Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Другу спробу Кернеса повернути Жукова Інститут нацпам'яті назвав провокацією

Фото: KHARKIV Today
Український інститут національної памяті виступив із заявою з приводу чергової спроби перейменування проспекту Григоренка в маршала Жукова Харківською міськрадою.

Всупереч програшу в двох судових інстанціях, Харківська міськрада знову намагається привласнити ім'я маршала Жукова одному з найбільших проспектів міста. Інститут нацпам'яті вважає це провокацією.

Український інститут національної пам'яті назвав спробу Харківської міськради знову перейменувати проспект Григоренка в маршала Жукова провокацією штучного конфлікту в прифронтовому регіоні. Відповідну заяву опубліковано на сайті Українського інституту національної пам'яті.

Експерти вважають: дії міськради суперечать заклику президента Володимира Зеленського щодо осіб, які об'єднують українців, і такі провокації навпаки роз'єднують їх.

"Символічно, що розпорядження харківського міського голови про підготовку до присвоєння проспекту Петра Григоренка імені маршала Жукова, було підписано напередодні Дня соборності України. Демонстративне викреслення імені генерала Григоренка з мапи міста розриває символічну єдність Харкова з анексованим Кримом. Адже справою життя ветерана Другої світової війни та кадрового офіцера, безпосередньо пов’язаного з Харковом, став захист прав людини. Зокрема захист прав депортованого кримськотатарського народу", - зазначається в заяві.

В Інституті нацпам'яті нагадали: за законом жоден об'єкт топоніміки в Україні не може бути названий на честь маршала Жукова, оскільки він займав керівну посаду в вищих органах управління СРСР - з 1955 по 1957 роки був міністром оборони СРСР, потім - членом президії ЦК КПРС.

Як писав KHARKIV Today, Кернес виграв суд у Кабміну.

22 січня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Харківської міськради і зобов'язав Кабінет міністрів України затвердити Єдиний реєстр пам'ятників Другої світової війни 1939-1945 років. В Українському інституті національної пам'яті заявили, що створення такого реєстру - довгий кропіткий процес. Крім того, згідно із законом в нього не може бути внесено ім'я маршала Жукова.

Нагадаємо, Кернес знову вирішив перейменувати проспект Григоренка.

Через місяць після завершення голосування з приводу перейменування проспекту Григоренка міський голова вирішив діяти - дав вказівки порахувати витрати, скласти історичну довідку про маршала Жукова і розповісти про перейменування харків'янам.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.