Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

У День Соборності України у Харкові встановлять дошку Юрію Шевельову

Фото: Facebook/Милла Денчик
Дошка з'явиться на колишньому місці — фасаді будинку "Саламандра".

На поновлення меморіальної дошки запрошують харків'ян.

У суботу, 22 січня, у День Соборності України, на фасаді будинку у центрі Харкова встановлять меморіальну дошку мовознавцю Юрію Шевельову. Про це повідомили у громадській організації "Світанок".

"Попередня дошка була знищена "тітушками" у 2013 році. Згідно з рішенням суду, рішення Харківської міської ради про демонтаж меморіальної дошки було скасовано. Тому, нарешті, ми відновлюємо справедливість і вшановуємо нашого видатного земляка", — розповіли там.

На відновлення меморіальної дошки Юрію Шевельову запрошують до будинку "Саламандра" (вулиця Сумська, 17) о 15:00 у суботу, 22 січня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Харкова приїхала Оксана Забужко

Нагадаємо, у середині грудня 2021 року дошка була готова. Збір коштів на її виготовлення оголошували наприкінці квітня 2021 року. Через десять днів стало відомо, що замість потрібних 60 тисяч гривень на дошку Шевельову, яку хочуть встановити на місці, де вона була раніше, зібрали понад 73 тисячі гривень. Дошку обіцяли зробити антивандальною і поставити камери.

Дошка на згадку про харківського філолога Юрія Шевельова з'явилася на фасаді будинку "Саламандра" 3 вересня 2013 року. Проте 25 вересня Харківська міськрада ухвалила рішення демонтувати її. З такою ініціативою звернувся "Антифашистський комітет Харківщини", за його інформацією, у роки Другої світової війни Юрій Шевельов співпрацював з окупантами. Цього ж дня, не чекаючи поки комунальні служби виконають рішення міськради, невідомі сокирою розбили дошку.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.