Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Суд закрив справу Михайла Добкіна

Справу про розкрадання землі за "кооперативною схемою", у якій фігурував колишній мер Харкова, навіть не розглядали по суті.

Харківський апеляційний суд закрив справу проти колишнього Харківського міського голови Михайла Добкіна через закінчення строку притягнення до кримінальної відповідальності.

Справу Добкіна почали розглядати у Дзержинському районному суді Харкова восени 2018 року. слухають справу про "кооперативні схеми". Серед обвинувачених у справі про "кооперативній схемі" були також колишній головний архітектор Сергій Чечельницький, заступник Харківського міського голови Тетяна Овіннікова, ексрадник Кернеса Борис Баронін, Володимир Конюхов (мав відношення до "Житлобуд-1") і засновник житлового кооперативу Андрій Кітченко. Добкіна обвинувачували у незаконній передачі у приватну власність понад сімдесят гектарів землі на загальну суму понад 200 мільйонів гривень. До 2021 року засідання суду не приходив, як правило, один з учасників процесу або адвокати, засідання постійно переносили.

Наприкінці червня 2024 року Харківський апеляційний суд остаточно закрив справу проти Михайла Добкіна, повідомив Харківський антикорупційний центр.

"Захисник Добкіна звернувся з клопотанням до Дзержинського райсуду міста Харкова про закриття справи відносно ексмера у зв’язку з завершенням 15-річного строку притягнення до кримінальної відповідальності (події, за якими обвинувачувався Добкін, відбувались наприкінці 2008 року). Наприкінці березня 2024 року Дзержинський райсуд Харкова задовольнив клопотання адвоката про закриття кримінального провадження в частині обвинувачення відносно Добкіна. Прокуратура не погодилась з таким рішенням суду першої інстанції і подала апеляційну скаргу. Суд другої інстанції залишив скаргу прокурора без задоволення, рішення про закриття справи відносно Добкіна вступило в силу", — повідомили у ХАЦ.

Нагадаємо, Харківська міська рада за "кооперативною схемою" за часів Добкіна-Кернеса незаконно роздала мінімум 650 гектарів міської землі на загальну суму в 4-6 млрд грн.

Як працювала "схема": створювався обслуговуючий кооператив, у назві якого було словосполучення житлово-будівельний (ЖБК). Йому безкоштовно видавали ділянку під будівництво як житлово-будівельному кооперативу, хоча він не є таким за своїм статусом. Де-факто, кооператив був всього лише ширмою для великих забудовників, які отримували земельні ділянки "умовно безкоштовно". Прокуратура вчасно не відреагувала й дозволила зацементувати сумнівні рішення міської ради.

Зараз землю потроху повертають у власність Харківської громади.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.