлу Добкіну, а також бізнесменам Павлу Фуксу і Юрію Дименту. Але коли спецоперація не вдалася, не всі з них погодилися повернути гроші. Про це Валерій Соловей розповів Дмитру Гордону. 

"Можу сказати, що Україні дуже пощастило (розумію, що це звучить цинічно і двозначно), що вона відбулася тільки Донбасом. Тому що плани були значно більшими. Вони почали здійснюватися в січні-лютому 2014 року, коли ряд керівників Харківської області та Харкова отримали 500 мільйонів доларів першого траншу за те, щоб здати Харківську область Російській Федерації", — повідомив політолог.

За даними Солов'я, аванс зажадали повернути, але погодилися на це не всі.

"Вони отримали частину грошей від людей Суркова. [В цілому] йшлося про суму в два мільярди доларів. За це Харків повинен був першим відкрити свої ворота і зустріти хлібом-сіллю російські танки. Я анітрохи в даному випадку не гіперболізую. Після того як ці плани були зламані в силу обставин, Росія зажадала повернути аванс", — додав політолог.

Соловей уточнив, Добкін і Фукс "повернули гроші відразу ж, без розмов, як тільки Кремль від них це зажадав", а Кернес і Димент "вирішили перехитрити Москву".

"Як ви розумієте, це не вийшло ... Кернес відмовився повертати, тому він отримав кулю в хребет (в квітні 2014 року на Кернеса здійснили замах, він вижив, але пересувається на інвалідному візку). Після цього він повернув свою частку авансу. А той [Димент], для науки іншим, був взагалі убитий (Димента .застрелили в лютому 2016 року на цвинтарі), — пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У міськраді розповіли, як Кернес заразився коронавірусом

Політолог переконаний, Росія хотіла включити до свого складу майже половину України.

"Вся територія, яка влітку 2014 року стала називатися в російському дискурсі "Новоросія", повинна була бути — підкреслюю! — включена до складу РФ ... Ніхто в Кремлі, коли плани [по Україні] тільки будувалися, не вважав, що справа обмежиться тільки Кримом або тільки Донбасом. Це вважалося неуспіхом і [стало] особистою невдачею Владислава Юрійовича Суркова, коли справа обмежилася лише Донбасом", — підкреслив Соловей.

На питання, чи отримали гроші керівники інших регіонів країни, він відповів так: "Я цього не знаю. Я можу з упевненістю говорити про чотирьох керівників Харкова і Харківської області".

Нагадаємо, в Харківській області партії тягнуть з подачею списків кандидатів в мери і депутати. Подати документи потрібно до півночі, 24 вересня.

Як писав KHARKIV Today, Геннадій Кернес знаходиться на лікуванні в берлінській клініці "Шаріте". 15 вересня в Харківській міськраді підтвердили, що він хворий коронавірусом. Харківського міського голову госпіталізували до Харківської міської клінічної багатопрофільної лікарні №17. 16 вересня ввечері борт з Кернесом полетів до Німеччини. Він в берлінській клініці "Шаріте". В поїздці його супроводжує син — Родіон Гайсинський, він повідомив, що харківський міський голова рветься на роботу. Пізніше Геннадій Кернес оприлюднив витрати на переліт і лікування в Німеччині на сайті Національного агентства по запобіганню корупції. Медичні послуги харківському міському голові Геннадію Кернесу обійшлися в 4,12 мільйона гривень, спеціалізовані авіаційні транспортні послуги —1,75 мільйона гривень.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.