Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

До пом'якшення готові: у Харкові відкриваються спортзали, на черзі — метро і дитсадки

Спортом займатися можна, але тільки в маленькій групі або по одному.

Багато фітнес-центрів вийшли з карантину передчасно.

З 22 квітня по 22 червня Харків і область вступає в період адаптивного карантину. Спочатку відкриються спортивні зали та готелі, з понеділка — метро, ​​з 1 червня запрацюють дитячі садки. Тим часом в деяких оздоровчих центрах вже відкрили басейни, не чекаючи дозволу уряду, а в дитсадках батьків просять принести санітайзер і безконтактні термометри.

Харківська область потрапила в число 13 щасливих регіонів, де епідеміологічна обстановка дозволяє відкривати спортзали і готелі, запускати транспорт і водити дітей до дитячих садків. 11 адміністративних регіонів, в числі яких опинився і Київ, поки що не можуть собі цього дозволити. Загальна кількість інфікованих в Харківській області в два рази нижча, ніж того вимагає МОЗ для введення адаптивного карантину, в лікарнях зайнято менше 3% ліжок, правда, за рівнем тестування регіон ледь подолав необхідний бар'єр (див. графіку).

графика

"Із завтрашнього дня вводяться послаблення, повністю вводяться пасажирські перевезення, метро запускається 25 травня", — заявив в п'ятницю, 22 травня, голова Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер.

Раз запрацює метро, значить, багато харків'ян повернуться до звичного життя: роботи в офісі, походах до спортзалу. Деякі фітнес-центри не стали чекати дозволу і відкрилися раніше.

Заплив без дозволу

Займатися фітнесом можна, але в групах до 10 осіб, а ось басейни поки що залишаються під забороною. Тренери, які дотримувалися норм карантину, з нетерпінням готуються вийти на роботу.

"Я вже обдзвонила своїх клієнток і сказала, що з наступного тижня ми відновлюємо заняття. Майже всі дівчатка, які ходили до карантину, готові повертатися. З деякими з них я займалася в індивідуальному порядку, у них вдома. Але я знаю, що деякі фітнес -центри потихеньку працювали і під час карантину — тільки групові заняття не проводили, а відкривалися під індивідуальні тренування", — розповіла KHARKIV Today тренер з пілатесу і йоги Марія Литвиненко-Назаренко.

Спортивним клубам дозволили працювати з 22 травня, але більшість з них поки що закриті. Не відповідають на дзвінки за телефонами, вказаними на сайтах, в клубах "Малібу", "Феромон" і "Авокадо". В Pulse Gym розповіли, що планували відкриватися сьогодні, але з технічних причин не вийшло, тому вирішили приймати відвідувачів вже з вихідних, про що їх додатково сповістять в соцмережах.

бассейн
О 7 ранку в басейні "Міста" вже були відвідувачі. Фото: А. Волянський

А ось в спа-фітнес-центрі клубу "Місто" відкрили не тільки спортзали, а й басейн, хоча в розпорядженні Кабміну сказано, що спортивні клуби повинні працювати без басейнів. Біля літнього майданчика клубу співробітники повісили табличку про те, що відвідувачі повинні знаходитися там в масках.

"Важко собі уявляю дівчину в купальнику на шезлонзі з коктейлем і в масці. Пропоную флеш-моб в масках для плавання", — пожартував на своїй сторінці в Facebook імунолог Андрій Волянський, який встиг поплавати в басейні вже о 7 ранку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виходимо з карантину: як зміниться життя харків'ян

У спортклубі KHARKIV Today підтвердили, що з сьогоднішнього дня у них працює і басейн, і всі фітнес-напрямки, а послуги спа-комплексу клуб надає з 12 травня.
У той же час інші басейни Харкова поки закриті. Наприклад, в клубі "Хвиля" навіть дату відновлення роботи називають приблизно.

"Попередньо з першого червня, дай бог, з цього часу відкриємося. Правила відвідування залишилися незмінними, буде все те ж саме, хіба що будуть якісь ще додаткові розпорядження", — говорить адміністратор клубу.

До садка — зі своїми градусниками

З 1 червня почнуть роботу в Харкові і дитячі садки. Незважаючи на запевнення департаменту освіти і науки в тому, що вже 25 травня дошкільні установи будуть готові, там вирішили не поспішати. Зараз вихователі дезінфікують приміщення садочків і обдзвонюють батьків з метою дізнатися, чи багато хто приведуть своїх нащадків в групи. Влітку відвідуваність садків зазвичай нижча, ніж в іншу пору року, а зараз до цього ще додався страх перед ризиком заразитися коронавірусом.

У той же час деякі вимоги Міністерства охорони здоров'я поставили садки в глухий кут. Наприклад, в них немає безконтактних термометрів, щоб вимірювати дітям температуру. У дитсадку №266 в центрі Харкова просять батьків придбати термометр за свої гроші в кожну групу.

сад
Садки будуть пустувати до літа. Фото: "Фокус"

"Знайшли найдешевший термометр на сайті оголошень за 1500 гривень, але ходити влітку поки записалися близько 10 осіб, решта відклали питання до вересня. Хто повинен скидатися на термометр — загадка. Найекономніші пропонують вимірювати температуру ртутним термометром або вимагати один на садок для медсестри", — розповіла KHARKIV Today мати вихованця дитсадка.

В інших дошкільних установах вимоги простіші — забезпечити дитсадок саморобними дезінфікуючими спреями для рук. Як розповіли батьки вихованців садка №80 на Північній Салтівці, в групу необхідно принести 800 мл 70-градусного спирту, 15 мл гліцерину і 40 мл перекису водню. Про термометри поки що мовчать. А в дитсадку №363 списки покупок для батьків ще не приготували: вихователі обдзвонюють мам і тат, щоб зрозуміти, скільки дітей прийде до дитсадка 1 червня. Залежно від цього сформують і кількість груп.

 Автор: Олена Павленко
 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.