Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Адаптивний карантин повернеться до Харківської області

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
Постанова набуде чинності вже наступного тижня.

Як і раніше, адаптивний карантин передбачатиме чотири рівні епідемічної небезпеки — зелений, жовтий, помаранчевий і червоний.

Наступного тижня в Україні набуде чинності постанова про повернення до адаптивного карантину. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Хочу анонсувати повернення до моделі адаптивного карантину, коли в межах області буде встановлюватися той чи інший рівень обмежень в залежності від епідситуації. Як і минулого разу, передбачається чотири рівні епіднебезпеки, кожен з яких має чіткі обмеження. Відразу хочу підкреслити, що рішення набуде чинності наступного тижня, тому всі українці матимуть можливість вчасно з ним ознайомитися, підготуватися", — сказав Шмигаль.

Шмигаль доручив міністру охорони здоров'я Максиму Степанову прокомунікувати це рішення, щоб у людей і влади на місцях не виникало непорозумінь. На думку Степанова, різні види карантину вплинули на зменшення кількості нових хворих.

"Пропонуємо проєкт постанови про зміну карантинних обмежень. Сьогодні нам вдалося зробити дуже серйозне досягнення. Стабілізація ситуації з поширенням, бачите це за щоденними цифрам. Є більше 67 тисяч ліжок для пацієнтів, понад 57 тисяч — з централізованим постачанням кисню. Рік тому було 12 тисяч умовних таких ліжок, тільки 3,5 тисячі з киснем. Вся наша стратегія — адаптивний карантин, посилені карантинні заходи восени, жорсткий карантин в січні — все дало результат. Головне — кількість врятованих життів, які вдалося врятувати завдяки лікарям і вірно обраній стратегії. Ми знаходимося на 34 місці в Європі за смертністю на мільйон населення", — сказав Степанов.

Постановою Кабміну карантин продовжують до 30 квітня 2021 року і вводять чотири рівні епіднебезпеки. Сама постанова набирає чинності 24 лютого 2021 року. Спортивні матчі дозволять проводити з 18 лютого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому в Україні не стартувала обіцяна 15 лютого вакцинація від коронавірусу

Зелений рівень:

Говоритиме про скасування карантинних обмежень. Діятиме, якщо рівень захворюваності на ГРВІ та грип на території не менше 13 регіонів України не перевищуватиме 50% від епідпорогу, встановленого у відповідному регіоні. Другий показник — коефіцієнт виявлення випадків інфікування коронавірусом методом ПЛР повинен становити менше 5%.

Як пояснив міністр охорони здоров'я, для цього рівня вибрали показники і по грипу, і по коронавірусу, оскільки багато людей з симптомами хвороби не роблять тестів на коронавірус, йдучи на лікарняний.

Жовтий рівень:

Дозволять проводити масові заходи (культурні, спортивні) за умови перебування однієї людини на чотири квадратних метри площі або заповнюваності зали до 50%. Дозволять відвідувати заклади освіти групами більш ніж 20 осіб, проводити матчі з глядачами, працювати ресторанам, кафе до 24:00 (раніше було до 23:00).

Помаранчевий рівень:

Показники для переходу на помаранчевий рівень:

  • завантаженість ліжок, забезпечених постачанням медичного кисню, в лікарнях для пацієнтів з підтвердженим коронавірусом більше 65% (якщо в області є 1000 ліжок з киснем і понад 650 завантажені, то це вже перевищення показника);
  • кількість тестувань методом ПЛР та швидкими тестами протягом останніх семи днів на 100 тисяч населення менше 300;
  • кількість госпіталізацій пацієнтів з підтвердженим коронавірусом і підозрою протягом останніх днів на 100 тисяч населення більше 60 (завантаженість медсистеми);
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування коронавірусом методом ПЛР або за визначенням антигену більше 20% (якщо протестували 100 чоловік і виявили коронавірус у щонайменше 20 осіб, ситуація контрольована, якщо 25, 30 — порушення критерію);
  • загальна кількість госпіталізацій протягом останніх семи днів в порівнянні з попереднім аналогічним періодом більше 50%.

Для переходу до помаранчевого рівня має бути перевищення по одному з показників. На помаранчевому рівні органи місцевого самоврядування можуть вводити додаткові заходи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківські медики вчаться по Zoom робити щеплення вакцинами Pfizer і AstraZeneca

Червоний рівень:

До цього рівня регіон перейде, якщо буде перевищення хоча б по двох вищевказаних показниках протягом трьох днів поспіль.

Заборонять роботу закладів громадського харчування, торгово-розважальних центрів та інших розважальних закладів (кінотеатри, театри), закладів освіти, крім дитячих садків і початкових класів в школах, непродовольчих ринків, басейнів. Працюватимуть банки, АЗС, аптеки, ветеринарні аптеки та магазини, всі продовольчі магазини. Червоний рівень вводиться Центральною комісією з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій протягом 48 годин.

У Міністерстві охорони здоров'я обіцяють публікувати всі показники по кожній області.

11 листопада Кабінет міністрів України прийняв рішення про введення загальнодержавного карантину в Україні і "карантину вихідного дня" (до цього діяло карантинне зонування — адаптивний карантин). Карантин у вихідні почав діяти з 14 листопада і тривав до 30 листопада.

9 грудня Кабмін вирішив ввести в Україні зимовий локдаун, він діяв з 8 по 25 січня. Після цього країна повернулася до загальнодержавного карантину, де діють обмеження для помаранчевої зони епідемічної небезпеки.

Відзначимо, при адаптивному карантині ділила регіони на зони Державна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.