Із 1 вересня у школах Харківської області будуть годувати по-іншому: що зміниться
Школярам запропонують вегетаріанські пироги і шпундру, рис з орегано і гречану кашу з чебрецем, чай масала і компот із суміші сухофруктів без цукру.
Із 1 вересня 2021 року шкільні їдальні в українських школах оновлять меню. Оновлене меню із 160 страв презентувала 24 травня перша леді Олена Зеленська. Про це повідомили у Міністерстві освіти і науки України.
Меню складається із традиційних українських страв і популярних страв різних кухонь світу. До нього включили безглютенові позиції, у раціоні збільшили кількість фруктів і м'яса. Розробив меню шеф-кухар Євген Клопотенко.
"Нове меню складається із 160 страв, які будуть використовуватися у залежності від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним", — відзначили у МОН.
На сайті Міністерства охорони здоров'я опублікували рекомендації зі шкільного харчування. Зокрема, є меню для одноразового харчування у зимовий, осінній період, меню обідів для зимового і осіннього періодів, семиденне меню для 5-разового харчування у зимовий період на один тиждень, два, три і чотири тижні.
Що зміниться:
1. У раціоні має бути більше фруктів і м'яса.
2. Кількість солі в стравах має зменшитися.
3. Заборонені перероблені, консервовані м'ясні вироби.
Наприклад, меню для одноразового харчування в осінній період наступне:
- понеділок: салат з капусти, огірків і кропу, вегетаріанський закритий пиріг, какао з молоком, цільнозерновий хліб і банани;
- вівторок: салат з капусти, зеленого горошку і насіння, курячий шніцель, соус "Кетчуп", каша пшенична, сік, сливи або яблука свіжі;
- середа: запечені кабачки у панірувальних сухарях, запечений минтай у соусі "Бешамель", рис з орегано, йогурт, цільнозерновий хліб і банани;
- четвер: овочеве рагу, сирна запіканка з бананом і ягідним кулі, компот із суміші сухофруктів (без цукру), яблука або апельсини свіжі;
- п'ятниця: салат з моркви, яблук і з соусом "Вінегрет", чахохбілі з куркою, кускус, чай масала, цільнозерновий хліб, груші або свіжі яблука.
Меню для одноразового харчування у зимовий період:
- понеділок: салат зі свіжого буряка і ароматного масла, рисова запіканка з ягідним кулі, сік і свіжі яблука;
- вівторок: салат з гарбуза, насіння і зеленого горошку, шпундра (запіканка з курки і буряка), булгур, йогурт і свіжі банани;
- середа: салат з моркви і капусти зі сметанно-хріновим соусом, рибні нагетси, соус "Кетчуп", розсипчастий рис з орегано, чай масала, житній хліб, свіжі апельсини;
- четвер: салат з яєць, сиру і куркуми, лобіо з квасолі, какао з молоком, цільнозерновий хліб і свіжі яблука;
- п'ятниця: салат із запеченої капусти і родзинок, запечена в імбирному соусі курка, гречана каша з чебрецем, компот із суміші сухофруктів (без цукру), цільнозерновий хліб, свіжі апельсини.
Інші рекомендацію по організації шкільного меню можна знайти тут.
Як писав KHARKIV Today, перед оновленням меню серед українських школярів провели опитування. У ньому також брали участь учні зі шкіл Харківської області. Всього в регіоні — 695 шкіл.