Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Як Мураєв пов'язаний з "російською ватою" та Азаровим

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today
Мураєв заперечує наявність активів у Росії та чекає вибачень.

Формально бізнесу у Росії у Мураєва може не бути.

У екснардепа Євгена Мураєва, якого Міністерство закордонних справ Великобританії вважає кандидатом на роль проросійського лідера в Україні у разі нового етапу агресії, були  стійкі бізнес-зв'язки з оточенням колишнього прем'єр-міністра часів Януковича Миколи Азарова. Так, австрієць Пауль Торстен, який тривалий час був компаньйоном Мураєвих у бізнесі, — зараз став співзасновником однієї компанії з сином Миколи Азарова — Олексієм. Разом вони започаткували російське підприємство "Русвата". Про це повідомили у Харківському антикорупційному центрі.

Минулого тижня в офіційній заяві британського МЗС зазначалося, що потенційний кандидат на роль російського ставленика — експарламентар Євген Мураєв. Такий варіант розглядається на тлі можливого повномасштабного вторгнення до України.

"У нас є інформація, що уряд Росії планує встановлення у Києві влади проросійського лідера, якщо вирішить вторгнутися і окупувати Україну. Як потенційний кандидат розглядається колишній народний депутат Євген Мураєв", — йдеться у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Володимир Зеленський обіцяє, що Харків не буде окуповано

У британському зовнішньополітичному відомстві також зазначили, що у цьому питанні спецслужби РФ працюють із кількома чиновниками часів колишнього президента Віктора Януковича. Зокрема, називаються колишній прем'єр-міністр Микола Азаров, ексзаступник голови уряду Сергій Арбузов, перший заступник прем'єр-міністра Андрій Клюєв та колишній голова РНБО Володимир Сівкович.

Мураєв спростував заяву британського МЗС.

"Це якась дурість. Мені вже чотири роки заборонено в'їзд до Росії. Якби я мав активи у Росії, вони були б заморожені, хоча у мене там ніколи не було нічого", — процитувало Мураєва видання "Українська правда".

У ХАЦ нагадали: ще у 2016 році Юрій Ніколов у блозі згадав "творчий" шлях Мураєва і зв'язок з Азаровим. У 2000-х роках Мураєв працював у сімейному бізнесі — його батько і мати наплодили низку будівельних та торгових фірм, де син виступав директором або співзасновником ("МКМ Харків", "Східна фінансова група", "Спецмонтаж", "Буд-екструзія", "Сир-експорт", "Агропарк Схід"). Мураєв став помічником Азарова, коли він був нардепом. У 2010 році Мураєва призначили головою Зміївської райдержадміністрації, а за два роки він виріс до нардепа від "Партії регіонів".

Михаил Добкин, Николай Азаров и Евгений Мураев. Фото: ХАЦ
Михайло Добкін, Микола Азаров та Євген Мураєв.Фото: ХАЦ

У ХАЦ уточнили, коли політична кар'єра Мураєва зміцніла, в однієї із сімейних фірм з'явилася нова назва — "Альтеп" та новий співвласник — Костянтин Пивоваров, довірена особа тодішнього голови "Партії регіонів" та уряду Миколи Азарова. Після Майдану Азаров саме на Пивоварова переписав свою австрійську компанію Garda Handels- und Beteiligungs GmbH, будинок у Відні та вілли на Сардинії.

"Також Пивоваров був віцепрезидентом харківського "Металіста" за Сергія Курченка. Проте у рамках чергового переписання азарівських активів замість Пивоварова з'явилося нове прізвище — новим партнером Мураєва в "Альтепі" став австрієць Пауль Торстен. На нього тоді переписали фірми "Хендлінг Технік" і "Будгарант-2007" з азарівського гнізда. Тоді ж у 2016 році "Альтеп" фігурував у кримінальному провадженні із заволодіння бюджетними коштами при закупівлі опалення за завищеними цінами та виведення грошей на підконтрольні структури", — розповіли антикорупційники.

За їхніми даними, зараз співзасновник фірми "Альтеп" — мати політика Ольга Мураєва та "Хендлінг Технік", де бенефіціаром зараз знову став Пивоваров, який змінив в обох фірмах Пауля Торстена. Мураєва і Пивоваров також бенефіціари у ТОВ "Завод "Рапід", яке займається виробництвом каркасних будинків. Сім'я Мураєва та Пивоварів все ще разом у бізнесі.

Щодо іншого бізнесу, зазначили у ХАЦ, то телеканал "Наш" має наступну структуру власності. Це дві фірми: "Наш 24" та "Наша Прага". Засновник обох — кіпрська фірма "Демосен Інвестментс Лтд", а бенефіціар — та сама Ольга Мураєва.

У розслідуванні "24-го каналу" від 2018 року зазначено, що керують кіпрською компанією кіпріотки — Олена Папахристодулу Псінтру та Зої Іоанну. Вони також керують ще одним офшором, що називається Bimersano Services Ltd. Ось ця компанія має 9,96% акцій російського банку "Промзв'язокбанк". Коли офшор став власником "Промзв'язокбанку", уряд Росії визначив "Промзв'язокбанк" як опорний банк для здійснення операцій з державного оборонного замовлення та великих державних контрактів. Ще раз: "Промзв'язокбанк" обслуговує фінансові операції Міністерства оборони.

"Може, і збіг. Але чому ж британці вперто говорять про зв'язки Мураєва з росіянами. Можливо тому, що колишній партнер сім'ї політика — австрієць Торстен Пауль, який ще у 2019 році недовго очолював спостережну раду державного "Укрексімбанку", зараз — чинний партнер Олексія Азарова. ", — поділилися антикорупційники.

Вони додали, після невдачі у банку, Торстен Пауль зникає з фірм Мураєва, але через кілька років з'являється в Росії на підприємстві “Русвата” з Рязані, яке займається виробництвом медичної вати. Партнер із цієї фірми — Олексій Азаров, у якого 57%. Також серед акціонерів є Олексій Сальников та ТОВ "Меридіан МСК".

Скрин: ХАЦ
Скрін: ХАЦ

У ХАЦ зазначили, що за тією ж адресою є ще одна фірма “Розвиток майна” з тим самим керівництвом. Дуже цікава гра слів, бо в Україні корпорація Азарова називалася саме "Розвитком".

"Щодо ТОВ "Меридіан МСК", то у його засновника Дмитра Казантаєва є зв'язки з Україною. Казантаєв — серед засновників ще двох фірм "Реал Естейт Менеджмент" та "Е.Коннект". Щодо "Е.Коннект", якою керує Василь Данилів. Ця фірма у Росії зареєстрована у Ростовській області, де володіє декількома шахтами. Основна компанія групи Е.connect зареєстрована у Словаччині. У 2018 році компанія E.connect sro (Словаччина, бенефіціари — Володимир Зіневич та Маріанна Данилів) в Україні придбала 60% акцій ТОВ "Краматорськтеплоенерго". Саме Зіневич у 2014 році підписав контракт на придбання південноафриканського вугілля", — розповіли вони.

Антикорупційники знайшли ще дещо цікавіше, що повертає до Азарових.

"У "Реал Естейт Менеджмент" 99% належить Едуарду Фатхуліну. Людина з таким прізвищем  та ім'ям  — тесть Олексія Азарова, батько його дружини — Лілії Фатхуліної. До того ж, Казантаєв був власником нині закритого ТОВ "Істра Рапід", яке з січня 2018 року перебуває у стадії ліквідації. Ліквідатором зазначена Довжикова Ксенія Геннадіївна, на яку зараз переписана квартира Миколи Азарова у Києві на вулиці Володимирській.Так ось, у базі на сайті Import Genius є відомості щодо постачання різноманітних конструкцій від харківського підприємства Мураєвих до московської "Істра Рапід", — повідомили у ХАЦ.

Скрин: ХАЦ
Скрін: ХАЦ

Антикорупційники відзначили, що зараз Мураєв спростовує зв'язки з Росією, каже, що у нього немає бізнесу. Це формально може бути.

"Але чи можуть у Мураєва бути зв'язки з оточенням Януковича, яке зараз у Росії, зокрема із сім'єю Азарова, відповідь, схоже, очевидна", — додали у ХАЦ.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.