Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Тиждень зі смаком. Об'єднання, вшанування і розставання

Цього тижня до Харкова приїздив міністр освіти і науки, а от позачергова сесія не відбулася.

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет 24 червня відвідав Харків, щоб узяти участь у стратегічній сесії «Освіта України - 30». Головна тема заходу – створення Національного технопарку з підвищення якості освіти.

Окрім обговорення амбіційних планів щодо створення технопарку, нагородження освітян і традиційних компліментів Харкову як науковому і студентському центру, не обійшлося і без підняття актуальних і навіть болісних питань: закриття санаторних шкіл і об’єднання університетів.

Сергій Шкарлет дав зрозуміти, що МОН не відступатиме від плану об’єднання трьох аграрних і харчового вишів у новий Біотехнологічний університет. Міністр запевнив, що створення нового закладу відбуватиметься шляхом об’єднання на рівноправних умовах, і жоден з учасників не матиме привілеїв. Необхідність об’єднання керівник МОН пояснив потребами масштабування та ресурсного посилення нового університету. Про терміни завершення процесу Шкарлет не говорив.

Але аргументи міністра, які він до речі озвучував і раніше, виявилися переконливими не для всіх. Харківський аграрний університет ім. В. Докучаєва позивається до суду з вимогою скасувати урядове рішення від 12 травня про об’єднання вишів. Підготовче засідання Окружного адмінсуду Києва у цьому провадженні заплановано на 7 вересня. Крім того, трудовий колектив направив листи до президента Володимира Зеленського, спікера Дмитра Разумкова, прем’єра Дениса Шмигаля, очільників МОН і Мінагро Сергія Шкарлета і Романа Лещенка, а також до секретаря РНБО Олексія Данілова. Колектив Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. П. Василенка також звертався до глави держави. Намагаються керівники сільгоспвишів заручитися підтримкою депутатів.

Але варто відзначити, що укрупнення вищих навчальних закладів в Україні – це послідовна політика уряду, зумовлена цілим комплексом причин. Без скандалів триває приєднання до Харківського університету будівництва і архітектури та торгово-економічного коледжу Київського національного торговельно-економічного університету Харківського політеху. У четвер це рішення підтримала вчена рада НТУ «ХПІ».

Незадовго до виборів ректора до Харківського національного університету приєднали місцеву філію президентської Академії держуправління, а також Інститут банківської справи. Намагається уникнути реорганізації Харківська медакадемія післядипломної освіти, яку Кабмін з ініціативи МОЗ вирішив приєднати до Медуніверситету.

Перенесена сесія міськради, реакція Зеленського на «кейс Жукова/Григоренка» і санкції проти Фукса

Цієї середи мала відбутися сесія Харківської міськради, присвячена єдиному питанню – затвердженню нового Положення про порядок визначення розмірів орендної плати на землю в місті. Доповідати щодо цього питання мав директор профільного земельного департаменту мерії Олексій Калина. Однак уже у вівторок стало відомо, що сесія не відбудеться. Наступного дня секретар міськради Ігор Терехов пояснив причину скасування засідання збоєм у системі голосування. У мерії згадали і про якісь інші причини перенесення сесії, але не уточнили, про що саме йдеться.

Сесію з того самого орендного питання перенесли на тиждень, тепер депутати мають зібратися 30 червня. Слід відзначити, що дата проведення засідання – дуже незвична для Харківської міськради. Адже зібрати депутатів у розпал літніх відпусток доволі проблематично. У попередні роки сесії призначали, як правило, на початок червня, а потім – лише на другу половину серпня. Чи викликала відсутність частини депутатів у Харкові (чи навіть в Україні) якісь організаційні труднощі  - невідомо.

Тим часом у Києві звернули увагу на активність Харківської мерії у царині передвиборчих топонімічних воєн. Рішення Харківського окружного адмінсуду про скасування перейменування проспекту маршала Жукова на проспект Петра Григоренка прокоментував особисто президент. За словами Володимира Зеленського, пройде час і ім’я "маршала перемоги" може "стертися". У будь-якому разі це питання вирішувати громаді.

"Молоде покоління вже не пам'ятає, що пов'язано з Жуковим - де там позитив, і де там негатив. Для людей зрілих, або дорослих, бабусь, він був маршалом перемоги. Нехай буде там ця вулиця. Пройде час...", - заявив глава держави в інтерв’ю "1+1".

Слід відзначити, що всі три спроби міськради  назвати проспект Григоренка іменем маршала Жукова були визнані незаконними і скасовані в судовому порядку, зокрема найвищою інстанцією – Верховним судом України. І судові процеси ще не завершено. Цього разу мерії вдалося отримати тактичну перемогу шляхом часткового скасування рішення голови ОДА від 2016 року. Нинішнє керівництво обласної адміністрації уже публічно пообіцяло оскаржувати рішення окружного адмінсуду.

Шанси на успіх доволі високі з урахуванням наявної судової практики. Хто б не виграв апеляцію – ХОДА чи міськрада – висока ймовірність, що вони зустрінуться втретє у Верховному суді. Тому, якщо йти виключно у законній площині, то шанси маршала Жукова залишитися на мапі Харкова доволі примарні. Адже Закон забороняє називати будь-які об’єкти в Україні на честь осіб, котрі обіймали керівні посади у СРСР і Комуністичній партії. Жуков, будучи членом Президії ЦК КПРС і міністром оборони  Радянського Союзу (уже за хрущовських часів), підпадає під обидва згаданих обмеження. І його внесок у перемогу над нацизмом у Другій світовій війні чи особисті моральні якості, про що найчастіше говорять прибічники чи противники проспекту Жукова, до цього жодного відношення не мають.

Вшанування пам’яті Геннадія Кернеса і санкції проти Павла Фукса

На відміну від радянського "маршала перемоги", увічнення імені Геннадія Кернеса у Харкові не викличе конфліктів із чинним законодавством. На його честь уже названо благодійний фонд, заснований синами покійного мера Кирилом Кернесом і Данилом Приваловим, а також секретарем міськради Ігорем Тереховим. Фонд за підтримки мерії не лише проводить опитування щодо формату увічнення імені Геннадія Адольфовича, але й вдається до практичних заходів.

Першою акцією став випуск поштових марок із зображенням Кернеса. До комплекту входить дев’ять марок, на одній із них зображено "мультяшного" Кернеса, який був символом кампанії "Успішного Харкова" на місцевих виборах-2020. Використати якусь марку для відправлення листа навряд чи вдасться (та й навряд чи до цього хтось би додумався). Головне призначення набору – бути подарунком чи сувеніром.

1

27 червня, у день народження Геннадія Кернеса, у Харкові відзначать день його пам’яті. Розпочнуться заходи о 17:00 одночасно у трьох локаціях -  парку Горького, на Каскаді й у парку Перемоги. Згідно з анонсом, відвідувачі почують улюблені музичні композиції покійного. Буде ця акція разовою чи стане щорічною традицією – теж поки що невідомо.

Крім того, найближчими місяцями міськрада присвоїть Кернесу звання Почесного громадянина Харкова посмертно, а на фасаді мерії з’явиться ще одна меморіальна дошка.

Поки в Харкові вшановують пам'ять мера, його давній друг Павло Фукс зіткнувся з певними проблемами. Днями президент Зеленський увів у дію персональні санкції проти харківського бізнесмена, накладені на нього Радою національної безпеки та оборони терміном на три роки. У рішенні РНБО серед документів Фукса вказано його російський паспорт, виданий у 2014 році. Фукс же наполягає, що цей документ недійсний, оскільки він вийшов із громадянства РФ. Причина санкцій – невикористання компаніями бізнесмена ліцензій на видобуток вуглеводнів, викуплених у фірми Едуарда Ставицького,  екс-міністра екології часів Януковича, який переховується в Ізраїлі. За словами Фукса, ні до ліцензій, ні до оборудок Ставицького він жодного стосунку не має. Й обіцяє оскаржувати санкції в судовому порядку.

 Нове керівництво харківського «Голосу» і чергові навчання СБУ

Політична партія "Голос" сьогодні переживає непрості часи. Конфлікт, який було видно неозброєними оком, нещодавно вилився у формалізований розкол, коли половина парламентської фракції оголосила про утворення депутатського об’єднання "Справедливість". Одним із каменей спотикання для голови партії Кіри Рудик і її опонентів стало призначення нового керівництва регіональних осередків. 22 червня хвиля докотилася й до Харкова: у територіальній організації з’явився новий керівник – Олексій Бабешко, депутат міської ради минулого скликання від "Самопомочі". Олександра Нарижна, яка балотувалася в мери минулої осені, і Остап Молявко заявили про вихід з керівних органів. А внутрішньопартійна опозиція знову звинуватила Кіру Рудик (і на додачу Інну Совсун) у рейдерстві.

З 23 червня у Харкові стартували чергові планові антитерористичні навчання. СБУ попросила мешканців міста й області із розумінням поставитися до тимчасових незручностей, а також мати при собі документи. Попередні навчання (а по факту, ще й оперативне відпрацювання місцевості), відбувалися у травні. Тоді вздовж українського кордону РФ сконцентрувала серйозне військове угруповання, і дії СБУ були частиною безпекових заходів, до яких були залучені ЗСУ, Нацгвардія, поліція, прикордонники та інші відомства. Зараз напруження нібито спало, але регулярні навчання у прикордонному регіоні залишаються актуальними. Адже загроза нікуди не поділася, і російська техніка так само стоїть біля кордону під приводом підготовки до навчань "Запад-2021", запланованих на вересень.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.