Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Індійською вакциною погодився робити щеплення кожен десятий співробітник "інфекціонки"

Фото: ХОГА
30 співробітників дорослої "інфекціонки" готові вакцинуватися.

Медики розраховували, що можна буде вибирати вакцину різних виробників. Індійською CoviShield готові робити щеплення не всі.

25 лютого на базі дитячої "інфекціонки" стартувала вакцинація від коронавірусу. Всього вакцинували двадцятеро чоловік — десятеро співробітників Харківської обласної клінічної інфекційної лікарні і десятеро медиків "швидкої" допомоги.

Із 308 медпрацівників дорослої "інфекціонки" погодилися на вакцинацію 30. Як пояснив директор дорослої "інфекціонки" Павло Нартов, медики розраховували на американську вакцину Pfizer.

"Цією вакциною сьогодні погодилися робити щеплення 30 співробітників нашої лікарні. Нагадаю, це лікарі, медичний персонал і молодший (прим. — в першій черзі). Всього у нас 308 медпрацівників. Я ще не зробив, я ж перехворів, але я теж в списку 30- ти. Сьогодні зробили щеплення 10 наших співробітників. Справа в тому, що ми не знали, яка буде вакцина. Вакцина у нас зараз індійська, планувалася перша хвиля Pfizer. Тоді кількість бажаючих була значно більшою", — пояснив Нартов.

Водночас директор "інфекціонки" назвав індійську вакцину Oxford / AstraZeneca (Covishield), яка вчора ввечері надійшла до області, якісною, оскільки показник ефективності після першої дози становить 70%, після другої — 90%. Нартов каже, що готовий робити щеплення, якщо залишаться вільні дози. Йому в першочерговому порядку вона не потрібна, оскільки він вже перехворів коронавірусом.

Першим співробітником "інфекціонки", який отримав вакцину, стала 36-річна виконуюча обов'язки завідувача ковідним відділенням. Вона працює з важкими хворими. Коронавірусом лікарка не хворіла.

"У цьому відділенні, напевно, найбільше навантаження, ймовірність інфікування медперсоналу найбільша. Вона не хворіла, у неї є сім'я, діти. Вона себе оберігатиме цим щепленням. Думаю, її члени сім'ї, коли прийде час, будуть вакцинуватися теж", — сказав Нартов.

Під час вакцинації співробітники вихідних не просять. Протягом 30 хвилин після щеплення вони знаходяться під наглядом лікаря, далі самі спостерігають за своїм станом.

Для вакцинації є протипоказання. Наприклад, люди з респіраторними симптомами, підвищеною температурою і аутоімунними захворюваннями щеплення робити не можуть, дозвіл на вакцинацію дає лікар. За словами Нартова, в "інфекціонці" практично немає співробітників з протипоказаннями для щеплення від коронавірусу.

Вакцинація в Україні добровільна. Багато медиків очікували на американську вакцину, тому поки не наважуються робити щеплення індійською. Ймовірно, коли надійдуть інші вакцини, то кількість бажаючих зробити щеплення побільшає.

"Наші співробітники, оскільки ми опорна лікарня, в першу чергу будуть вакцинуватися. Кожен вибире ту вакцину, яка буде у нас в країні. Коли вакцин буде кілька видів, думаю, кількість бажаючих значно збільшиться, зокрема, серед медичного персоналу, адже буде вибір. Це тільки початок, перші дні. Далі кількість зростатиме", — пояснив Нартов.

Як писав KHARKIV Today, 23 лютого в аеропорту "Бориспіль" приземлився літак турецьких авіаліній з першою партією вакцини від коронавірусу. Це — індійська вакцина Oxford / AstraZeneca (Covishield). Увечері, 24 лютого, вакцина приїхала  до Харківської області.

В Україні вакцинація від коронавірусу стартувала 24 лютого. Першому щеплення від COVID-19 зробили лікарю-реаніматологу ковідного відділення Черкаської обласної лікарні Євгену Горенку.

Станом на 19 лютого в Харківській області близько 50% медиків, які в першочерговому списку на щеплення від коронавірусу, відмовлялись  від вакцинації. У департаменті охорони здоров'я Харківської ОДА пов'язували це з тим, що на той момент не було відомо, яка вакцина надійде.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.