Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Суд скасував регіональну російську мову в Харкові

Фото: Константин Чегринский/KHARKV Today

Таке рішення прийняв Харківський окружний адміністративний суд 18 травня.

Документ вже опублікований у Реєстрі судових рішень. Судовий процес був ініційований прокуратурою ще взимку 2018 року. Позивач вимагав скасувати рішення Харківської міськради "Про реалізацію положень Закону України "Про засади державної мовної політики у місті Харкові" від 20 серпня 2012 року.

Суд вирішив розглядати справу за спрощеною схемою, без виклику сторін.

"Визнати протиправним і недійсним рішення Харківської міськради № 788/12 від 20.08.2012", — сказано у рішенні суду.

Святослав Літинський, який був одним з ініціаторів звернення до прокуратури, вважає це рішення перемогою, але впевнений: вердикт затягували.

"Чотири роки судів, три судових провадження і це сталося! У Харкові скасований російська регіональна мова. Тепер всі посилання на рішення міськради про впровадження регіональної мови є нікчемними. Чотири роки знадобилося прокуратурі, щоб виконати наші вимоги і численні рішення судів і нарешті подати позов", — написав Літинський.

Російська мова у Харкові зберігала статус регіональної на підставі Європейської Хартії регіональних мов нацменшин. Ґрунтуючись на Європейській Хартії регіональних мов, Харківська міськрада так само, як і обласна, у 2006 році за мерства Володимира Шумілкіна надала російській мові статус регіональної. Депутат Харківської міськради Геннадій Кернес пропонував піти далі: "Ми повинні звернутися до Верховної Ради, щоб Верховна Рада внесла зміни до Конституції України і закріпила російську мову як другу державну".

У 2012-му, вже при мері Кернесі, міськрада проголосувала за російську мову як регіональну  відповідно до Закону України "Про засади реалізації державної мовної політики". У обох випадках голосування міськради супроводжувались протестами, повідомляв "Медіапорт"

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.