Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Жуков живий. Це кінець декомунізації?

Фото: KHARKIV Today
Бюст Жукова пытались разбить, но не вышло. Фото: KHARKIV Today.
Маршал у руках міськради уподібнився неваляшці.

Харківський суд скасував декомунізацію. Програвши п'ять судів у спробах назвати проспект Григоренка проспектом Жукова, юристи мерії зайшли з іншого боку і несподівано перемогли.

16 червня Харківська окружний адміністративний суд прийняв рішення, яке оже вплинути на долю декомунізації не тільки у Харкові, але і по всій Україні. Суддя Андрій Зінченко визнав протиправним рішення голови ХОДА Ігоря Райніна про перейменування проспекту Маршала Жукова у проспект Григоренка.

Знайшли порушення у наказі

Жителі проспекту на Нових будинках вже й самі заплуталися з тим, яка у них поштова адреса На деяких будинках їх дві: Маршала Жукова — з одного боку, і Петра Григоренка  — з іншого.

Плутаниця з назвами триває з 2019 року, коли Геннадій Кернес на сесії Харківської міськради за допомогою підручних депутатів перейменував проспект маршала Петра Григоренка у проспект Маршала Жукова. У той час покійний градоначальник вів до парламенту свою партію "Довіряй ділам", маршал йому був потрібен як символ, для залучення прорадянського електорату. Вибори партія Кернеса з тріском програла: об'єднавшись з "Опозиційним блоком", вона набрала трохи більше 3% голосів. Але Жуков залишився. Кілька разів міськрада голосувала за повернення проспекту його імені, і кожен раз представники громадськості домагалися у судах скасування рішення.

жуков
Кампанія по поверненню Жукова супроводжувалася масовими протестами. Фото: KHARKIV Today

Кернес у 2020 році помер, а справа Жукова живе і перейшла у якості передвиборчого прапора у спадок секретарю міськради Ігорю Терехову. Навесні 2021 року юристи міськради вирішили напасти на проспект Григоренка першими і подали позов до облдержадміністрації.

На попередніх судових баталіях міські юристи намагалися переконати суд, що для маршала Жукова потрібно зробити виняток, тому що він був не тільки видатним членом Компартії СРСР, але вніс вагомий вклад у перемогу над Гітлером. Зрозумівши, що цей метод не працює, вони вирішили зайти з іншого боку і заявити про процесуальні порушення у розпорядженні голови облдержадміністрації Ігоря Райніна.

"Оскільки оскаржуване розпорядження є нормативно-правовим актом, це розпорядження підлягало державній реєстрації у відповідних органах юстиції, що відповідачем здійснено не було", — заявила на суді представниця юрдепартаменту міськради Ольга Бабак.

Незважаючи на заперечення відповідача, суд став на сторону міськради. Рішення Райніна визнано незаконним.

Прецедент

У Харківській облдержадміністрації збираються подавати апеляцію на рішення суду, тому епопея з перейменуванням проспекту ще не наближається до фіналу. Повинен сказати своє слово і Інститут національної пам'яті, який Маршала Жукова ніколи не вітав.

"Поки ми не бачили повного вирішення і не знаємо, чим керувався суддя, виносячи таке рішення. Звичайно, такого прецеденту в країні ще не було. Схожий позов був у Одесі, там теж міськрада намагалася повернути ім'я Жукова проспекту, перейменованому Саакашвілі, але суд не задовольнив позов мерії. Поки ми не бачили аргументації, від подальших кроків утримаємося, хоча прецедент викликає певну стурбованість, — розповіла KHARKIV Today керівниця Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Марія Тахтаулова.

Йдеться тільки про один пункт, тому іншим перейменованим у 2016 році вулицям, проспектам та скверам повернення радянських назв не загрожує. Рішення Окружного адміністративного суду стосувалося тільки одного пункту, де йшлося про перейменування проспекту Маршала Жукова. Однак у харківської міської ради вже з'явилися шанувальники. В Ізюмі депутат від "ОПЗЖ" Денис Штейман вніс пропозицію на наступній сесії проголосувати за те, щоб повернути вулиці Різдвяній колишню назву — вулиця Маршала Жукова.

записка
Фото: Місто Ізюм

Про це повідомляло видання Місто Изюм". За іронією долі Ігор Райнін, який свого часу ініціював декомунізацію по всій Харківській області, тепер теж член партії "ОПЗЖ", яка ратує за повернення старих назв.

Самі ж жителі багатостраждального проспекту на Нових будинках втомлені від постійної зміни табличок. Вони все частіше виступають за те, щоб топоніміка їхньої вулиці пішла подалі від всіляких маршалів.

"Поверніть початкову назву —  вулиця Стадіонна. Зникне точка напруги у суспільстві", —  пише у соцмережі житель району Олег Камишанов.

Але вибори на носі, а тому спокій проспекту тільки сниться.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.