Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

ЦВК просить Верховну Раду якомога швидше затвердити укрупнені райони

Це потрібно, щоб почати підготовку до місцевих виборів.

Проблемними ЦВК називає питання фінансування, укрупнення районів і неможливості прогнозування коронавірусної ситуації восени.

Центральна виборча комісія звернулася до Верховної Ради України з проханням забезпечити законодавчу базу для підготовки і проведення місцевих виборів.

"Закликаємо Верховну Раду України якнайшвидше врегулювати проблемні питання та створити якісну законодавчу основу для організації підготовки та проведення в Україні місцевих виборів 25 жовтня 2020 року", — відзначили в ЦВК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Там люди гірші живуть?": Карту Харківської області знову переглянули

У зверненні наголошується, що підготовка до місцевих виборів в Україні проходить в "унікально складних умовах", пов'язаних з прийняттям нового Виборчого кодексу, карантинними обмеженнями, з огляду на непередбачуваність епідеміологічної ситуації восени, проблемами фінансування і незавершеністю реформи адміністративно-територіального устрою.

"Проект постанови про створення і ліквідацію районів фактично передбачає значне укрупнення районів, що істотно впливатиме на здійснення окремих виборчих процедур під час організації підготовки і проведення місцевих виборів. У разі його прийняття до складу ряду створених районів будуть входити більше 700 виборчих дільниць, значить, відповідні районні виборчі комісії повинні будуть забезпечувати як створення відповідної кількості дільничних комісій, так і адміністрування виборчого процесу на них. Таке навантаження створює серйозні ризики про належну організацію виборчого процесу та потребує відповідного коригування виборчого законодавства",

У зверненні наголошується, що підготовка до місцевих виборів в Україні проходить в "унікально складних умовах", пов'язаних з прийняттям нового Виборчого кодексу, карантинними обмеженнями, з огляду на непередбачуваність епідеміологічної ситуації восени, проблемами фінансування і незавершеністю реформи адміністративно-територіального устрою.

"Проект постанови про створення і ліквідації районів фактично передбачає значне укрупнення районів, що істотно впливатиме на здійснення окремих виборчих процедур під час організації підготовки і проведення місцевих виборів. У разі його прийняття до складу ряду створених районів будуть входити більше 700 виборчих дільниць, значить, відповідні районні виборчі комісії повинні будуть забезпечувати як створення відповідної кількості дільничних комісій, так і адміністрування виборчого процесу на них. Таке навантаження створює серйозні ризики про належну організацію виборчого процесу та потребує відповідному коригуванню виборчого законодавства", — пояснили в ЦВК.

Законопроект просять якнайшвидше прийняти, щоб почати підготовку до місцевих виборів. У комісії нагадують: подача кандидатур для формування відповідних територіальних виборчих комісій стартує 26 липня і триватиме до 5 серпня.

Якщо рішення про створення нових районів не приймуть, до виборчого законодавства доведеться вносити корективи, оскільки новостворені ОТГ належать до різних районів.

"Це зумовить невизначеність щодо створення округів, організації голосування, транспортування виборчої документації, встановлення підсумків і результатів голосування в таких громадах і районах", — сказано в зверненні.

Як писав KHARKIV Today, 15 липня Верховна Рада підтримала постанову про проведення місцевих виборів. Їх призначили на 25 жовтня

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.