Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Мурал Тарасу Шевченку відреставрували в Харкові

Фото: Харьковский горсовет  
Портрет Кобзаря прикрашає багатоповерхівку сьомий рік.

Художникам довелося відновлювати мурал майже з нуля.

Портрет поета, прозаїка і художника Тараса Шевченка відреставрували на торці будівлі на Садовому проїзді, 30. Роботи виконувала творча група Kailas-V. Про це повідомили в Харківській міськраді.

"Ми не очікували, що буде так багато роботи. Так, ми бачили, що мурал потребує реставрації. Через сонячні промені зображення місцями покрилося плямами, вицвіли теплі кольори і вигоріли темні внизу. Але коли робота почалася, виявили, що дуже постраждали шви, посипалися карнизи і вимощення, тому довелося відновлювати проєкт практично повністю ", — розповіла керівник творчої групи Яна Вовк.

На реставрацію муралу пішло майже три тижні і більше тисячі аерозольних балончиків з фарбою.

"Пішло навіть більше фарби, ніж при створенні проєкту. Тоді ми витратили 900 балончиків, проте частково брали і водоемульсіонку. Досвід показав, що найкращою є саме аерозольна фарба, тому в цього разу користувалися переважно нею", — пояснила Яна Вовк.

Мурал Кобзарю в период реставрации. Фото: Kalias-V
Мурал Кобзарю в період реставрації. Фото: Facebook / Kalias-V

Мурал Тарасу Шевченку створили у 2014 році до 200-річчя від дня його народження. Загальна площа портрета становить близько 570 квадратних метрів. Проєкт внесений до Національного реєстру рекордів України як найбільший портрет на стіні житлового будинку. Реставраційні роботи проводилися за підтримки Українського культурного фонду.

Нагадаємо, на початку січня в Харкові поновили мурал Андрію Кузьменку, відомому як Кузьма Скрябін. Його портрет з'явився в Харкові в 2018 році, з того часу фарби вицвіли і їх вирішили оновити.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.