Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Руський мир" не може вгамуватися?" — голова Харківської обласної ради про спробу її дискредитувати

Фото: ХОВА
Харкіська обласна рада розгляне питання про позбавлення двох депутатів звання "почесний житель Харківської області" онлайн.

Тетяна Єгорова-Луценко сподівається, що депутати підтримають рішення щодо позбавлення двох депутатів облради, Ігоря Райніна та Володимира Святаша, звання "Почесний житель Харківської області". Вони стануть першими у списку на позбавлення регалій, але не останніми.

Проект рішення уже готовий. 30 листопада Постійна комісія з питань антикорупційної та регуляторної політики , законності, боротьби зі злочинністю, регламенту та місцевого самоврядування Харківської обласної ради взяла документ до відома. Рішення - за депутатами. Його винесуть до зали "пакетом", депутати будуть одночасно голосувати по двох прізвищах, Райніна і Святаша. 

"Розраховую, що сесія завтра відбудеться і депутати підтримають рішення щодо позбавлення звання Райніна і Святаша. А надалі будуть рішення щодо позбавлення звання інших почесних громадян. Я підтримую звернення людей, які вимагали позбавити Райніна і Святаша цих звань. Відчуваю, що й депутати на 90 % підтримують. Коли рішення розглідали голови фракцій, то всі проголосували "за", зокрема й "Блоку Світличної. Я завжди займала проукраїнську позицію. Але "руський мир" на Харківщині не може вгамуватися? Тому почав дискредитацію мене як голови обласної ради, щоб розхитати ситуацію в області", - розказала KHARKIV Today Тетяна Єгорова-Луценко.

Намаганням тиснути на голову облради Єгорова-Луценко назвала спробу підставити її неіснуючим рішенням, яке вона начебто підписала, призначивши відпустку і матеріальну допомогу Володимиру Святашу. Він звернувся до голови облради як генеральний директор “Центру громадського здоров'я” і попросив про відпустку і матеріальну допомогу. Заяви писав кілька разів. Звідки - ніхто не знає, адже з 24 лютого Святаш-старший жодного разу не з'являвся на засіданнях комісії або сесіях облради. Де він перебуває, невідомо.

"Святаш звертався тричі. Двічі ми відмовили через помилки в документах, але втретє він довів документально, що має право. Ми процедурно погодили це, інакше були би суди. Але я не підписала документи, допомогу та відпустку він не отримав. Тому я вже написала заяву до поліції, треба перевірити, хто і чому зараз таке робить, намагаючись мене дискредитувати", - говорить Єгорова-Луценко.

Нагадаємо, сесія Харківської облради мала відбутися минулого тижня, але її перенесли на 1 грудня. У порядку денному близько 50 питань, зокрема об'єднання лікарень. Засідання проходять онлайн через заходи безпеки та через те, що Росія кількома ракетними ударами знищила Будинок рад на площі Свободи.

Але питання про перейменування театру Пушкіна не буде розглядатися: дві профільні комісії обласної ради його не погодили. Тим часом колектив театру знову звернувся до Тетяни Єгорової-Луценко з проханням про перейменування.

Нагадаємо, колишнього голову Адміністрації президента за часів Порошенка і батька Дмитра Святаша, який був кандидатом росіян на "гауляйтера" Харкова, вимагають позбавити звань "Почесний громадянин Харківської області". Із таким проханням до облради звернулась Громадська організація "Об'єднання сила громад". Командир добровольчого підрозділу "Хартія" Всеволод Кожемяко вимагає позбавити звання тільки Райніна, який три роки тому очолив обласний осередок партії Медведчука "ОПЗЖ" на Харківщині.

Що цьому передувало

На засіданні Експертна рада рекомендувала обласній раді прийняти рішення про припинення виплати стипендій Райніну та Святашу з січня 2022 року.

Звання "Почесний громадянин Харківської області" було присвоєно Райніну 6 грудня 2018 року, Святашу – 27 лютого 2020 року.

Нагадаємо, Ігор Райнін довгий час вважався людиною Петра Порошенка, за його президентства очолював Адміністрацію президента, але восени 2019 року Райнін очолив обласний осередок "Опоплатформи — За життя". На представлення свого "друга" приїхав Юрій Бойко і сказав, що вони давно вели переговори з Райніним і просили його не йти з АП Порошенка.

Після цього Райнін обрався депутатом до Харківської обласної ради від проросійської "ОПЗЖ",  яку у вересні 2022 року остаточно заборонили в Україні. Фракцію ОПЗЖ у Верховній Раді ліквідували. У травні 2022-го "ОПЗЖ" припинила існування у Харківській облраді.

Володимир Святаш - батько Дмитра Святаша, який кілька років живе в Росії та "номінувався" окупантами на помаду гауляйтера Харкова у випадку захоплення міста. Володимр Святаш обрався до обласної ради від "Блоку Кернеса Успішний Харків". У 2021 році, за даними Руху ЧЕСНО, не відвідав 38% засідань своєї профільної комісії та 57% сесій обласної ради. Раніше обирався до облради від Партії регіонів, був членом ПР.

Нагадаємо, у квітні 2022 року заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм написав у соцмережах, що у Кремлі готували кандидатуру майбутнього гауляйтера Харкова. Ним мав стати Дмитро Святаш, депутат-регіонал та довірена особа Віктора Януковича у 2004 році. Він мав дочекатися окупації Харкова, а потім з'явитись у місті.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.