Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Бізнес на виживання. Як ресторани і супермаркети Харкова обходять заборони

Фото: 24.ua
На вихідні закрилися не всі магазини, салони і ресторани.

Карантин вихідного дня продовжиться і в цей уїк-енд. Бізнес намагається втриматися на плаву. Деякі ресторани і салони краси пішли в підпілля, супермаркети і торгові центри продовжили час роботи в будні дні.

Як мінімум до 30 листопада магазини непродовольчих товарів, салони краси, спорткомплекси, кафе і ресторани не мають права працювати по суботах і неділях. Незважаючи на загрозу штрафів, в Харкові є заклади, які відкривають двері для клієнтів вночі і на вихідні — на свій страх і ризик.

З метою конспірації

"Ніколи б не подумала, що я стану злочинницею! Зараз ми все одно, що контрабандисти якісь", скаржиться майстер манікюру Анастасія.

Вона працює в салоні краси в центрі міста, господарі якого вирішили не закриватися на вихідні. Саме в суботу та неділю велика частина клієнток приїжджає фарбувати волосся, робити масажі і доглядати за руками. Салону пощастило з місцем розташування: він знаходиться в тихому дворі, на першому поверсі житлового будинку. Вікна в приміщенні щільно закриті. У вихідні зараз приймають тільки постійних перевірених клієнток. Для того, щоб потрапити до салону, потрібно зателефонувати адміністратору, вона виходить у двір і проводить відвідувачок всередину через загальний під'їзд. На "офіційних" дверях салону висить оголошення: "Шановні клієнти! У зв'язку з карантином салон не працює в суботу та неділю".

Далеко не всі заклади сфери краси можуть "сховатися" подібним чином. Як і клуби з ресторанами. KHARKIV Today писав про те, що за вихідні поліцейські виявили близько 400 порушників карантинного режиму в Харківській області. Намагалися працювати і нічні клуби, і піцерії, і дрібні магазини на "Барабашово". Підприємці на цьому та інших ринках згадують хитрощі, до яких вдавалися під час повного локдауна в березні і квітні цього року.

рынок
По буднях ринки працюють явно, на вихідних таємно. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

"У нас вихідні завжди були — неділя і понеділок. Це зрозуміло, люди їдуть до нас в основному в суботу, тому ми будемо працювати, звичайно. Але акуратно: я свій номер залишив на дверях магазину, якщо хтось приходить, то дзвонить мені, я тут недалеко живу, приїду відразу і відпущу їх. Клієнти постійні в принципі і так мене знають, всі контакти, ще з того карантину. А так, офіційно, на магазині в суботу табличку "Зачинено" повісив, — розповів KHARKIV Today продавець магазину будівельних товарів з ринку "Барабашово" Олексій.

Кілька його колег в цю суботу вирішили знехтувати конспірацією, тому були спіймані поліцією.

До останнього клієнта

Деякі підприємці намагаються в будні надолужити те, що втрачають у вихідні. Мережа будівельних магазинів "Епіцентр" минулого четверга бадьоро оголосила про те, що у них буде 72-годинна п'ятниця, однак після попередження з боку поліцейських від планів відмовилася, залишивши тільки видачу товарів, замовлених через інтернет.

Зате тепер купити шпалери і ламінат можна навіть опівночі. В "Епіцентрі" вирішили працювати з 8 ранку до 12 ночі.

"Людей там не дуже багато, думаю, інформація ще не розійшлася. Я прийшла туди о 21:00, не було особливих черг. Коли я підійшла, так взагалі була третьою всього, працювала одна або дві каси", — розповіла покупниця Тетяна Ландесман.

До слова, у Львові "Епіцентр" пішов далі. Там один з будівельних супермаркетів переобладнують під продуктовий магазин, яким дозволено працювати 24 години на добу 7 днів на тиждень. Про це пишуть покупці у львівських міських паблік.

єпицентр
Офіційно робота до 24:00 порушення карантину. Фото: "Епіцентр"

Не один лише "Епіцентр" хитрий на вигадки."Караван" теж продовжив час роботи.

"У будні аж до 30 листопада ТРЦ "Караван" працює з 10:00 до 23:00. Бутіки торгових галерей і АШАН будуть відкриті до 23:00, закладу фудкорту до 22:00 — в звичному форматі, а з 22:00 до 23:00 — на винос. Робота меблевого гіпермаркету також продовжена до 21:00", — повідомили в адміністрації гіпермаркету.

Інші торговельні центри поки що не пішли за прикладом. "Дафі" і "Французького бульвару", які закриваються о 22:00, як і раніше. Більш того, "Французький бульвар" по суботах і неділях скасував свій безкоштовний автобус від станцій метро. У вихідні там тепер працює тільки продуктовий магазин і аптеки, так що возити нема кого.

Намагаються продовжити час роботи і деякі ресторани. Особливо — ті з них, де проводяться концерти та розважальні заходи. KHARKIV Today подзвонив до трьох таких шоу-ресторанів, всі вони знаходяться на Сумській. Скрізь повідомили, що будуть працювати до останнього клієнта.

Поки що в Харкові діє розпорядження, згідно з яким всі непродовольчі магазини і ресторани повинні закритися о 22:00.

Подарунки замість протестів

У попередні дві п'ятниці підприємці активно протестували проти карантинних обмежень. Цього разу виходити не збираються. Бізнес розчарувався в акціях подібного роду, говорить один з організаторів мітингів і гендиректор сім'ї ресторанів "Альтбір" Сергій Коваленко.

"Поки що ми думаємо, що робити далі. На протест не виходимо. Губернатор нам знову скаже, що він нас підтримує, але зробити нічого не може. Нардепи, які з нами зустрічалися, проголосували проти карантину, але від цього нічого не змінилося. Ми зараз просто не знаємо, що робити", — розповів Коваленко KHARKIV Today.

кафе
У вихідні кафе працюють тільки на винос. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

За його словами, до ресторанів постійно приходять поліцейські і перевіряють, чи працюють вони після 22:00.

У спробі вижити більшість офлайн-магазинів намагаються збільшити продаж і оголосили "чорну п'ятницю" завчасно. Покупцям пропонують знижки на товари, які в звичайні роки опинялися на розпродажі тільки в останню п'ятницю листопада.

Ресторани і кафе намагаються залучити відвідувачів подарунками. Наприклад, деякі учасники проєкту "7-й склад" обіцяють другу страву в подарунок до деяких замовлень.

"Піклуючись про вас і підтримуючи один одного, ми вирішили вийти за рамки і провести антикризовий експеримент — відтепер кожен наш учасник пригощає другим своїм найпопулярнішим блюдом або напоєм", — обіцяють ресторатори.

Тим часом, петиція про скасування "карантину вихідного дня" на сайті президентанабрала 25 тисяч голосів всього за три дні. Тепер її зобов'язаний розглянути Володимир Зеленський. На це у нього за законом є три місяці. Правда, до лютого не всі підписанти зможуть зберегти свій бізнес.

Автор: Олена Павленко     
 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.