Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Позов Терехова не проти мене, а проти України", — мовний омбудсмен

Фото: KHARKIV Today
Ігор Терехов пішов до суду як приватна особа.

Харківський міський голова Ігор Терехов відмовився сплачувати другий штраф за використання російської у соцмережах і пішов до суду.

Тарас Кремінь вважає, що позов Терехов подав не проти нього як уповноваженого з захисту українського мови, а проти усіх українців і України в цілому. Адже він наділений повноваженнями захищати українську і не дивитися на ранг того, хто використовує російську. Кремінь просить не спекулювати мовним питанням і виконувати закони Укрраїни.

"Ми будемо захищати свою позицію незалежно від того, який це рівень комунікації. Чи це очільник міста, чи керівник області, чи керівник державної установи тощо – всі вони в соціальних мережах мають дотримуватися мовного законодавства... За результатами інших ознак порушення, на які нам вказували самі ж харків’яни, ми вирішили накласти на пана Терехова повторний штраф за недержавну мову на його персоналізованій сторінці у Фейсбуці. Йому або його адвокатам це здалося безпідставним. Тому міський голова звернувся як приватна особа, щоб скасувати нашу постанову. Але я хочу наголосити, що найкращим рішенням у цій та багатьох інших ситуаціях для чиновників було б спілкуватися українською та жодним чином не спекулювати на питаннях державної мови, тим паче мовного законодавства. Бо такі позови – вони ж не проти мене, а проти української мови, українського народу, проти Української держави. Я тільки найнятий державою в особі Кабінету міністрів, щоб захищати права кожного громадянина", - повідомив під час інтерв'ю "Главкому" Кремінь.

Нагадаємо, Ігор Терехов оскаржив постанову та адміністративний штраф, накладений на нього за використання російської мови у Фейсбуці. Перший штраф за мову агресора під час телемарафону він сплатив. Впродовж 2022 року дописи на його сторінці були здебільшого російською, зокрема робочі, наприкінці кожного заїжджений вислів  "мы - харьковчане". За законом від липня 2022 року чиновник і перша посадова особа українського міста Харків не може послуговуватися недержавною мовою на роботі. 

Перше засідання по справі не відбулося через зайнятість судді Київського райсуду Харкова. Засідання перенесли на 1 березня. 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.