Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Архітектурна катастрофа по-харківськи: що буде з будівлею на Гоголя, 2

У Харкові під виглядом реставрації проводять реконструкцію історичних будівель.

На сьогодні в Харкові і Харківській області налічується понад 600 пам'яток архітектури.

У середу, 5 серпня, в прес-центрі KHARKIV Today відбулася прес-конференція "Реставруйнація по-харківськи: архітектурні катастрофи липня 2020 року". Особливу увагу приділили будівлі, яка представляє культурну та історичну цінність і сьогодні знаходиться на межі знищення. Вона розташована в самому центрі Харкова — на вулиці Гоголя, 2.

"Псевдоархітектори вважають, що коли вони роблять реконструкцію, то вони роблять реставрацію, тому поширене таке слово — реставруйнація — воно жартівливе, але відповідає суті", — пояснив професор НТУ "ХПІ", член консультативної ради з питань охорони культурної спадщини Харківської області при департаменті культури і туризму ХОДА Михайло Красиков.

Реставрація та реконструкція — це абсолютно різні речі. Так, реконструкція — це перебудова, а реставрація — збереження в справжньому вигляді.

"Там (на Гоголя, 2 — ред.) і поруч реставрація не стояла. Те, що ми бачимо очима — це будівництво, надбудова третього і можливо четвертого поверху. Всі ці історії з будинком по вулиці Гоголя, 2 і на Куликовській, 5 і Сумській, 28 на кожному кроці в центрі міста. Це, на жаль, не просто руйнування нашої архітектурної історичної пам'яті, таке враження, що це безсилля нашої влади. На кожному будинку табличка: "пам'ятник архітектури — охороняється законом". Ми бачимо явне порушення закону. Але також ми бачимо, що ні державна влада, ні місцева або не знають закону, не вміють, або не можуть змусити його виконувати. І це в певному сенсі лякає", — розповіла координаторка ініціативної групи #SaveKharkiv, членкиня консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при департаменті містобудування та архітектури ХОДА Олена Рофе-Бекетова.

Реконструкцію пам'ятника архітектури початку XIX століття, побудованому в стилі
класицизму на Гоголя, 2 експерти назвали архітектурною катастрофою і знищенням пам'ятки,
яка повинна охоронятися законом. Зупинити незаконні роботи не змогли ні приписи департаменту містобудування та архітектури ХОДА, ні звернення до правоохоронних органів. Забудовник продовжує проводити роботи, не маючи необхідної дозвільної документації.

"Ця документація повинна узгоджуватися з місцевими органами влади, після цього декларацію подають в ДАБІ. Більше того, якщо мова йде про пам'ятник архітектури, дозвіл видає не місцева ДАБІ, а столична. На паркані (яким обгороджений об'єкт — ред.) повинен бути банер з інформацією про дозвіл, назвою проектної організації, компанії забудовника, головного архітектора проекту, контактами ... Сьогодні ми цього не бачимо", — розповіла архітекторка-реставраторка, членкиня консультативної ради з питань охорони культурної спадщини Харківської
області при департаменті містобудування та архітектури ХОДА Катерина Кублицька.

Експерти кажуть, що в даній ситуації порушено чинне законодавство, зокрема, про містобудівну діяльність, культурну спадщину і не дотримуються нормативи для об'єктів культурної спадщини пам'ятників архітектури.

Прямо під час прес-конференції модератор подзвонив в.о. директора департаменту містобудування та архітектури ХОДА Юрію Фурсову, який повідомив, що не зможе взяти участь в заході через зустріч із забудовником. Він повідомив, що із забудовником зустрівся та поспілкувався. Забудовник пообіцяв не тільки зупинити будівництво, а й знести конструкцію надбудови, причому вже сьогодні.

Будівля на Гоголя, 2 є надзвичайно цінною не лише в культурному, а й в історичному плані. Тут жив славетний архітектор Євген Васильєв (який
її і побудував), пізніше будинок добудував не менш відомий колега Васильєва Андрій Тон. З 1840 року майже 100 років будинок належав лютеранській громаді: тут жив пастор і була школа. За словами пастора лютеранської громади Харкова Віктора Хаустова, ця будівля дня них представляє цінність і сьогодні.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.