Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харківʼянина госпіталізували з ботулізмом через рибу

Від вʼяленої риби за майже десять місяців 2022 року постраждав другий мешканець Харкова.

Чоловіка привезли до лікарні у важкому стані. 

Випадок захворювання на ботулізм зареєстрували у Холодногірському районі Харкова. Постраждалого госпіталізували до міської лікарні №2 імені проф. О. О. Шалімова. Чоловік розповів, що 26 вересня їв в’ялену чищену рибу "синець" (родина коропових), яку придбав у кіоску дрібнороздрібної торгівлі Новобаварського району Харкова. Про це 29 вересня повідомили у головному управлінні Держпродспоживслужби в Харківській області. 

За даними центру контролю та профілактики хвороб, перші симптоми захворювання (загальна слабкість, сильний головний біль, нудота, блювота, порушення зору) з’явились у чоловіка через добу після вживання риби. Хворого госпіталізували у важкому стані, йому ввели протиботулінічну сироватку та проводять симптоматичне лікування.

Фахівці Держпродспоживслужби організували та проводять епідрозслідування за вказаним фактом. Це другий випадок ботулізму, що зафіксований на території Харківської області від початку 2022 року.

Ботулізм — харчове отруєння, зумовлене вживанням продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини. Їх не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Щоб не захворіти на ботулізм, слід дотримуватися таких правил:

  • не їсти продукти харчування невідомого походження та виробництва;
  • не купувати продукти харчування в несанкціонованих місцях торгівлі;
  • уважно слідкувати за термінами та умовами зберігання харчових продуктів;
  • тим, хто їсть в’ялену річкову рибу, наполегливо рекомендують вживати лише патрану річкову рибу промислового виробництва.

Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені, копчені та консервовані продукти домашнього приготування та невідомого походження, а також особливу небезпеку становить в’ялена непатрана річкова риба та консерви. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином.

Якщо є найменша підозра на захворювання, треба негайно звернутися до лікаря. Людину з підозрою на ботулізм обов’язково слід госпіталізувати, бо саме від ранньої діагностики та правильного лікування залежить життя.

Нагадаємо, перший випадок захворювання на ботулізм на Харківщині зареєстрували у липні в обласному центрі. Постраждалого госпіталізували до інфекційної лікарні. Хворий повʼязував погіршення стану здоров’я із вживанням в’яленої риби, придбаної в кіоску на торговельному майданчику в Холодногірському районі міста. Кіоск з отруйною рибою оштрафували на 39 000 гривень.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.