Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Терехов не хоче під час війни "чистити" почесних громадян і мовчить про їхні стипендії

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today
Харківський міський голова обіцяє виключити "негідних" людей із переліку після перемоги.

Харківська міська рада не переглядатиме перелік почесних громадян міста під час повномасштабної війни. Таким чином, усі 139 людей залишаться з регаліями і більшість із них зі стипендіями з міського бюджету.

Ігор Терехов швидко відреагував на публікації у ЗМІ щодо стипендій почесним громадянам Харкова. Він навіть пообіцяв, що перелік "почесних" переглянуть. Але не зараз і поки що не скажуть, чи отримують після 24 лютого 2022 року стипендії комуністка Александровська і плавчиня Яна Клочкова, яка виїхала до тимчасово окупованого Криму. Цю дискусію мер називає "підігруванням ворогу".

Нагадаємо, депутат Харківської міської ради Ірина Гончарова від "ЄС" звернулася до міськради із проханням надати повний перелік почесних громадян міста, які щомісячно отримують стипендії. Їй відмовили. Причому трохи раніше така сама участь спіткала її колегу, депутата Харківської облради Галину Куц. У міськраді за надуманими приводами відмовилися надати відповіді. 

"Довічна стипендія Почесному громадянину Харкова наразі складає в місяць понад 30 000 грн. І виникає питання, чи у переліку осіб, які отримують ці виплати, є прізвище Алли Александровської. Вона має цей статус, вона відома своїми проросійськими поглядами, виступала на Харківському антимайдані у часи Революції Гідності. Подейкують, що вона перебуває десь на росії. Чи надають їй стипендію з бюджету прифронтового міста, тобто, з наших податків? Якщо надають, то наступне питання буде таким: яким чином їй відправляють ці кошти і куди? Ще виникає питання стосовно спортсменки Яни Клочкової. Так, вона є Почесним громадянином Харкова, вона Олімпійська чемпіонка. Але знову-таки, чи отримує вона виплати? Бо ходять чутки, що Клочкова мешкає наразі в Криму", — написала Галина Куц.

Відповідь Ігоря Терехова — це по суті підтвердження факту, що інформацію надавати не хочуть. З яких причин мерія не повідомляє, кому виплачують стипендії, незрозуміло.

"Наше місто має чимало почесних громадян. Список довгий і неоднозначний, і ухвалювався він колегіально депутатським корпусом не в один день і рік. Тож, звісно, його необхідно переглядати. Прозоро і з урахуванням думки громадськості, оскільки питання стосується всього міста, і думка тих, хто бажає висловитися, має бути почута. Втім, в умовах війни така широка дискусія неможлива і непотрібна. Вона тільки дестабілізує публічний простір і грає на руку ворогові, а цього допустити не можна. Позбавляти ж звання кулуарно - ще більш помилково. Досить з нас того, що багатьох свого часу так нагороджували. Як міський голова я вважаю, що все у Харкові повинно робитися виключно зі згоди громадян. І я, і депутати міської ради зобов'язані вислухати всіх та прислухатися до думки кожного. Команду ретельно проаналізувати список почесних громадян Харкова я дав давно - після Перемоги негідних людей буде з нього викреслено", — написав у Фейсбуці Терехов.

У коментарях харків'яни почали уточнювати, чи на часі платити щомісячну стипендію олігарху Олександру Ярославському, який утік з України до Великобританії напередодні повномасштабної війни і відмовився допомагати Збройним Силам України. Терехов на ці запитання не відповідає.

Нагадаємо, Харківська міська рада надає ззвання почесних громадян, починаючи з 1999 року. Зараз у переліку 139 почесних. Серед них є, зокрема, підсанкційний олігарх Павло Фукс, комуністка і проросійська колишня нардеп Алла Александровська, колишній регіонал Михайло Добкін, плавчиня Яна Клочкова, яка за 17 місяців повномасштабної війни жодного разу не озвучила своєї громадянської позиції, а навпаки переїхала до анексованого Криму. 

Як писав KHARKIV Today, Харківська міська рада вдруге відмовилась надати відповідь стосовно нарахування стипендій людям, які отримали звання "почесний громадянин Харкова".

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.