Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Росія планувала референдум на Харківщині із наперед відомим результатом (документ)

Документ: "Радіо Свобода"
Тезу про те, що "Росія тут назавжди", спростували ЗСУ.

Загарбники "малювали" собі 75% підтримки. 

На початку листопада на окупованих територіях Харківщини планували провести квазі-референдум. Росія збиралася запитати у мешканців Вовчанська, Куп'янська та інших населених пунктів, чи хочуть вони залишитися в "автономії" чи бажають піти до Росії.

"Стратегію проведення референдуму про входження Харківської області до складу Російської Федерації" розробив Кремль. Відповідний документ журналісти проєкту Радіо Свобода "Донбас Реалії" отримали від своїх джерел в одному з розвідувальних органів України.

Згідно з ним, "голосування" мало відбуватися протягом семи днів з 1 по 7 листопада. Результат, що прописаний у "Стратегії", — 75% за приєднання до Росії.

Документ: Радіо Свобода
Документ: Радіо Свобода

У документі зазначено, що загалом "проголосувати" повинні 142 000 виборців, з яких понад 100 000 — "за". "Стратегію" розробили нещодавно, оскільки на ній зазначена карта лінії фронту станом на 24 серпня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківські гауляйтери забралися до Росії

Документ: Радіо Свобода
Документ: Радіо Свобода

Серед ризиків, які зазначали організатори "референдуму", — відсутність кадрів для роботи у виборчих комісіях і проукраїнські настрої людей.

Автори документу пропонували пропагувати перспективи входження до складу Росії з акцентом на економічні й соціальні вигоди та підтримувати тезу, що приєднання всієї Харківської області є неминучим.

Документ: Радіо Свобода
Документ: Радіо Свобода

У "Стратегії" розписані декілька етапів так званої піар-кампанії. Головні слогани — "Скажи Росії так" і "Росія тут назавжди".

Пропагувати "референдум" також планували за допомогою православних свят. Зокрема, 21 вересня на окупованій на той момент Харківщині мав відбутися хресний хід на його підтримку, а з 1 по 6 листопада, у дні так званого "голосування" вони мали відбуватися щодня.

Є у документі і так званий гімн "референдуму" зі словами "Скажи Росії так. Перед Богом ми один народ".

11 вересня російське видання Meduza з посиланням на джерела, близькі до адміністрації президента Росії написало, що в Кремлі ухвалили рішення відкласти на невизначений термін проведення так званих референдумів на окупованих територіях України. За словами співрозмовників видання, єдина причина рішення — це успішний контрнаступ Збройних сил України на Харківському напрямку.

Як писав KHARKIV Today, загарбники шантажували мешканців Харківщини, щоб показати високу "явку" на референдумі. Окупанти погрожували відібрати майно людей, якщо вони не повернуться на тимчасово окуповані території. 

Нагадаємо, із 6 вересня ЗСУ у Харківській області повернули під контроль України близько 400 населених пунктів, де проживають 150 000 людей. Зокрема, 8 вересня захисники деокупували Балаклію, 10 вересня український прапор замайорів над Ізюмом

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.