Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

У Терехова пообіцяли, що долю Пушкіна вирішуватимуть харківʼяни

Фото: KHARKIV Today.
Поки що памʼятник "на відповідальному зберіганні".

У мерії говорять, що розуміють харківʼян, які бажають переосмислити культурне та історичне середовище міста. 

Удень 9 листопада погруддя Пушкіна демонтували і відправили "на відповідальне зберігання". Харківська міська рада повідомила про це уже коли пам'ятник вивезли. Подальшу долю погруддя обіцяють вирішувати після закінчення війни і не одноосібно, а громадою.  

"Його подальша доля — чи буде він зберігатися у музеї, чи йому знайдеться інше місце в культурному та історичному просторі Харкова — вирішуватимуть харківʼяни після Перемоги України. Цей пам’ятник, а, можливо й інші, мають бути збережені, а їхню подальшу долю демократичним шляхом, але вже у мирний час, вирішуватимуть саме харків’яни. Харків є одним з найпостраждаліших міст України від рашистської зброї та агресії. У міській раді розуміють почуття тих харківʼян, які не бажають бачити у своєму місті російські топоніми і поділяють їхнє бажання переосмислити культурне та історичне середовище міста", — пояснили там.

На думку мерії, не виключено, що погруддя Пушкіна може стати частиною експозиції, присвяченої українському національно-визвольному руху, адже перед революцією 1917 року його збиралися знести активісти цього руху.

"Але в який спосіб це питання буде розвʼязане — вирішуватимуть саме харківʼяни після Перемоги України", — уточнили в міській раді.

Як писав KHARKIV Today, близько 14:30 9 листопада погруддя Пушкіна демонтували робочі, зовні схожі на комунальних працівників. Памʼятник буквально "розпеленали" з мішків та зеленої захисної сітки, якими його "захистили" вранці, підняли за допомогою маніпулятора і завантажили на вантажівку. 

Ще вранці нічого не віщувало про те, що Пушкна приберуть, а позиція мерії до 15:00 звучала приблизно так: Пушкін не винен у тому, що народився Путін.

Нагадаємо, памʼятник Пушкіну стояв у Харкові з 1904 року, рішення про його виготовлення прийняли до 100-річного ювілею поета у 1899 році. Коли Росія святкувала 250-річчя "приєднання Малоросії", 1 листопада 1904 року, пам'ятник Пушкіну підірвали члени підпільної організації "Оборона України". Незважаючи на сильний вибух, погруддя встояло, відкололася лише частина постаменту.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.