Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Ефект Шарія. Навіщо соратники блогера зайшли в харківські ради?

Партія отримає 5-6 місць в міській раді і трохи більше — в обласній.

Головною несподіванкою місцевих виборів стало те, що до Харківської міської та обласної рад заходить "Партія Шарія". Місцевий осередок, створений лише рік тому, зміг, за попередніми підрахунками, набрати більше 6%.

Передвиборча соціологія давала "шарієвцям" не більше 4% голосів харків'ян, але результат голосування виявився непередбачуваним. Як повідомили KHARKIV Today в штабі однієї з політсил, які брали участь у виборах, за даними паралельного підрахунку 80% бюлетенів, в Харківській міськраді "Партія Шарія" може отримати 6% місць. В обласній раді вони можуть розраховувати на 6,5% депутатських мандатів.

Партія безробітних і ексрегіоналів

21 жовтня 2019 року в Харкові відкрили громадську приймальню створеної за кілька місяців до цього "Партії Шарія". Час від часу представників політсили помічали в центрі міста з червоними кульками. Але запам'яталися вони не агітацією.

Єдиним яскравим моментом виборчої кампанії був напад на члена партії Микиту Роженка. 25 червня 2020 року його побили невідомі, Микита опинився в лікарні. Анатолій Шарій тут же записав відео, в якому розповів, що його прихильника намагалися вбити представники "Нацкорпусу", і тепер у нього проломлений череп. "Нацкорпус" звинуватив Шарія в тому, що він сам замовив напад.

роженко
№1 в міському списку — колишній фітнес-інструктор Микита Роженко

Як би там не було, незабаром Микита одужав, а напад на нього став приводом для кількох спаринг-зустрічей шарієвців з "Нацкорпусом" на громадських акціях. Самому Роженку ситуація теж принесла вигоду: він очолив міський список партії.

На списках до обласної та міської рад зупинимося докладніше. Перше, що кидається в очі: серед прихильників блогера с  дуже багато безробітних. У міському списку таких — 12 з 35 кандидатів, в обласному — 22 з 71. Решта — люди різних професій, є і підприємці, і стоматологи, прибиральниці і викладачі університетів.

Сам перший номер, 28-річний Микита Роженко, вказав в документах до ЦВК, що він підприємець, але на ділі колишній фітнес-інструктор вже закрив підприємство і займається тільки справами партії. Другий номер, Сергій Сирота — підприємець, далі йде викладач юрфаку ХНУ ім. Каразіна Сергій Терещук. Інтерес представляє четвертий в черзі — Сергій Світличний, співробітник компанії "Євро Смарт Пауер", якій належить мережа заправок БРСМ. Її власник — збіглий міністр енергетики в уряді Януковича Едуард Ставицький, один зі спонсорів партії.

Ще один цікавий персонаж, який заходить до міськради — відомий в Харкові екс-суддя Володимир Плетньов, батько адвоката Кернеса Юлії Плетньової, який рік тому зі скандалом вийшов з ОПТЗЖ, відразу після того, як туди зайшов екс-голова Адміністрації президента Порошенка Ігор Райнін.

плетнев
Володимир Плетньов розчарувався в ОПЗЖ і пішов до Шарія. 

"Не хочу перебувати в одній політсилі з таким г ... м", — написав тоді Плетньов.

Укладачі міського списку "Партії Шарія" наплювали на гендерні квоти. У першій десятці немає жодної жінки.

"Аналізуючи список "Партії Шарія" в Харкові, можна побачити, що партія обійшла гендерні квоти: з 34 кандидатів — тільки 5 жінок", — зауважили спостерігачі від "Чесно".

В обласному списку жінок більше. Очолила його 42-річна співробітниця "Енергопроєкту" Ганна Бодікова. У прохідній частині є підприємець, експерт-оцінювач і четверо безробітних.

У зв'язці з Кернесом, з прицілом на парламент

"Партія Шарія", за попередніми оцінками, отримає 5-6 мандатів у міській раді і 8-9 — в обласній. При цьому жодне соціологічне опитування не показувало, що вони взагалі можуть до них зайти. За результатами річного дослідження соціологічної групи "Рейтинг", ця політсила набирала 3,8% на виборах до міськради.

Соціологи не помітили носіїв червоних куль, тому що не врахували ймовірності рекордно низької явки, вважає політолог Антон Авксентьєв.

"Головні розбіжності у соціологів вийшли з Шарієм і"ЄС". Зіграла роль низька явка. Але якщо взяти явку по прихильниках "ЄС" і Шарія — там явка була набагато вища харківської, 50-60%, ці люди однаково пасіонарні і активні, хоч і представляють різні політичні фланги. Тобто, прихильники Шарія активніші, ніж прихильники "ОПЗЖ", — розповів експерт KHARKIV Today.

При цьому за рік блогер не сильно приріс прихильниками в Харкові. У 2019 на парламентських виборах за політсилу Шарія проголосувало 5,5% жителів міста. Відсоток виріс частково за рахунок електорату "Опоплатформи", частково — "Слуг народу" і Кернеса. З останнім у них в міськраді можлива кооперація: мерський блок цього разу не утворює монобільшість в міськраді, тому, якщо з "слугами" домовитися не вийде, будуть добирати голоси у "Партії Шарія".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто спонсорує партію Шарія в Харкові

Про близькість політсили до мера говорить і той факт, що один з основних спонсорів партії, екс-регіонал Володимир Кацуба, балотувався до облради від "Блоку Кернеса". Сам Микита Роженко в ефірі програми "Відображення" вже  запропонував свої послуги.

"Успішний Харків", ОПЗЖ — ми їх розглядаємо не стільки як конкурентів ... Політика — це мистецтво компромісів. Є політсили, з якими ми можемо знайти спільну мову", — говорив напередодні виборів кандидат в депутати.

"Партія Шарія" змогла пройти до міськради не тільки в Харкові, але і в трьох інших великих містах: Маріуполі, Одесі, Миколаєві. Безумовно, вони будуть використовувати ці майданчики для прицілу на парламентські вибори через чотири роки.

Who is Шарій?

Цілком можливо, що верховний лідер нової партії в радах ніколи не бував в Харкові. Анатолій Шарій — 42-річний уродженець Києва, колишній журналіст. У 2011 році він нібито стріляв з пістолета у відвідувача McDonalds, за що на нього відкрили кримінальну справу. У 2012 році Шарій виїхав з країни: за його версією — через політичні переслідування. Місцем його проживання в соцмережах значаться Нідерланди.

шарий
Анатолій Шарій до України не поспішає. 

Анатолій Шарій набув популярності як відеоблогер. Партію заснував в 2019 році, її формальний лідер — дружина Шарія Ольга. Незважаючи на те, що його вже зняли з розшуку, повертатися на батьківщину політик не поспішає.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.